21 اردیبهشت 1399 ساعت: 22:2
مختل شدن نظم خوراک، یکی از عوارض قرنطینه و خانهنشینی برای بسیاری از افراد بوده است. معمولا برخی خانوادهها زمانی که فعالیت کمتری دارند، به مصرف گروهی از مواد غذایی مانند پروتئینها تمایل کمتری هم نشان میدهند. بهگفته کارشناسان، کمبود پروتئین و عوارض ناشی از آن بهدلیل خانهنشینی در دوران شیوع کروناویروس در میان بسیاری از افراد جامعه مشاهده شده است.

اگر میخواهید بدانید که آیا بدن شما هم دچار کمبود پروتئین شده است یا خیر، بهتر است علائم آن را بیشتر بشناسید تا بتوانید بهموقع جلوی عوارض ناشی از کمبود پروتئین در بدن را بگیرید. این علائم عبارتند از:
1. افزایش تمایل به خوردن قندها و کربوهیدراتها
اگر در این روزهای قرنطینهای احساس میکنید که تمایل بیشتری به خوردن خوراکیهای کربوهیدراتی، شیرین و چرب دارید، به احتمال زیاد بدن شما با کمبود پروتئین مواجه شده است. دریافت پروتئین کافی در طول روز میتواند ما را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارد و کاملا جلوی اشتهای کاذب را بگیرد. زمانی که پروتئین کافی در طول روز دریافت نمیشود، ذائقه فرد به سمت شیرینیها و چربیها متمایل میشود و همین مساله میتواند زمینه بروز اضافهوزن در این دوران را فراهم کند.
2. افزایش خشکی پوست
این روزها بهدلیل شیوع ویروس کرونا و استفاده بیشتر از الکل و مواد شوینده، پوست دست بسیاری از ما خشک و پوستهپوسته شده است. اگر فکر میکنید که تمام خشکی پوست به استفاده از شویندهها برمیگردد، سخت در اشتباه هستید. بهتر است بدانید که کمبود پروتئین در بدن مستقیما بر خشکی و شکنندگی پوست تاثیر میگذارد و درخشش پوست، مو و ناخن را از بین میبرد. بخش قابل توجهی از ساختار پوست، مو و ناخنها از پروتئین تشکیل شده و زمانی که بدن با کمبود پروتئین مواجه میشود، سلامت این ارگانها نیز به خطر میافتد.
3. افزایش گرسنگیهای پی در پی
کمبود پروتئین در بدن باعث افزایش گرسنگیهای پی در پی میشود، بهطوری که گاهی بعضی افراد در اثر کمبود پروتئین هر یک یا دو ساعت یکبار احساس گرسنگی میکنند. بهتر است بدانید که کربوهیدراتها با سرعت بالاتری نسبت به پروتئینها در بدن هضم میشوند. بنابراین شما با خوردن یک وعده غذای کربوهیدراتی، خیلی سریعتر از خوردن یک وعده غذای پروتئینی احساس گرسنگی خواهید کرد. همین مساله هم میتواند احتمال بروز اضافهوزن و چاقی را در این روزهای خانهنشینی فراهم کند.
4. افزایش احساس خستگی
کمبود پروتئین در بدن مانند کمبود آهن یا اختلال در عملکرد تیروئید میتواند مستقیما بر ایجاد احساس خستگی و بیحالی در طول روز اثرگذار باشد. معمولا افرادی که روزانه پروتئین کافی دریافت نمیکنند، کمی کمحوصله میشوند و مدام دوست دارند که بخوابند.
5. افزایش تحلیل عضلانی
پروتئینها مستقیما در ساخت سلولهای عضلانی نقش دارند. زمانی که میزان دریافت پروتئین در بدن کم میشود، تحلیل عضلانی ناشی از کمبود پروتئین رخ میدهد. در این صورت ممکن است که فرد با عضلاتی شُل و آویزان مواجه شود.
چطور پروتئین کافی دریافت کنیم؟
وقتی از دریافت پروتئین صحبت میکنیم، خیلیها گمان میکنند که منظور از پروتئین فقط گوشت قرمز است. این درحالی است که تمامی منابع حیوانی میتوانند منبع مطلوبی برای دریافت پروتئین باشند. شما میتوانید در طول روز از انواع گوشت قرمز، گوشت پرندگان، غذاهای دریایی، تخممرغ، تخم پرندگان و لبنیات بهعنوان منابع دریافت پروتئین استفاده کنید. در کنار منابع حیوانی، برخی منابع گیاهی مانند انواع حبوبات، غلات سبوسدار، سویا و مغزدانههای خام نیز منبع خوبی برای دریافت پروتئین هستند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: Prevention