8 فروردین 1403 ساعت: 10:1
معمولا پس از چند روز روزهداری در ماه مبارک رمضان، بدن با تغییر در عادت های غذایی سازگار میشود. اما گاه بعضی افراد دچار علائم بیاشتهایی میشوند و نمیتوانند به اندازه کافی در وعدههای افطار و سحری غذا بخورند که این حالت زمینهساز ضعف و بیحالی طی روز خواهد شد. گرچه کاهش نسبی اشتها بهدلیل کوچکشدن معده طبیعی است اما بهتر اینکه اصول صحیح تغذیه در نظر گرفته شود تا کمبود ریزمغذیها اتفاق نیفتد.
در ادامه این مطلب، به مواردی اشاره خواهیم کرد که به کاهش شدت بی اشتهایی در طول روز کمک خواهد کرد. این موارد عبارتند از:
صرف غذا در چند وعده
اشتهای افراد نسبت به یکدیگر متفاوت است و این حالت بهخصوص در ماه مبارک رمضان بارزتر می شود. بعضی افراد تمایل چندانی به غذا در ساعات نخست افطار ندارند و بعضی دیگر، بدون صرف غذای کافی در سحر روزه میگیرند که منجر به بیاشتهایی در روز بعد میشود. گاه نیز التهاب معده زمینهساز بیاشتهایی است.
کوچکشدن معده هم مهمترین علت کاهش اشتها در ماه مبارک رمضان است. از همینرو، توجه به نظم غذایی و پرهیز از پرخوری و صرف یک وعده سنگین بسیار اهمیت دارد. در این دوران نیز باید همانند همیشه، مواد غذایی مورد نیاز بدن در سه وعده اصلی افطار، شام و سحری تامین شود.
مقدار متعادل از غلات، سبزیجات و لبنیات هم در هر وعده غذایی باید مدنظر باشد. این گروه از خوراکیها نسبت به موادغذایی شیرین و چرب ارجحیت دارند و احساس گرسنگی کمتری طی روز ایجاد می کنند. تقسیم کردن غذا در وعدههای متعدد اما با حجم کم هم بهترین راهکار برای مقابله با بیاشتهایی در ماه رمضان است.
کاهش مصرف مایعات زیاد هنگام افطار
مصرف کمی مایعات ولرم همراه با خرما به بدن در تامین انرژی هنگام افطار کمک میکند. البته باید دانست که نوشیدن مایعات زیاد یکی از عوامل بیاشتهایی به غذاست. همچنین، نوشیدنیهای سرد در زمان افطار نیز توصیه نمیشود زیرا معده دچار گرفتگی می شود و اشتها به غذا خوردن کاهش پیدا می کند و با درد نیز همراه است.
همچنین، کسانی که هنگام سحری اشتهای چندانی به غذا ندارند، بهتر است شام کامل را 2 تا 3 ساعت پس از افطار میل کنند و خوراکیهای مغذی مانند انواع مغزها، شیربرنج و میوه را در وعده سحر داشته باشند. این سبک غذایی مانع از احساس تشنگی شدید و نفخ در طول روز خواهد شد.
انجام فعالیت بدنی
یکی از باورهای اشتباه این است که طی ماه مبارک رمضان باید فعالیت بدنی به حداقل ممکن برسد. این شرایط نهتنها بدن را در حالت رخوت و بیحالی قرار میدهد در عملکرد سیستم گوارش نیز اختلال ایجاد میکند و ممکن است تمایل به غذا خوردن را کاهش دهد. البته ورزش و فعالیت بدنی باید متناسب با شرایط روزهداری باشد و طی زمان افطار تا سحر، مایعات فراوان نوشیده شود تا بدن دچار کمآبی نشود.
ترجمه: مریم سادات کاظمی
منبع: mayottehebdo.com
رازهای تغذیه سالم برای حفظ سلامت در ماه رمضانپیشگیری از خشکی دهان در روزهداری
نکات طلایی برای تغذیه سالم در سفرهای نوروزی