افسردگی در زنان؛ عواملی که باید بدانید
افسردگی اختلالی جدی است
21 اردیبهشت 1399 ساعت: 16:2



غمگین شدن در شرایط سخت و در طول زندگی واکنشی طبیعی است اما معمولا غم و اندوه بعد از مدت کوتاهی از بین می‌رود. افسردگی اختلال خلقی است که باعث به وجود آمدن علائم شدیدی در احساس، فکر کردن و انجام فعالیت‌های روزمره مانند خوابیدن، غذا خوردن یا کار کردن می‌شود. افسردگی بین زنان شایع‌تر از مردان است که احتمالا دلیل آن وجود برخی عوامل بیولوژیکی، هورمونی و اجتماعی مخصوص زنان است.



افسردگی اختلال خلقی شایع اما جدی است. علائم افسردگی می‌تواند در توانایی افراد برای کارکردن، خوابیدن، مطالعه، غذا خوردن و لذت بردن از زندگی اختلال ایجاد کند. اگرچه محققان هنوز در حال مطالعه درباره علل افسردگی هستند، تحقیقات جدید نشان می‌دهد افسردگی در اثر عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی، محیطی و روانی ایجاد می‌شود. بیشتر افراد مبتلا به افسردگی برای ایجاد حس مثبت به درمان نیاز دارند.


شما به تنهایی قادر به درمان افسردگی نیستید


دوستان صمیمی یا اعضای خانواده به فرد مبتلا به افسردگی می‌گویند که «غصه را رها کن»، «مثبت باش» یا «اگر سخت‌تر تلاش کنی حتما می‌توانی شاد باشی» اما افسردگی نشانه ضعف یا نقص شخصیتی نیست. حقیقت این است که بیشتر افرادی که افسردگی را تجربه می‌کنند برای بهتر شدن به درمان نیاز دارند.


اگر شما دوست یا عضو خانواده یک زن مبتلا به افسردگی هستید، می‌توانید با حمایت عاطفی، درک کردن و صبوری او را تشویق کنید اما هرگز احساسات فرد افسرده را خدشه‌دار نکنید. او را تشویق کنید با مسوول خدمات درمانی خود صحبت کند و مرتب به او یادآوری کنید با گذشت زمان و درمان احساس بهتری خواهد داشت.


بیشتر افراد مبتلا به افسردگی برای بهبود نیاز به درمان دارند


اگر فکر می‌کنید افسرده هستید، با مراجعه به پزشک ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی، جلسات درمانی را آغاز کنید. این فرد می‌تواند پزشک اصلی شما یا ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی باشد که در تشخیص و معالجه مشکلات سلامت روان تخصص دارد (مثلا روان‌شناس یا روان‌پزشک).


 برخی داروهای خاص و مشکلات پزشکی مانند ویروس یا اختلال تیروئید می‌توانند باعث بروز علائم مشابه افسردگی باشند. ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی می‌تواند با انجام معاینه فیزیکی، مصاحبه و آزمایش احتمالات را رد یا تاییدکند. 


 افسردگی می‌تواند به فرد صدمه بزند


ناراحتی تنها بخش کوچکی از افسردگی است. برخی افراد مبتلا به افسردگی به هیچ وجه احساس غم و اندوه نمی‌کنند اما فرد مبتلا به افسردگی احتمالا بسیاری از علائم جسمی، مانند درد و رنج، سردرد، گرفتگی عضلات یا مشکلات گوارشی را تجربه می‌کند. بعضی افراد افسرده ممکن است مشکلاتی در خوابیدن، بیدار شدن صبحگاهی و همچنین احساس خستگی داشته باشند.


اگر حداقل 2 هفته هر یک از علائم و نشانه‌های زیر را تجربه کرده‌اید، ممکن است دچار افسردگی شده باشید:


 روحیه غمگین، مضطرب یا احساس پوچی


• احساس ناامیدی یا بدبینی


• تحریک‌پذیری


• احساس گناه، بی‌ارزشی یا ناتوانی


• کاهش انرژی یا خستگی


• مشکل در خوابیدن یا صبح از خواب بیدار شدن یا خواب بیش از حد


• از دست دادن علاقه یا لذت بردن از سرگرمی و فعالیت


•صحبت یا حرکت بسیار آهسته


• احساس بی‌قراری یا مشکل در یکجا نشستن


• مشکل در تمرکز، به یاد آوردن یا تصمیم‌گیری


• تغییر در اشتها یا وزن


• فکر کردن به مرگ یا خودکشی یا اقدام به خودکشی


• احساس درد یا رنج، سردرد، گرفتگی عضلات یا مشکلات گوارشی بدون دلیل جسمی خاص که حتی با درمان نیز برطرف نمی‌شود.


در مورد این علائم با ارائه‌دهنده خدمات‌درمانی خود کاملا صادق، روشن و کوتاه صحبت کنید.او باید بداند شما چه احساسی دارید. ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی ممکن است درباره زمان شروع علائم از شما سوالاتی بپرسد، مبنی بر اینکه چه ساعتی از روز این تجربیات شروع می‌شود، چه مدت طول می‌کشد وچند مرتبه در روز بروز می‌کند.


انواع خاصی از افسردگی مختص خانم‌هاست


بارداری، دوره پس از زایمان، یائسگی و چرخه عادت ماهانه با تغییرات چشمگیر جسمی و هورمونی همراه هستند. انواع خاصی از افسردگی می‌تواند در مراحل مختلف زندگی زنان رخ بدهد.


اختلال دیسفوریای قبل از عادت ماهانه (پی‌ام‌دی‌دی)


نشانگان قبل از عادت ماهانه یا پی‌ام‌اس، به بی‌حوصلگی و تحریک‌پذیری در هفته‌های قبل از عادت ماهانه گفته می‌شود. این حالت کاملا رایج و معمولا علائم آن خفیف است. نوعی از اختلال هم وجود دارد که کمتر شایع است اما علائم آن بسیار شدیدتر از پی‌ام‌اس است که پی‌ام‌دی‌دی(اختلال خلقی پیش از عادت ماهانه) نامیده می‌شود. پی‌ام‌دی‌دی با داشتن علائم ناتوان‌کننده مانند تحریک‌پذیری، عصبانیت، حالت افسردگی، اندوه، افکار خودکشی، تغییر اشتها، نفخ، حساسیت پستان و درد مفاصل یا عضلات، بیماری جدی محسوب می‌شود.


افسردگی پری‌ناتال (دوران بارداری)


بارداری فرایند راحتی نیست. خانم‌های باردار معمولا با حالت تهوع صبحگاهی، افزایش وزن و نوسانات روانی روبرو هستند. مراقبت از نوزاد نیز چالش‌برانگیز است. بسیاری از مادران تازه‌کار «افسردگی بعد از زایمان یا بی‌بی بلوز» را تجربه می‌کنند. اصطلاحی که برای توصیف تغییرات خفیف خلقی و احساس نگرانی، نارضایتی و خستگی که بسیاری از خانم‌ها بعد از تولد نوزاد در دو هفته اول تجربه می‌کنند، به ‌کار  می‌رود. این احساسات معمولا 1 یا 2 هفته طول می‌کشند و وقتی مادر خود را با نوزاد هماهنگ می‌کند از بین می‌روند.


افسردگی پری‌ناتال نوعی اختلال خلقی است که می‌تواند زنان را در دوران بارداری و بعد از زایمان تحت تاثیر قرار دهد و بسیار جدی‌تر از «بی‌بی‌بلوز یا افسردگی پس از زایمان» است. کلمه «پری‌ناتال» به زمان قبل و بعد از تولد فرزند اشاره دارد. افسردگی پری‌ناتال در دوران بارداری شروع می‌شود (افسردگی قبل از زایمان) و افسردگی‌ای که پس از تولد کودک آغاز می‌شود، افسردگی پس از زایمان نام دارد. مادران مبتلا به افسردگی پری‌ناتال احساس غم و اندوه شدید، اضطراب و خستگی می‌کنند که ممکن است انجام کارهای روزمره از جمله مراقبت از خود، رسیدگی به فرزند جدید یا دیگران را برای آنها دشوار کند.


اگر فکر می‌کنید دچار افسردگی پری‌ناتال هستید، با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی یا متخصص روان‌شناس حرفه‌ای صحبت کنید. اگر در دوران بارداری یا بعد از به دنیا آمدن کودک علائم افسردگی را در خانمی مشاهده کردید، او را تشویق کنید به مراقبان خدمات درمانی یا  کلینیک روان مراجعه کند.


افسردگی پس از یائسگی


یائسگی مرحله طبیعی در زندگی خانم‌هاست که گاهی اوقات می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. اگر در حال عبور از دوره یائسگی هستید، ممکن است دچار عادت ماهانه‌های غیرطبیعی، مشکل در خواب، نوسانات خلقی و گرگرفتگی شوید. اگرچه این علائم رایج است، افسردگی معمول نیست. اگر هنگام یائسگی با تحریک‌پذیری، اضطراب، غم و اندوه یا از دست دادن حس لذت روبرو هستید، ممکن است دچار افسردگی پس از یائسگی شده باشید.


افسردگی در زنان متفاوت است. هر خانمی ‌که افسرده است، تمام علائم را تجربه نمی‌کند. شدت و فراوانی علائم و ماندگاری آنها با توجه به نوع فرد و شدت بیماری متفاوت خواهد بود. برخی خانم‌ها فقط تعداد کمی از علائم و دیگران علائم زیادی را تجربه می‌کنند.


 افسردگی قابل‌درمان است


 شدیدترین موارد افسردگی نیز قابل‌درمان است. افسردگی معمولا با دارو، روان‌درمانی یا گفت‌وگو درمانی یا ترکیبی از این دو درمان می‌شود.


داروهای ضدافسردگی معمولا برای درمان افسردگی استفاده می‌شوند. افراد پاسخ‌های متفاوتی به داروهای ضدافسردگی می‌دهند و ممکن است مجبور به امتحان داروهای مختلفی بشوند تا بتوانند بهترین دارو را پیدا کنند. محققان همچنین در حال مطالعه و تولید داروهای دیگری برای افسردگی هستند، از جمله داروهای برکسانولون برای افسردگی پس از زایمان و اسپری اسکتامین. روش خاصی که یک درمانگر استفاده می‌کند به شرایط تحت درمان و آموزش و تجربه او بستگی دارد. همچنین امکان دارد درمانگران عناصر شیوه‌های مختلف را با یکدیگر ترکیب و انطباق بدهند.


هر فرد به گونه‌ای متفاوت تحت تاثیر افسردگی قرار می‌گیرد. به همین دلیل «یک روش یکسان» برای درمان وجود ندارد. ممکن است برای یافتن بهترین روش درمانی موثر، مرحله آزمایش و خطا انجام شود. می‌توانید در مورد انواع مختلف درمان افسردگی، از جمله روان‌درمانی، درمان دارویی و روش‌های تحریک مغز اطلاعات بیشتری از وب‌سایت موسسه ملی بهداشت روان کسب کنید.


محققان همچنان برای بهبود نحوه تشخیص و درمان دارویی این وضعیت به مطالعه افسردگی می‌پردازند. به عنوان مثال، محققان در حال حاضر تلاش می‌کنند که دریابند چگونه و چرا تغییرات هورمون‌های تولید مثل باعث ایجاد اختلالات خلقی از جمله افسردگی پس از زایمان، اختلال پیش از عادت ماهانه و افسردگی دوران یائسگی می‌شود.


ترجمه: هدا صادقیان حقیقی

منبع:

www.nimh.nih.gov

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد