علائم افسردگی کودکان چیست و چگونه می‌توان به درمان آن کمک کرد؟
آیا کودکان هم می‌توانند به افسردگی دچار شوند؟
14 مهر 1402 ساعت: 10:7



پاسخ این سوال بله است اما افسردگی دوران کودکی با احساسات ناراحتی معمول و روزمره که کودکان در حال رشد از آن رنج می‌برند تفاوت دارد.

اینکه یک کودک، غمگین به نظر می‌رسد لزوماً به معنای این نیست که او افسردگی قابل‌توجهی دارد اما در صورتی که غم و حالت ناراحتی او دائمی شده یا با فعالیت‌های معمول اجتماعی، علایق، کارهای مدرسه یا زندگی خانوادگی کودک تداخل پیدا کند، ممکن است به این معنی باشد که از بیماری افسردگی رنج می‌برد. به خاطر داشته ‌باشید علیرغم اینکه افسردگی نوعی بیماری جدی محسوب می‌شود، جزو بیماری‌های قابل درمان است.

 

چگونه می‌توانم بفهمم فرزندم افسرده است؟

 

علائم افسردگی در کودکان متفاوت است و بیماری اغلب تشخیص داده نشده و در نتیجه درمان نمی‌شود، زیرا علائم آن به‌عنوان تغییرات عاطفی و روانی معمولی برداشت شده و نادیده گرفته می‌شوند. 

 

مطالعات اولیه پزشکی روی افسردگی «نقاب‌دار»، جایی که خلق‌وخوی افسرده کودک از طریق کنش یا رفتار خشمگین، خود را بروز می‌دهد مورد بررسی قرار گرفته و نشان می‌دهد علائم اولیه افسردگی حول محور غم و اندوه، احساس ناامیدی و تغییرات خلقی می‌چرخد.

 

علائم و نشانه‌های افسردگی در کودکان عبارتند از:


 بدخلقی یا عصبانیت

 احساس غم و ناامیدی مداوم

 کناره‌گیری اجتماعی

 حساسیت زیاد نسبت به طرد شدن

 تغییر در اشتها (اشتهای کودکان به طرز چشمگیری افزایش یا کاهش می‌یابد.)

 تغییر در خواب (بی‌خوابی یا خواب زیاد)

 تولید سر و صدای زیاد یا گریه کردن

 مشکل در تمرکز

 خستگی و کم‌انرژی بودن

 دردهای فیزیکی (مانند معده‌درد و سردرد که به درمان پاسخ نمی‌دهند.)

 مشکل در طول رویدادها و فعالیت‌ها در خانه یا با دوستان، در مدرسه، در طول فعالیت‌های فوق‌برنامه و سایر سرگرمی‌ها یا علایق کودک

 احساس بی‌ارزشی یا گناه

 اختلال در تفکر یا تمرکز

 افکار مرگ یا خودکشی


لازم به ذکر است همه کودکان مبتلا به افسردگی تمامی این علائم را نداشته و اکثر آن‌ها علائم متفاوتی را در زمان‌ها و در شرایط مختلف نشان می‌دهند.

 

چه کودکانی افسرده می‌شوند؟

 

 3درصد از کودکان و 8 درصد از نوجوانان در ایالات متحده به افسردگی مبتلا هستند. این عارضه به‌طور قابل‌توجهی در پسران زیر 10 سال شایعتر است اما در سن 16 سالگی، دختران بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند.

 

گزینه‌های درمانی بیماری چیست؟


گزینه‌های درمانی برای کودکان مبتلا به افسردگی روان‌درمانی (مشاوره) و دارو بوده و مشابه درمان بزرگسالان است. پزشک کودک شما ممکن است ابتدا روان‌درمانی را پیشنهاد کرده و در صورت عدم بهبود قابل توجه، داروی ضدافسردگی را به‌عنوان یک گزینه برای درمان در نظر بگیرد. بهترین مطالعات تا به امروز نشان می‌دهد که ترکیبی از روان‌درمانی و دارو در درمان افسردگی موثرتر واقع می‌شود.

 

اکثر داروهایی که برای درمان افسردگی در کودکان استفاده می‌شوند دارای جعبه سیاه هشدار درباره احتمال افزایش افکار خودکشی هستند. توجه به این نکته که داروها را تحت‌نظر یک متخصص آموزش‌دیده شروع و مصرف کرده و با آن‌ها در مورد عوارض و مزایای بالقوه آن برای فرزندتان صحبت کنید، حائز اهمیت است.

 

درمان افسردگی کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی

 

کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی معمولاً با روان‌درمانی و ترکیبی از داروها که معمولاً یک داروی ضدافسردگی و یک تثبیت‌کننده خلق‌وخو است، درمان می‌شوند.

 

داروهای ضدافسردگی در این کودکان باید با احتیاط مصرف شوند به این دلیل که ممکن است باعث بروز حملات شیدایی یا بیش‌فعالی در کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی شود.

 

مطالعات نشان می‌دهد که افسردگی کودکان برای اولین بار در سنین پایین‌تری نسبت به آمار چند سال گذشته اتفاق می‌افتد. افسردگی کودکان مانند بزرگسالان ممکن است بعداً در طول زندگی عود کرده و اغلب همزمان با سایر بیماری‌های جسمی ظاهر می‌شود. 

 

طبق مطالعات انجام شده افسردگی ممکن است در مراحل بعدی زندگی شخص، مقدم بر بیماری‌های روانی جدی‌تر باشد. به این ترتیب تشخیص، درمان زودهنگام و نظارت دقیق برای روند درمان این بیماری بسیار مهم است.

 

ترجمه: نگین خالقی 

منبع: WebMD

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد

طراحی و اجرا توسط: هیاهو