از دریافت پروبیوتیک کافی غافل نشوید!‍
29 مهر 1402 ساعت: 09:7



پروبیوتیک‌ها، میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که بر باکتری‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های موجود در دستگاه گوارش تاثیر می‌گذارند. پروبیوتیک‌‌ها می‌توانند از طریق لبنیات غنی‌شده با پروبیوتیک، مخصوصا ماست‌های پروبیوتیک‌، غلات غنی‌شده با پروبیوتیک‌ یا از طریق مکمل‌های غذایی و با تجویز پزشک دریافت شوند. بعضی از خوراکی‌های تخمیری مانند ترشی‌ها نیز می‌توانند حاوی پروبیوتیک‌ها باشند. 

در سال‌های اخیر، از فواید دریافت پروبیوتیک‌ برای محافظت از سلامتی سیستم گوارشی، مخصوصا سلامت روده‌ها، بسیار صحبت شده است. در ادامه این مطلب، با مهم‌ترین فواید مصرف پروبیوتیک‌‌ها آشنا می‌شویم که به ترتیب عبارتند از:

 

بهبود علائم بیماری‌های گوارشی 

مطالعات نشان داده‌اند که پروبیوتیک‌ها با بازگرداندن تعادل میکروبی روده، التهابات روده را کاهش می‌دهند و محیط سالمی را در روده به‌وجود می‌آورند. به همین دلیل هم به افراد مبتلا به بیماری‌های مرتبط با دستگاه گوارش مانند سندرم روده تحریک‌پذیر، سلیاک و کولیت توصیه می‌شود که مصرف پروبیوتیک‌ها را در برنامه غذایی روزانه­شان داشته باشند. دریافت پروبیوتیک‌ها با کاهش مشکلات گوارشی رایج مانند نفخ یا گاز معده همراه خواهد بود. 

 

بهبود علائم یبوست و اسهال 

تحقیقات نشان داده‌اند که پروبیوتیک‌ها می‌توانند تا حدقابل­قبولی، اسهال ناشی از عفونت یا مصرف آنتی‌بیوتیک را در کودکان و بزرگسالان بهبود ببخشند. گاهی اوقات مصرف مکمل پروبیوتیک‌ در بیماران مبتلا به اسهال باعث جمع‌آوری مجدد و حفظ تراکم باکتری‌های مفید در روده آنها می‌شود و از این طریق به درمان اسهال کمک می‌کند. از طرف دیگر، مطالعات محدودتری نشان داده‌اند که گنجاندن مواد غذایی حاوی پروبیوتیک‌ در رژیم غذایی روزانه تا حدقابل­توجهی جلوی ابتلا به یبوست‌های مزمن را می‌گیرد و به افزایش دفعات اجابت مزاج هفتگی کمک می‌کند. 

 

کمک به کنترل وزن 

هرچند که هیچ ترکیب خوراکی یا ریزمغذی خاصی نمی‌تواند به‌تنهایی عاملی برای کاهش وزن باشد اما تحقیقات اخیر ثابت کرده‌اند که دریافت پروبیوتیک‌ها از طریق منابع غذایی یا مکمل‌های خوراکی به بهبود روند کاهش وزن در افرادی که رژیم لاغری دارند، کمک می‌کند. افراد چاق در مقایسه با افراد بدون اضافه‌وزن دارای ترکیبات متفاوتی در باکتری‌های روده‌شان هستند و احتمال شکل‌گیری عدم تعادل میکروبی در روده آنها بیشتر است. بعضی تحقیقات نشان می‌دهند که مکمل‌ها یا غذاهای حاوی پروبیوتیک‌ می‌توانند به افزایش سطح باکتری‌های مفید روده، کاهش التهاب، تاثیرگذاری بر اشتها و متابولیسم، بهبود حساسیت به انسولین و کاهش تجمع چربی در بدن افراد چاق کمک کنند. از طرف دیگر، تمامی این عوامل در کنار یکدیگر، سلامت دستگاه گوارش را تقویت می‌کنند و به این ترتیب در روند کاهش وزن افراد چاق هم نقش مثبتی دارند. 

 

بهبود علائم افسردگی 

پروبیوتیک‌ها می‌توانند به بهبود علائم بعضی از اختلالات مرتبط با سلامت روان مانند افسردگی کمک کنند. سلامت روان در بعضی از موارد، یک مسیر سیگنال‌دهی بین دستگاه گوارش و سیستم عصبی مرکزی دارد. بنابراین، زمانی که اصطلاحا «محور روده‌ـ‌مغز» دچار اختلال می‌شود، فرد با مشکلاتی مانند افسردگی، تحریک‌پذیری عصبی، استرس یا اضطراب مواجه خواهد شد. از این‌رو، معمولا می‌بینیم که دریافت پروبیوتیک کافی در کاهش علائم افسردگی هم نقش مثبتی دارد. البته به یاد داشته باشید که خوراکی‌ها یا مکمل‌های حاوی پروبیوتیک به‌هیچ‌وجه نمی‌توانند جایگزینی برای داروهای ضدافسردگی باشند و مکمل‌های غذایی آن هم باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. 

 

ترجمه: ندا احمدلو

منبع: health

بهترین راهنمای صبحانه برای کنترل هوس‌های غذایی و کاهش وزن 

خوراکی‌های پروتئینی که باید به فهرست خریدتان اضافه شوند!​​​
بهترین سبزیجات پاییزی برای سیستم گوارشی​​​
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد