9 خرداد 1399 ساعت: 22:3
هرگز بلافاصله بعد از زایمان، آغاز یک رژیم کم کالری به منظور کاهش وزن توصیه نمیشود زیرا بدن مادر برای تامین نیازهای خود و نوزادش از طریق شیر به ریزمغذیها نیاز دارد.
هرگز بلافاصله بعد از زایمان، آغاز یک رژیم کم کالری به منظور کاهش وزن توصیه نمیشود زیرا بدن مادر برای تامین نیازهای خود و نوزادش از طریق شیر به ریزمغذیها نیاز دارد. از سوی دیگر، بدن در حال ترمیم است و کاهش وزن میتواند با عوارضی همراه باشد. آغاز رژیم کاهش وزن را باید به 6 تا 8 هفته بعد از زایمان به تعویق انداخت. با این وجود، به تمامی مادران تاکید اکید میشود که بلافاصله بعد از زایمان تغذیهای سالم، متناسب و متعادل را آغاز و تمرین های بدنی سبک داشته باشند.
توجه به این نکته نیز لازم است که با پیگیری یک رژیم سالم حتی اگر مادر رژیم کاهش وزن نگیرد، به دنبال 2 سال شیردهی وزن اضافه شده کم خواهد شد. البته، میزان کالری مورد نیاز مادران به عوامل مختلفی از جمله وزن کنونی مادر، میزان فعالیت بدنی و شیرده بودن او بستگی دارد. قانون کلی این است که زنان به طور متوسط به 2000 کیلوکالری در طول روز برای حفظ سلامت خود نیاز دارند. شیردهی روزانه سبب سوزانده شدن 330 کیلوکالری میشود و در صورتی که مادر به اندازه کافی کالری دریافت کند، کالری مربوط به شیردهی از منابع چربی بدن مادر برداشته میشود.
برخی مادران به این بهانه که شیر میدهند، کالری بیشتری مصرف میکنند اما مطمئن باشید حتی در صورتی که رژیم کاهش وزن بگیرید، بدن میتواند به اندازه کافی شیر تولید کند. در صورتی که خانمی کالری مورد نیاز بدنش را در طول شیردهی تامین کند و کالری اضافه دریافت نکند، میزان کاهش وزن در دوران شیردهی بین 0.5 تا 1 کیلوگرم در هفته خواهد بود. در کل، شیردهی به صورت تدریجی و ماندگار وزن مادر را کم کرده و در عین حال موجب جمع شدن رحم بعد از زایمان میشود .
چطور در دوران شیردهی وزن کم کنیم؟
مهم ترین اصل برای کاهش وزن در دوران شیردهی مصرف مواد غذایی سالم، نوشیدن آب فراوان و مصرف میان وعدههای مغذی است. این عادت های درست در عین حال که انرژی لازم برای مراقبت از نوزاد و شیردهی را تامین میکند به کاهش وزن تدریجی مادر کمک خواهد کرد. بنابراین، سعی کنید مصرف تنقلات بی ارزش و مواد غذایی پرکالری اما فاقد ارزش غذایی را کنار گذاشته و حداقل 5 واحد میوه و سبزیجات در روز مصرف کنید. مواد غذایی غنی از فیبر از جمله عدس، نخود و غلات کامل و مغزها و دانه های خام را به برنامه غذایی خود اضافه کنید و میزان مصرف مواد غذایی چرب و شیرین را کاهش دهید.
مراقب حجم غذای مصرفی تان باشید و برای سیر شدن از میان وعدههای سالم استفاده کنید. در کنار رژیم غذایی، ورزش کنید تا بجای از دست دادن بافت عضلانی، استخوانی یا آب بدن، بافت چربی کم شود. فاصله زمانی 6 تا 9 ماه برای کاهش دادن اضافه وزن دوران بارداری عالی است. اگر به زمان بیشتری نیاز دارید به خود سخت نگیرید. روی هدف تان تمرکز کنید و آرام و تدریجی پیش بروید. وقتی به وزن ایده ال خود رسیدید، رژیم تثبیت کننده بگیرید تا حداقل برای 2 سال وزن کم شده تان را حفظ کنید.
چرا کاهش وزن اضافی بعد از زایمان مهم است؟
اضافه وزن در هر بارداری، بر بارداری بعدی اثری سوء دارد. از جمله این عوارض میتوان به فشار خون بالا و احتمال ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت دوران بارداری، زایمان طولانی و سخت، سزارین اورژانسی و نوزاد درشت در حین تولد اشاره کرد. حتی اگر قصد بارداری مجدد ندارید هم کاهش وزن دوران بارداری میتواند احتمال ابتلا به دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و انواع سرطانها را در شما کاهش دهد. اما فراموش نکنید حتی با کاهش وزن بدن هرگز به شکل قبل از زایمان برنمیگردد. به هر حال جنینی در بدن شما رشد کرده و متولد شده است. پس عجله نکنید و به خود فرصت دهید تا وزن اضافه شده تان را به آرامی کم کنید.
نویسنده: سمیه مقصودعلی