فتق هیاتال و ریفلاکس اسید
27 مهر 1402 ساعت: 19:7



فتق هیاتال عارضه‌ای است که در آن قسمت کوچکی از معده از سوراخی در دیافراگم بیرون می‌زند. علت آن معمولا ناشناخته است و می‌تواند در ایجاد ریفلاکس اسید و شکل مزمن ریفلاکس اسید به نام «بیماری ریفلاکس اسید معده به مری» نقش داشته باشد.
معمولاً علائمی را ایجاد نمی‌کند تا زمانی که بیرون‌زدگی معده از سوراخ بسیار زیاد باشد که متوجه آن می‌شوید. فتق‌های کوچک از این نوع اغلب بدون علامت هستند و ممکن است از وجود آن مطلع نباشید مگر اینکه برای یک بیماری نامرتبط تحت آزمایش پزشکی قرار بگیرید.

 فتق هیاتال بزرگتر به اندازه‌ای بزرگ است که به غذای هضم نشده و اسیدهای معده اجازه می‌دهد تا به مری شما ریفلاکس کنند. ریفلاکس اسید می‌تواند بوسیله طیف گسترده‌ای از عوامل زمینه‌ای ایجاد شود و ممکن است برای تعیین علت آن نیاز به آزمایش باشد.

تصویربرداری برای تشخیص فتق هیاتال و هرگونه آسیبی که ممکن است در اثر ریفلاکس اسید ایجاد شده باشد، استفاده می‌شود. باید هشت ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید تا مطمئن شوید که قسمت بالایی دستگاه گوارش (مری، معده و بخشی از روده کوچک) به وضوح در تصویربرداری قابل مشاهده است. 

از ابزارهای تشخیصی آندوسکوپی نیز برای تشخیص فتق هیاتال استفاده می‌شود. هنگامی که تحت آرامبخشی هستید، یک آندوسکوپ در گلوی شما فرو می‌رود. این کار به پزشک اجازه می‌دهد تا به دنبال التهاب یا سایر عواملی باشد که ممکن است باعث ریفلاکس اسید شما شود. این عوامل می‌تواند شامل فتق یا زخم باشد.

درمان فتق هیاتال به طور گسترده‌ای متفاوت است و باید متناسب با مشکلات سلامت فردی شما باشد. فتق‌های کوچکی که در آزمایش‌های تشخیصی ظاهر می‌شوند، اما بدون علامت باقی می‌مانند، ممکن است فقط نیاز به مراقبت داشته باشند تا مطمئن شوید که به اندازه‌ای بزرگ نمی‌شوند که باعث ناراحتی شوند.

داروهای بدون نسخه برای سوزش سر دل می‌توانند احساس سوزش گاه‌به‌گاه را که ممکن است ناشی از فتق هیاتال با اندازه متوسط باشد، تسکین دهند. در بیشتر موارد می‌توان آنها را در صورت نیاز در طول روز مصرف کرد.

 داروهای تجویزی برای ریفلاکس اسید معده به مری نه تنها شما را تسکین می‌دهند، برخی می‌توانند به درمان پوشش مری از ریفلاکس اسید مرتبط با فتق نیز کمک کنند. تنظیم برنامه غذایی و خواب شما همچنین می‌تواند به مدیریت علائم بیماری شما در هنگام داشتن فتق هیاتال کمک کند.

 در طول روز وعده‌های غذایی کوچک بخورید و از غذاهایی که باعث سوزش سر دل می‌شوند اجتناب کنید. سعی کنید حداقل تا سه ساعت بعد از غذا دراز نکشید تا از برگشت اسید به دستگاه گوارش جلوگیری کنید. 

هم‌چنین باید سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن می‌تواند خطر ریفلاکس اسید را افزایش دهد. همچنین، اضافه وزن می‌تواند خطر ابتلا به ریفلاکس اسید معده به مری و فتق هیاتال را افزایش دهد، بنابراین کاهش وزن ممکن است به کاهش علائم ریفلاکس شما کمک کند.

زمانی که درمان دارویی، اصلاح رژیم غذایی و تنظیم شیوه زندگی به اندازه کافی علائم را مدیریت نکنند ممکن است جراحی برای ترمیم فتق هیاتال ضروری باشد.

مترجم: نرگس قاسمی پناه
منبع: healthline
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد