دانستنی‌های دندانی
می‌دانید مصرف دخانیات چگونه منجر به بیماری‌های لثه می‌شود؟
29 اردیبهشت 1399 ساعت: 14:2



سیگار و سایر محصولات دخانی با اثری که روی تماس بین استخوان و بافت نرم با دندان‌ها می‌گذارد منجر به بروز بیماری‌های لثه می‌شود. به نظر می‌رسد سیگار عملکرد سلول‌های لثه را مختل می‌کند و درنتیجه فرد مستعد ابتلا به عفونت می‌شود مانند عفونت‌های لثه.
سیگار و سایر محصولات دخانی با اثری که روی تماس بین استخوان و بافت نرم با دندان‌ها می‌گذارد منجر به بروز بیماری‌های لثه می‌شود. به نظر می‌رسد سیگار عملکرد سلول‌های لثه را مختل می‌کند و درنتیجه فرد مستعد ابتلا به عفونت می‌شود مانند عفونت‌های لثه. همچنین در اثر مختل شدن خونرسانی کافی به سلول‌های لثه‌ ترمیم زخمی که در این ناحیه است به تاخیر می‌افتد.

آیا مصرف پیپ و سیگار برگ به دندان‌ها آسیب می‌رساند؟

بله، استفاده از پیپ و سیگار برگ هم دقیقا مانند سیگار معمولی به دندان‌ها آسیب می‌رساند. طبق مطالعه‌ای که طی 23 سال انجام شد و نتایج آن در مجله انجمن دندانپزشکان آمریکا به چاپ رسید، دندان‌های مصرف‌کنندگان سیگار برگ و پیپ به همان اندازه مصرف‌کنندگان سایر مواد دخانی لق می‌شود یا می‌افتد زیرا استخوان‌های نگهدارنده دندان در این افراد تحلیل می‌رود. افرادی که پیپ می‌کشند، به غیر از احتمال لق شدن دندان‌ها خطر ابتلا به سرطان حلق و حنجره هم تهدیدشان می‌کند، حتی اگر دود آن را با دم داخل ریه خود نکشند. بوی بد دهان، زرد شدن دندان‌ها و افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های لثه از دیگر عوارض مصرف این محصولات است.

آیا سیگارهای بدون دود روی سلامت دهان و دندان خطر کمتری دارد؟

نه، محصولات بدون دود دخانی مانند توتون جویدنی و انفیه حاوی حداقل 28 ماده شیمیایی است که مشخص شده  خطر ابتلا به سرطان‌های دهان و حلق و مری را افزایش می‌دهند. 

در واقع توتون جویدنی نسبت به سیگار نیکوتین بیشتری دارد بنابراین ترک آن سخت‌تر از سیگار است. یک قوطی انفیه به‌اندازه 60 نخ سیگار نیکوتین دارد.

سیگارهای بدون دود می‌توانند لثه‌ها را تحریک کنند و موجب تحلیل رفتن آن شوند، درنتیجه ریشه دندان عریان شده و خطر خراب شدن دندان بیشتر می‌شود. 
عریان شدن ریشه‌ها حساسیت دندان را به مواد سرد و گرم زیاد می‌کند و فرد برای نوشیدن و خوردن غذا دچار مشکل می‌شود. از سوی دیگر، برای بهبود طعم این مواد دخانی به آنها قند اضافه می‌کنند و همین قند اضافه زمینه پوسیدگی بیشتر دندان را فراهم می‌کند. 

در مطالعه‌ای نشان داده شده افرادی که توتون جویدنی مصرف می‌کنند، 4برابر بیشتر از دیگر مصرف‌کنندگان مواد دخانی دچار پوسیدگی دندان می‌شوند. توتون‌های بدون دود همچنین حاوی دانه‌ها‌ی ریز شن‌مانندی هستند که ساییدگی دندان‌ها را در پی دارد.

با ترک سیگار این عوامل خطر را تا حد بسیار بالایی از خود دور می‌کنید، حتی اگر میزان مصرف سیگار را کم کنید، میزان ابتلا به بیماری‌های لثه به یک‌ششم می‌رسد. در یک مطالعه نشان داده شد با کاهش مصرف سیگار زخم‌های دهان بیماران طی 6 هفته کاملا از بین رفت.

منبع: WebMD
 ترجمه: سیما اخلاقی
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد