12 خرداد 1399 ساعت: 21:3
بخشی از مردم جهان در دوران شیوع کروناویروس به مصرف مواد غذایی تُند و ادویههای تُند روی آوردند تا از آنتیاکسیدانهای این مواد غذایی و ادویهها بهرهمند شوند و ضمنا به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند. سیر، پیاز، زنجبیل و انواع فلفل از محبوبترین و پُرکاربردترین موادغذایی و ادویههای تُند هستند که مصرفشان در چند ماه اخیر بهطور چشمگیری افزایش یافته است.

با اینحال، بعضی افراد رابطه دوگانهای با موادغذایی تُند و ادویههای تُند دارند. درواقع، آنها به طعم تُندی علاقهمند هستند اما پس از مصرف این غذاها و ادویهها با مشکلات گوارشی شدیدی روبهرو میشوند و نهایتا نمیتوانند بهصورت مستمر از این خوراکیها استفاده کنند. با توجه به اهمیت این موضوع متخصصان تغذیه به پرسشهای رایج درباره مصرف غذاهای تُند پاسخ داده اند که در ادامه این مطلب می توانید بخوانید.
غذاهای تُند و مشکلات گوارشی قدیمی
مصرف وعدههای غذایی حاوی مواد غذایی و ادویههای تُند لزوما برای گوارش بد نیست اما متخصصان تغذیه میگویند که این غذاها میتوانند مشکلاتی را هم بهوجود بیاورند و باعث بروز علائم در میان افراد مبتلا به مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس، سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و بیماریهای التهابی روده (IBD) شوند. بنابراین باید بگوییم که غذاهای تُند در حالت عادی باعث شکلگیری مشکلات گوارشی نمیشوند اما میتوانند مشکلات پیشتر موجود را تشدید کنند.
از آنجایی که ساختار رودهای هر فرد منحصربهفرد است، پس غذاهای تُند و پُرادویه میتوانند برای یک فرد باعث بیماری گوارشی شوند و اتفاقا برای فرد دیگری کاملا اثرگذاری مثبتی داشته باشند. اگر کسی به ریفلاکس یا IBS مبتلا باشد، مصرف غذاهای تُند میتواند باعث ناراحتی گوارشی او و شروع دوباره علائم بیماریاش شود.
بهگفته متخصصان تغذیه، یک نکته مهم را در این زمینه نباید فراموش کرد. گاهی اوقات خود ادویه یا ماده غذایی تُند نیست که باعث مشکلات گوارشی میشود بلکه دیگر مواد غذایی ترکیبشده با آنها چنین مشکلی را ایجاد میکنند. مثلا کسانی که به خوردن مرغهای سوخاری تُند و فلفلی علاقه دارند ولی دچار مشکلات گوارشی میشوند باید بدانند که این مشکل عمدتا به سس تُند ربطی ندارد بلکه مشکل اصلی به فرآیند سرخ کردن غذا برمیگردد. به همین ترتیب، اگر کسی یک چیزبرگر دوبل همراه با سیبزمینی سرخکرده و سس تُند بخورد و دچار مشکل گوارشی شود، این مشکل عمدتا به حجم بالای چربیهای دریافتی اش مرتبط است و نه به سس تُند!
غذاهای تُند و زخم معده
افراد بسیاری هنوز هم باور دارند که غذاهای تُند و پُرادویه میتوانند باعث ابتلا به زخم معده یا شکلگیری زخم در روده کوچک شوند اما متخصصان تغذیه تاکید میکنند که چنین باوری یکی از رایجترین تصورات نادرست درباره غذاهای تُند و پُرادویه است. بنابراین، اگر کسی به زخم معده مبتلا باشد، مصرف غذاهای تُند و پُرادویه ممکن است علائم بیماری او را تشدید کند اما حقیقتا بهتنهایی باعث ابتلا به این بیماری نمیشود. از طرف دیگر باید اضافه کرد که خوردن غذاهای تُند میتواند ترشح اسید معده را مهار کند و از این طریق مانع از ابتلا به زخم معده شود. با اینحال، تاکید بر این نکته ضروری است که اگر کسی پیشتر به زخم معده مبتلا باشد، غذاهای تُند میتوانند زخم معده را بدتر کنند یا باعث بروز علائم بیشتر این بیماری شوند.
ترجمه: ندا احمدلو