پرسشی از دکتر احمد ساعدی متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درباره:
رژیم کم کالری، چه رژیمی است؟
1 خرداد 1399 ساعت: 17:3



رژیم کم کالری، رژیمی در ظاهر ساده است که بر پایه کاهش میزان کالری مصرفی و رساندن آن به 1000 تا 1500 کیلوکالری در طول روز بنا شده است. بر خلاف تصور عامه مردم پیروی از این رژیم ساده نیست.

 اینکه فرد بتواند با 1000 تا 1500 کیلوکالری روزانه تمام مواد مورد نیاز بدنش را تامین کند، کار سختی است و به برنامه ریزی و نظم نیاز دارد و باید زیر نظر متخصص تغذیه انجام شود تا فرد دچار کمبود ریز یا درشت مغذی‌‌ها نشود. 


افرادی که مایلند این رژیم را برای کاهش وزن دنبال کنند باید در ابتدای امر اگر مبتلا به فشار خون بالا یا کلسترول بالا هستند، آزمایش خون بدهند و از نظر پزشکی معاینه کامل شوند. برای شروع متخصص، شاخص توده بدنی و دور مچ آنها را اندازه می گیرد تا بر اساس این اندازه گیری‌‌ها  میزان ‌‌کالری مورد نیاز بدن فرد را محاسبه ‌کند. پس از آن، روزانه بین 100 تا 500 کیلوکالری از کالری دریافتی‌ فرد کم خواهد شد. بهتر است، برای شروع با کاهش‌‌ میزان ‌‌کمی از کالری، رژیم را آغاز کنید و به تدریج‌‌ میزان ‌‌کالری را کمتر کنید زیرا کاهش سریع و زیاد انرژی در روزهای ابتدایی باعث شکست فرد در روند رژیم می‌شود.

 

چه بخوریم و چه نخوریم؟


مصرف هیچ نوع ماده غذایی در رژیم کم کالری ممنوع نیست اما مصرف برخی غذاها نمی‌تواند ریزمغذی‌‌ها و درشت مغذی‌های مفید را به بدن برساند. این رژیم دارای برخی مواد غذایی است که عبارتند از:

 

  • میوه و سبزی‌ها: میوه و سبزی‌ها حاوی زیرمغذی‌‌ها و فیبر بالا و مقدار کمی چربی و قند هستند.
  • گوشت و لبنیات کم چرب: گوشت مرغ و ماهی گریل شده ضمن اینکه چربی بالایی ندارد، می‌تواند پروتئین مورد نیاز بدن فرد را تامین کند. 
  • غلات کامل: کربوهیدرات‌‌ها منابع غذایی مفیدی هستند و بدن به این گروه نیاز دارد. در رژیم کاهش وزن سعی کنید از انواع کامل که حاوی فیبر و سبوس بالایی هستند، استفاده کنید.
  • ادویه‌‌ها و گیاهان معطر: برای طعم دهی به غذاها بجای روغن و نمک از ادویه‌‌ها و سبزیجات معطر استفاده کنید. 
  • در مقابل کربوهیدرات‌های تصفیه شده در عین حال که کالری بالایی دارند ارزش غذایی کمی داشته و چون فیبر ندارند سبب گرسنگی سریع تر فرد می‌شوند. مصرف روغن، کره، شکر، پنیر و گوشت‌های چرب، کالری بالایی به غذای دریافتی شما اضافه می‌کنند که بهتر است مصرفشان بسیار محدود شود. بنابراین، سعی کنید در این رژیم عادت های غذایی خود را اصلاح کنید و به سمت مواد غذایی شیرین بدون کالری نروید. اگر هوس شدید دارید، می‌توانید 100 تا 150 کیلوکالری روزانه تان را به هله هوله اختصاص دهید اما در این میان، بهتر است مواد غذایی سالم تری مثل شکلات تلخ را انتخاب کنید که آنتی اکسیدان دارند.

 

مزایا و معایب رژیم کم کالری


از مزایای رژیم کم کالری در دسترس بودن مواد مصرفی در آن است. نیازی به تهیه مواد غذایی گران یا نایاب ندارید. کافی است انرژی روزانه خود را از منابع طبیعی و با ارزش تغذیه ای بالا تامین کنید. در ضمن، امروزه انواع مواد غذایی به شکل کم چرب هم در بازار موجود است. در صورتی که به دقت دستورات را در این رژیم اجرا کنید در کوتاه مدت به نتایج عالی می‌رسید و در صورتی که این رژیم زیر نظر متخصص گرفته شده باشد شاهد بروز عارضه خاصی نخواهید بود.

 

اما به هر حال باید پذیرفت که در رژیم کم کالری به دلیل پایین بودن کالری دریافتی طبیعی است که فرد احساس گرسنگی کند. برای پیشگیری لازم است فرد غذای خود را آرام تر بخورد و تعداد دفعات جویدن را بیشتر کند. مصرف بالاتر آب و فیبر نیز به کاهش حس گرسنگی و القای سیری کمک می‌کند. هرگز خودتان به گرفتن رژیم کم کالری با حذف وعده‌‌ها و مواد غذایی با ارزش مانند کربوهیدرات‌های پیچیده یا پروتئین‌ها اقدام نکنید و به یاد داشته باشید این رژیم به دلیل محدود کردن کالری دریافتی برای خانم های شیرده یا ورزشکاران مناسب نیست.

 

نویسنده: سمیه مقصودعلی

10 ترفند تغذیه ای برای کوچک‌کردن شکم در دوران کرونا​​​
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد