2 خرداد 1399 ساعت: 11:3
«در خانه بمانیم»، «کرونا را شکست میدهیم» و بسیاری از شعارهای این روزها هنوز برای خیلیها جدی نیست. خیلیها هم از در خانه ماندن خسته شدهاند و شاکیاند از این که این وضعیت چقدر باید ادامه داشته باشد؟

بیائید چند خبر علمی جدید در مورد کرونا و همه گیری بعدی آن را با چند خبر داخلی دیگر در مورد این بیماری و کادر درمان را کنار هم بگذاریم تا به اهمیت رعایت شیوه نامه های بهداشتی پی ببریم و تصمیم بگیریم در خانه بمانیم.
در خانه ماندن سخت نیست. شرایط اصلا عادی نیست باور کنید.
معاون درمان وزارت بهداشت قاسم جان بابایی از ابتلای ١٠ هزار نفر از کادر پزشکی این کشور به کرونا خبر داد. خبری بس ناراحت کننده و تلخ. چرا که بالاترین آمار ابتلا در خط مقدم مبارزه با کرونا محسوب می شود.
از طرفی احتمال دچار شدن بیماران کرونا به مشکلات روانی پس از بهبودی، به تازگی خبرساز شده است.
مطالعات جدید نشان میدهند بیماران مبتلا به کووید ۱۹ ممکن است حین بستری شدن و پس از بهبودی مشکلات روانی را تجربه کنند.
محققان در این تحقیق دریافتند که از هر چهار بیمار مبتلا به کووید ۱۹ که در بیمارستان بستری میشود، یک نفر ممکن است حین مبارزه با بیماری هذیان گویی را تجربه کنند. تجربه این حالت در بیمارانی که در بیمارستان بستری میشوند، رایج بوده و میتواند طول دوره درمان را افزایش داده و حتی منجر به مرگ شود.
عوارض طولانی مدت بیماری کووید ۱۹ در حال حاضر مشخص نیست، بنابراین مشکلاتی مثل اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD)، خستگی مزمن، افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به بیماری های سارس و مرس بررسی شده و ممکن است قابل بسط دادن به بیماران کووید ۱۹ نباشد.
خاطرات تلخ روزهای کرونا
پرستاران و پزشکان این روزها تصاویر تلخ زیادی میبینند که دشواری انجام وظیفه را برایشان بیشتر میکند. برای همین است که معتقدند در دوران پساکرونا، آسیبهای این روزهای کرونایی در زندگی کادر درمانی بیشتر خودش را نشان میدهد.
شاید به باور جامعه اعضای کادر درمانی به خاطر مواجه شدن با انواع فوتهای بیمارستانی، مرگ بیماران را راحتتر بپذیرند. اما پای صحبتهای آنها که بنشینیم میبینم اینطور نیست.
اعضای کادر درمانی این روزها فقط خسته از کار زیاد نیستند. رنج مضاعفی از بیتوجهیهای جامعه میبرند. دلسوزیهای مجازی و هشتگ زدنها نیز نه تنها آرامشان نمیکند، بلکه گاهی آزارشان میدهد. ارتباطشان با خانواده را قطع کردهاند، شاهد مرگ همنوعان هستند، سختی پوشیدن لباسهای ویژه و فشار ماسک به صورت را تحمل میکنند و در معرض بیماری قرار دارند تا وضعیت بیماری در جامعه کنترل شود، اما بیمسئولیتیها و بیتفاوتیها رنج و خستگی این همه دشواری را مضاعف میکند.
هراس از آینده مبهم بیماری با اخبار جدیدی که از چین می رسد بر رنج کادر درمان می افزاید. پزشکان چینی، از موج جدید«کووید ۱۹»در چین می گویند واخبار حکایت از احتمال جهش احتمالی ویروس کرونا و افزایش میزان واگیردار بودن آن می کند.
بررسی های پزشکان در چین نشان می دهد که ویروس جدید کرونا در میان مبتلایان جدید در دو استان شمال شرقی این کشور در مقایسه با موج اول شیوع ویروس در شهر ووهان به شکل متفاوتی ظهور می کند.
هرگونه تغییر یا جهش ویروس جدید کرونا می تواند تلاش ها برای تولید واکسن یا درمان برای بیماری همه گیر «کووید ۱۹» را دشوارتر کند. به گفته پزشکان چینی دوره بیماری مبتلایان در دو استان جی لین و هیلونگ جیانگ طولانی تر است و ویروس مدت بیشتری در بدن آنها باقی می ماند.
علائم بیماری در این مبتلایان همچنین بیشتر از یک تا دو هفته پس از ابتلا به ویروس بروز می کند. این در حالی است که علائم بیماری در مبتلایان در شهر ووهان، کانون اولیه شیوع نوع جدید ویروس کرونا، طی یک تا دو هفته پس از ابتلا بروز می کرد،دانشمندان چینی هنوز از تغییر ویروس کرونا مطمئن نیستند.
پس بهترین کار هنوز ماندن در خانه رعایت بهداشت فردی و حفظ فاصله فیزیکی است.
تدوین: دکتر فاطمه خالقی