28 مهر 1402 ساعت: 19:7
حساسیت به لاتکس میتواند در افرادی که بهطور مرتب در معرض این ماده قرار دارند ایجاد شود. لاتکس که از شیره درخت لاستیک تهیه میشود، در بسیاری از محصولات مانند دستکش یکبار مصرف، تجهیزات پزشکی، کاندوم و غیره استفاده میشود. علائم حساسیت به لاتکس میتواند خفیف یا شدید باشد و اغلب شامل بثورات پوستی، خارش، مشکلات تنفسی و حتی واکنشهای تهدیدکننده زندگی در شدیدترین موارد است.

علائم حساسیت به لاتکس روی پوست
علائم حساسیت به لاتکس میتواند به سرعت پس از تماس مستقیم با پوست ظاهر شود. این علامت ممکن است در اثر حساسیت به پروتئینهای لاتکس ایجاد شود که به آن «درماتیت تماسی» گفته میشود. پوست ممکن است دچار خارش، برجستگی یا کهیر و قرمزی و تورم شود. حتی چشمها نیز ممکن است تحریک شده و دچار آبریزش شوند.
در برخی موارد، در صورت حساسیت به تیورام، یک ماده شیمیایی که در تولید محصولات لاتکس استفاده میشود، ممکن است واکنش کمی دیرتر ایجاد شود. این واکنش که درماتیت تماسی با حساسیت تاخیری نامیده میشود، ممکن است بهصورت بثورات قرمز خارشدار یا تاول در ناحیه پوست در تماس با محصول ظاهر شود. اگر پس از تماس با لاتکس این علائم آلرژیک را در خود یا دیگران مشاهده کردید، با متخصص پوست مشورت کنید.
علائم تنفسی حساسیت به لاتکس
علائم تنفسی ممکن است هنگام استنشاق گرد و غبار پودر دستکش لاتکس رخ دهد، زیرا ممکن است حاوی ذرات پروتئینی موجود در لاتکس باشد. علائم تنفسی حساسیت به لاتکس شامل خسخس سینه، سفتی در قفسه سینه و حتی مشکل در تنفس است.
اگرچه این مشکل نادر است، اما ممکن است واکنش آلرژیک به لاتکس بسیار جدی باشد و منجر به فشارخون پایین و شوک آنافیلاکسی شود. اگر متوجه شدید که فردی در تنفس مشکل دارد و به نظر میرسد که بعد از قرار گرفتن در معرض لاتکس غش کرده است، فوراً با اورژانس تماس بگیرید زیرا شوک آنافیلاکسی میتواند کشنده باشد.
علائم تاخیری حساسیت به لاتکس
برخی از علائم پوستی حساسیت به لاتکس بلافاصله ایجاد میشوند، در حالی که برخی دیگر ممکن است مدتی طول بکشند و یک یا دو روز پس از قرار گرفتن در معرض آن ظاهر شوند. این واکنشهای تاخیری درماتیت تماسی نام دارند که بهصورت التهاب پوست، خارش، قرمزی، احساس سوزش و خشکی و ترکخوردگی پوست ظاهر میشوند.
لازم به ذکر است که این شکل از حساسیت به لاتکس با آن چیزی که بلافاصله خود را نشان میدهد تفاوت دارد و ناشی از واکنش سیستم ایمنی بدن به ذرات لاتکس است. درماتیت تماسی لاتکس معمولاً توسط مواد شیمیایی مورد استفاده در پردازش لاتکس به جای خود لاتکس ایجاد میشود. این نوع حساسیت به لاتکس معمولاً علائم جدی مانند آنافیلاکسی ایجاد نمیکند.
درمان علائم حساسیت به لاتکس در خانه
اگر علائم حساسیت به لاتکس خفیف و در حد عطسه یا خارش باشد، معمولا خودتان میتوانید آنها را درمان کنید. برای تسکین علائم میتوانید از آنتیهیستامینهای بدون نسخه استفاده کنید. برای درمان بثورات هم میتوانید از کرم کورتیزون یا لوسیون کالامین بدون نسخه برای تسکین خارش استفاده کنید.
باید بدانید در مواردی که شما یا شخصی که میشناسید نسبت به لاتکس حساسیت شدید دارد، چگونه از شوک آنافیلاکسی جلوگیری کنید و فوراً با اورژانس تماس بگیرید. یادتان باشد بسیاری از محصولات مورد استفاده در بیمارستانها ممکن است حاوی لاتکس باشند. اگر میدانید به لاتکس حساسیت دارید، از قبل به بیمارستان اطلاع دهید.
خطر واکنش آلرژیک به لاتکس را کاهش دهید
اگر به لاتکس حساسیت دارید، بهترین راهحل این است که از محصولاتی که حاوی آن هستند اجتناب کنید و از دیگران بخواهید که از آنها در اطراف شما استفاده نکنند. از محصولاتی که ممکن است حاوی لاتکس باشند آگاه و به دنبال جایگزین باشید.
از پرسنل پزشکی و دندانپزشکی بخواهید که دستکشهای بدون لاتکس بپوشند. از آنجایی که لاتکس در بسیاری از محیطها بسیار رایج است، مهم است که بدانید در کجا ممکن است وجود داشته باشد و برای کاهش خطرات از آن اجتناب کنید.
قرار گرفتن در معرض لاتکس و منابع آن
لاتکس در ساخت بسیاری از محصولات از جمله دستکش لاستیکی، لاستیک، کفپوش و فرش، نوارهای لاستیکی، چسب لاستیکی، پستانک نوزاد، اسباببازیهای مخصوص دندان درآوردن، پوشک، پاککنها، لوازم دندانپزشکی مانند مسواک، لباس با نوارهای الاستیک، دیافراگم و کاندوم و پوشک بزرگسالان استفاده میشود.
حتی برخی از غذاها اگر حاوی اجزای مشابه پروتئینهای لاتکس باشند میتوانند باعث واکنش متقابل شوند. آنها میتوانند علائم آلرژیک مشابه علائم حساسیت به لاتکس ایجاد کنند. این غذاها شامل آووکادو، موز، شاهبلوط، کیوی، گوجهفرنگی سایر مواد غذایی است.
منبع: pressesante