30 اردیبهشت 1399 ساعت: 16:2
تحقیقات نشان میدهد که حتی یک ماسک پارچهای تعداد ذرات ویروس ساطعشده از دهان را به میزان چشمگیری کاهش میدهد: حتی تا ۹۹ درصد.

اگر در مورد ضرورت استفاده از ماسک و دلیل آن و انواع آن سردرگم هستید، تنها نیستید. کووید-۱۹ ناشی از ویروس کرونان یک بیماری جدید است و ما هر روز چیزهای جدیدی در مورد آن میآموزیم. با این حال، بسیاری از سردرگمیها در مورد ماسک ناشی از تلفیق دو عملکرد بسیار متفاوت ماسک است.
ماسک برای برای محافظت از فرد در برابر آلودهشدن یا برای محافظت دیگران در برابر فرد آلوده استفاده میگردد. کاربرد اول، یعنی محافظت از فرد در برابر آلودهشدن دشوار است: برای این کار به ماسکهای تنفسی درجه یک پزشکی، fit مناسب، و قراردادن و برداشتن دقیق احتیاج دارد.
اما برای جلوگیری از انتقال به دیگران نیز میتوان ماسک پوشید و این مهمترین کاربرد آنها برای جامعه است.
مسیر اصلی انتقال کووید-۱۹ از طریق قطراتی است که از دهان ما خارج میشود. این قطرات نهتنها موقع سرفه یا عطسه، بلکه هنگام صحبتکردن نیز از دهان خارج میشوند.
بخشی از این قطرات بهسرعت تبخیر میشوند و به ذرات ریز تبدیل میگردند و در این حالت جلوگیری از استنشاق آن توسط افراد نزدیک سخت میشود. این امر بهویژه برای پزشکان و پرستارانی که تمام روز با افراد بیمار در تماسند، مهم است.
کارکنان بخش سلامت همچنین در معرض آسیبهایی نظیر لولهگذاری هستند که ذرات بسیار ریزی ایجاد میکنند که ممکن است ساعتها در هوا باقی بمانند.
اما نگرانی متقابل نیز وجود دارد: خروج یا انتقال ذرات از فردی که ماسک استفاده میکند به دنیای خارج. از نظر تاریخی، پژوهش کمتری در مورد این ذرات خارجشده انجام شده است، اما کنترل آن (که بهعنوان «کنترل منبع» نیز شناخته میشود) برای جلوگیری از گسترش بیماری از شخص به شخص بسیار مهم است.
خبر خوب این است که جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران از طریق ذرات خارجشونده نسبتاً آسان است. این کار مانند توقف آب از شیلنگ درست در نزدیک منبع با خاموشکردن شیر آب است؛ در مقایسه با گرفتن همه قطرات آب پس از خروج از شیلنگ که بسیار سختتر است.
تحقیقات نشان میدهد که حتی یک ماسک پارچهای تعداد ذرات ویروس ساطعشده از دهان را به میزان چشمگیری کاهش میدهد: حتی تا ۹۹ درصد.
چه ماسکی باید بزنیم؟
هنوز برای بسیاری از مردم نوع ماسکی که بهترین کارایی را برای جلوگیری از انتقال ویروس است، روشن نشده، اما توصیه می شود، افراد بیمار یا دارای علایم بیماری و تنفسی به هیچ عنوان از ماسکهای فیلتردار استفاده نکنند
دکتر پیام طبرسی، رئیس مرکز تحقیقات سل بالینی و اپیدمیولوژی بیمارستان مسیح دانشوری، در رابطه با نوع ماسک موثر در برابر انتقال ویروس، میگوید: استفاده از ماسک یکی از موثرترین روشها برای پیشگیری از انتقال ویروس است، چراکه انتقال از طریق قطرات تنفسی در حین صحبت، عطسه و سرفه اصلی ترین راه انتقال کووید 19 بوده ولی در این میان نوع ماسک استفاده شده نیز اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه حتی ماسکهای پارچهای و خانگی نیز تایید شده است، گفت: نکته مهم این است که افراد بیمار و یا دارای علایم بیماری و تنفسی نباید به هیچ عنوان از ماسکهای فیلتردار استفاده کنند، چراکه ماسکهای فیلتردار به خاطر وجور فیلتر، بازدم را با شدت به بیرون پس میزنند و همین مساله منجر به پخش شدن بیشتر ویروس شده و اطرافیان را در معرض خطر قرار میدهد، بنابراین افراد دارای علامت باید از ماسک ساده جراحی استفاده کنند.
دولت آمریکا طی هفته گذشته اعلام کرد استفاده از ماسکهای پارچهای میتواند مانع انتقال ویروس کرونا بشود. به دنبال این توصیه میلیونها آمریکایی رو به استفاده از ماسکهای پارچهای آوردند با این امید که از بیماری کرونا جان سالم به در ببرند.
اما انتخاب دیگری هم وجود دارد. یک نوع پلاستیک شفاف محافظ صورت(شیلد) که در حال حاضر توسط کارکنان سیستم درمانی مورد استفاده قرار دارد.
گروهی از متخصصان میگویند که شیلدها میتوانند جایگزین ماسک بشوند زیرا استفاده از آنها بسیار راحتتر و در جلوگیری از انتقال ویروس موثرتر هستند.
با وجود اینکه همه کارشناسان استفاده از ماسک را لازم می دانند، باز هم فاصله گذاری اجتماعی امری است که نباید از یاد برد.