چطور تخته‌گوشت‌های مختلف را تمیز کنیم؟
24 اردیبهشت 1399 ساعت: 21:2



انواع تخته‌گوشت یا تخته برش می‌توانند از مهم‌ترین منابع آلودگی در آشپزخانه‌ها باشند. گاهی برخی از افراد نسبت به شستن و تمیز کردن اصولی تخته‌گوشت‌ها بی‌توجهی نشان می‌دهند و باعث می‌شوند که این وسایل پُرمصرف آشپزخانه به عامل انتقال آلودگی به مواد اولیه تازه تبدیل شوند. 

از آنجایی که معمولا از انواع تخته‌های آشپزخانه برای بریدن و خرد کردن سبزی‌ها، میوه‌ها و گوشت‌ها استفاده می‌شود، بنابراین بسیار طبیعی است که برش‌هایی روی سطح آنها ایجاد شود که در صورت عدم پاکسازی مناسب، بستر مناسبی برای رشد باکتری‌ها و دیگر عوامل بیماری‌زا فراهم می‌آورند. 


پیش از این‌که درباره نحوه شست‌وشو و تمیزکاری انواع تخته‌ها صحبت کنیم، ابتدا ضروری است این نکته مهم را یادآور شویم که حتما در تمام آشپزخانه‌ها باید 3 تخته جداگانه برای خرد کردن گوشت‌ها، سبزی‌ها و ماهی (و غذاهای دریایی) در نظر گرفته شود. حتی اگر بتوانید تخته مرغ و گوشت‌های قرمز را هم از یکدیگر جدا کنید یا حتی تخته‌های جداگانه‌ای برای میوه‌ها و سبزی‌ها در نظر بگیرید، سطح بالاتری از بهداشت را در آشپزخانه خواهید داشت. بعد از رعایت این توصیه، بهتر است که با روش‌های تمیزکاری تخته‌های دارای جنس‌های مختلف بیشتر آشنا شوید. 

 

تخته‌های چوبی 


تخته‌های چوبی جزو قدیمی‌ترین انواع تخته‌های بُرش در آشپزخانه‌ها بوده‌اند. بهتر است بدانید که از نظر شست‌وشو و پاکسازی، تخته‌های چوبی ساده جزو سخت‌ترین جنس‌های تخته برای پاک کردن هستند. شما می‌توانید برای تمیزکاری کامل تخته‌های چوبی، ابتدا آنها را با آب گرم آبکشی کنید و سپس با فرچه‌ای آغشته به آب و صابون، تمام درزهای تخته را به‌خوبی پاکسازی کنید. استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده مانند سفیدکننده ظروف هم می‌تواند در شرایطی که تخته دارای بریدگی‌های عمیق و متعدد است، کاربردی باشد. البته بعد از کمک گرفتن از سفیدکننده‌ها باید تخته را به‌خوبی با آب گرم آبکشی کنید تا هیچ اثری از مواد شیمیایی روی آن باقی نماند. برای افزایش طول عمر تخته‌های چوبی می‌توانید سطح آنها را بعد از خشک شدن، با یک نوع روغن گیاهی کمی روغن‌مالی کنید و 2 روز کنار بگذارید تا روغن به‌خوبی جذب چوب شود. 

 

تخته‌های پلاستیکی 


تخته‌های پلاستیکی به‌دلیل ارزانی و دسترسی راحت، جایگزین مناسبی برای تخته‌های چوبی هستند. از آنجایی که قیمت تخته‌های پلاستیکی بسیار کمتر از تخته‌های چوبی است بنابراین می‌توان آنها را بعد از مدت کوتاه‌تری با یک مدل جدیدتر تعویض کرد. شست‌وشوی تخته‌های پلاستیکی بسیار ساده است و می‌توان این کار را با کمک اسفنج و مایع ظرف‌شویی انجام داد. از آنجایی که معمولا بیشتر تخته‌های پلاستیکی تا حدی نسبت به حرارت غیرمستقیم مقاوم هستند، بنابراین می‌توان آنها را بدون دغدغه در ماشین ظرف‌شویی هم قرار داد تا کاملا پاکسازی شوند. البته بهتر است هنگام قرار دادن تخته‌های پلاستیکی در ماشین ظرف‌شویی، حرارت آب را بیش از اندازه بالا نبرید. شما می‌توانید از ترکیب آب ولرم و پودر صابون هم برای شستن تخته‌های پلاستیکی استفاده کنید. اگر تخته شما دارای درزهای قابل مشاهده است، حتما از مسواک یا فرچه‌های آشپزخانه برای تمیزکاری آن کمک بگیرید. 

 

تخته‌های بامبو 


تخته‌های بامبو از نظر کارایی و نحوه تمیزکاری بسیار شبیه به تخته‌های چوبی هستند. معمولا توصیه می‌شود که برای پاکسازی این تخته‌ها از ترکیب آب گرم، پودر صابون و چند قطره مایع سفیدکننده استفاده کنید. در صورت وجود درز یا بریدگی روی تخته‌های بامبو باید همه درزها کاملا با مسواک یا بُرس آشپزخانه پاکسازی شوند. 

 

تخته‌های شیشه‌ای 


هرچند که امکان شکستن تخته‌های شیشه‌ای بیشتر از سایر تخته‌هاست و معمولا این تخته‌ها سنگین‌تر از انواع دیگر هستند اما بهتر است بدانید که اگر در استفاده از تخته‌های شیشه‌ای، نکات احتیاطی لازم را رعایت کنید، این نوع تخته‌ها بهترین و بهداشتی‌ترین گزینه برای خرد کردن انواع گوشت‌ها یا سبزی‌ها محسوب می‌شوند. تخته‌های شیشه‌ای به‌سادگی با اسفنج و مایع ظرفشویی تمیز می‌شوند و حتی می‌توان آنها را بدون دغدغه برای پاکسازی داخل ماشین ظرفشویی قرار داد. 

 

یادتان باشد که...

از آنجایی که ممکن است شستن و پاکسازی تخته‌های قدیمی کار چندان ساده‌ای نباشد، بنابراین توصیه می‌کنیم که در صورت ایجاد برش‌های مداوم و درزهای متعدد روی تخته‌کارهای مختلف آشپزخانه‌، حتما آنها را تعویض کنید تا باعث انتقال آلودگی از تخته‌ها به مواد غذایی نشوید. 

 

ترجمه: ندا احمدلو

منبع: Prevention

 روی غذای گرم و چرب را با سلفون نپوشانید!

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد