در چه شرایطی باید استفاده نوجوان از موبایل را محدود کرد؟
23 اردیبهشت 1399 ساعت: 11:2



اگرچه بسیاری از نوجوانان تصور می‌کنند که دسترسی داشتن به موبایل در گروه حقوق قطعی زندگی‌شان قرار می‌گیرد، اما داشتن موبایل به‌عنوان یکی از امتیازهای زندگی آنان شناخته می‌شود، بنابراین ممکن است شرایطی پیش بیاید که گرفتن این امتیاز توسط والدین از نوجوانان، بهترین گزینه پیش‌رو باشد.

نشانه‌های زیر به شما خواهند گفت که باید استفاده فرزند نوجوان‌تان از موبایل را محدود کنید یا در صورت لزوم، این امتیاز را موقتا از او بگیرید. 

 

1. نوجوان قوانین استفاده از موبایل را نقض می‌کند 

 

بسیار مهم است که والدین، قوانین مشخصی را در مورد استفاده از موبایل وضع کنند تا انتظارات‌شان از نوجوان مشخص باشد. این قوانین ابتدا باید براساس نحوه استفاده صحیح از موبایل مانند کنار گذاشتن موبایل هنگام غذا خوردن و رعایت مسائل ایمنی (ارسال نکردن پیام‌های نامناسب) وضع شوند. 

 

جنبه مهم بعدی، مسائل اقتصادی استفاده از موبایل است. قبض موبایل نوجوانان باید محدوده مشخصی داشته باشد تا آنان درک درستی از مسئولیت اقتصادی پیدا کنند. 

 

2. عملکرد تحصیلی نوجوان ضعیف شده است  

 

اگر نوجوان شما در زمینه تحصیلی به مشکل خورده است، شاید مجبور شوید که او را برای مدتی از امتیاز موبایل محروم کنید. گاهی اوقات هم محدود کردن ساعات استفاده از موبایل می‌تواند حواس‌پرتی نوجوانان را کاهش دهد و باعث بهبود عملکرد تحصیلی آنان شود. 

 

به‌علاوه، والدین می‌توانند از موبایل به‌عنوان انگیزه‌ای برای بهبود عملکرد تحصیلی نوجوانان استفاده کنند. مثلا می‌توانید به فرزند نوجوان‌تان بگویید که هر وقت تکالیف مدرسه تمام شد، می‌توانی از موبایل استفاده کنی. 

 

3. خواب نوجوان مختل شده است 

 

درحالی که همه وسایل الکترونیکی می‌توانند باعث اختلال در خواب شبانه شوند، اما موبایل‌های هوشمند بیشتر از همه در این مشکل نقش دارند. اگر نوجوان شما صبح‌ها برای بیدار شدن و رفتن به مدرسه مشکل دارد یا خصوصا آخر هفته‌ها خیلی دیر می‌خوابد، احتمالا شب‌ها به‌خاطر استفاده از موبایل تا دیروقت بیدار می‌ماند. بنابراین اجازه ندهید که نوجوان، موبایل را با خودش به اتاق خواب ببرد. البته شما باید قانون مشخصی برای همه اعضای خانواده داشته باشید تا نوجوان احساس نکند که تحت فشار قرار گرفته است. 

 

4. نوجوان از موبایل برای اشتراک‌گذاری اطلاعات نامناسب استفاده می‌کند 

 

اگر نوجوان شما از موبایل برای اشتراک‌گذاری اطلاعات نامناسب در شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کند یا اگر پیام‌های ناجوری برای غریبه‌ها می‌فرستد، بسیار مهم است که مداخله کنید. نوجوانان در این شرایط نه‌تنها به اعتبار خودشان آسیب می‌رسانند، بلکه ممکن است درگیر کارهای ناسالم و نادرست شوند. 

 

برای نوجوان توضیح دهید که ارسال پیام در رسانه‌های اجتماعی و اشتراک‌گذاری اطلاعات در فضای آنلاین باید براساس چه قواعدی انجام شود. به‌علاوه، لازم است که نوجوانان را با پیامدهای اجتماعی و خطرات مختلف این کارها آشنا کنید. 

 

5. نوجوان به موبایل اعتیاد پیدا کرده است 

 

اگر نوجوان شما آن‌قدر درگیر پیام‌رسانی، پرسه‌زنی در شبکه‌های اجتماعی و بازی با موبایلش است که دیگر نمی‌تواند امور تحصیلی یا کارهای دیگرش را انجام دهد و همیشه منتظر چک کردن موبایلش است، یعنی به موبایل اعتیاد پیدا کرده است. والدین در این شرایط باید محدودیت‌های زمانی مشخصی برای استفاده نوجوان از موبایل در نظر بگیرند. به‌علاوه، اعضای خانواده همگی باید اوقاتی را در کنار همدیگر و به دور از وسایل الکترونیک بگذرانند تا وابستگی خودشان به تکنولوژی را کمتر کنند. 

 

6. نوجوان شدیدا درگیر سلفی گرفتن است 

 

اگرچه عکس سلفی می‌تواند کاملا بی‌ضرر باشد، اما درگیری دائمی نوجوانان با سلفی گرفتن می‌تواند واقعا مشکلات زیادی را ایجاد کند و نشان‌دهنده مشکلات خاصی هم باشد. امروزه برخی نوجوانان طوری درگیر سلفی گرفتن شده‌اند که این کار به یکی از موضوعات وسواس در آنها تبدیل شده است.

 

بعضی نوجوانان هم دنبال سلفی‌های هیجان‌انگیزی هستند که عمدتا با تصمیمات خطرناک همراه می‌شوند. این نوجوانان حاضرند برای سلفی گرفتن و جلب توجه دیگران، جان خودشان را در لبه یک صخره یا درحال انجام حرکات خطرناک با دوچرخه و خودرو به خطر بیندازند. 

 

7. عزت‌نفس نوجوان به فعالیت در رسانه‌های اجتماعی گره خورده است 

 

بعضی نوجوانان آن‌چنان به رسانه‌های اجتماعی وابسته می‌شوند که عزت‌نفس‌ آنها به فعالیت در این رسانه‌ها گره می‌خورد. این نوجوانان مثلا تا زمانی احساس خوبی نسبت به خودشان دارند که پست‌هایشان لایک و کامنت زیادی بگیرد، درحالی که اگر در این رسانه‌ها مورد استقبال دیگران قرار نگیرند، عزت‌نفس آنها ضعیف می‌شود. گروهی از نوجوانان هم به ساختن هویت‌های جعلی و تخیلی در رسانه‌های اجتماعی روی می‌آورند که قطعا نیازمند مداخله والدین است.

 

ترجمه: یوسف صالحی

منبع: Verywell Family

آیا تلفن‌های هوشمند برای سلامت مغزی نوجوانان مضر است؟​​​
نظارت بر امور فرزندان بدون نقض حریم خصوصی آن‌ها​​​
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد