5 مهر 1402 ساعت: 17:7
تعریق شبانه بهخصوص در شبهای گرم و همچنین در نتیجه برخی بیماریها امری عادی است اما این مسئله یکی از تجربههای رایج اکثر خانمهای باردار است. تعریق زیاد مسئله ناخوشایندی است که باعث مختل شدن خواب و ناراحتی خانمهای باردار میشود بنابراین آگاهی از عوامل اصلی تعریق بیش از حد در دوران بارداری برای کاهش آن ضروری است.
عوامل تعریق زیاد در دوران بارداری
تغییرات هورمونی: در دوران بارداری، بدن خانمها با افزایش قابلتوجه هورمونهای جنسی، بهویژه پروژسترون و استروژن مواجه میشود. این دو هومون نقش مهمی در تنظیم تعادل گرمای بدن دارند و میتوانند روی مرکز کنترل دما در هیپوتالاموس تاثیر بگذارند.
متابولیسم پایه: متابولسیم پایه خانمهای باردار برای تامین انرژی مورد نیاز جنینِ در حال رشد افزایش پیدا میکند. همین امر نیز میتواند منجر به تعریق شبانه در آنها شود.
گردش خون و متابولیسم: در دوران بارداری میزان خون بدن خانمهای باردار برای تامین اکسیژن و موادمغذی جنینِ در حال رشد افزایش پیدا میکند. این افزایش حجم خون در روند تنظیم دمای بدن که متناسب با هوای خارج از پوست کنترل میشود اختلال ایجاد میکند. در نتیجه تعریق بیش از حد اتفاق میافتد.
توصیههایی برای کاهش تعریق شبانه در دوران بارداری
لباس مناسب و راحت به تن کنید
لباسهای گشاد و قابل تنفس از جنس مواد طبیعی مانند نخ پنبه انتخاب کنید. لباسهای نخی راحت بوده و مانع از حبس حرارت بدن میشوند. توصیه میشود از پوشیدن لباسهای گرم مانند لباسهای پشمی خودداری کنید چون رطوبت را در سطح پوست حفظ میکند.
دمای اتاق را کنترل کنید
راحتی اتاق خواب یک عامل تعیینکننده برای بهبود کیفیت خواب در دوران بارداری محسوب میشود. این مسئله بهویژه در خانمهایی که دچار تعریق شبانه هستند از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنابراین لازم است هوای اتاق خوابتان بهخوبی تهویه شده و بیش از حد گرم نباشد. همچنین برای خنک نگهداشتن اتاق میتوانید از پنکه یا کولر استفاده کنید.
به میزان کافی آب بنوشید
لازم است در طول روز به میزان کافی مایعات مصرف کنید تا آب بدنتان تامین شود. البته توصیه میشود قبل از خواب مایعات زیادی مصرف نکنید چون میتواند به افزایش تعریق شبانه منجر شود. کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان توصیه میکند که خانمهای باردار روزانه 8 تا 12 لیوان آب بنوشند تا بدنشان به خوبی هیدراته شده و آبی که از طریق تعریق شبانه دفع میشود را جبران کنند.
تغذیه سالم داشته باشید
تغذیه سالم و متنوعی داشته باشید. از مصرف مواد غذایی تند، چرب یا پرچاشنی بپرهیزید. چون این موادغذایی باعث تعریق بیشتر میشوند. مواد غذایی سرشار از تریپتوفان، ملاتونین و فیتونوترینتها مانند گیلاس و موز مصرف کنید. چون این ترکیبات به بهبود کیفیت خواب هم کمک میکنند.
ورزش منظم انجام دهید
با مشورت و صلاحدید پزشکتان بهطور منظم ورزش کنید. ورزش باعث بهبود جریان خون و کنترل دمای بدن میشود. علاوهبراین داشن فعالیت بدنی روزانه در دوران بارداری به سلامت عمومی بدن کمک کرده و باعث کاهش احتمال تعریق شبانه میشود.
حمام آب گرم بگیرید
همین پیشنهاد را برای روزهای گرم سال نیز داریم. به این معنی که حمام آب گرم قبل از خواب به آرامش بدن، کاهش دمای بدن و کاهش تعریق شبانه کمک میکند. با این حال اگر احساس میکنید تعریق شبانهتان طولانیمدت یا بیش از حد است بهتر است با پزشکتان مشورت کنید تا سایر دلایل پزشکی آن با دقت بیشتری بررسی شود.
از مصرف کافئین و الکل بپرهیزید
مصرف کافئین و الکل در دوران بارداری ممنوع است. این مواد نه تنها تاثیر منفی روی کیفیت خواب دارند بلکه میتوانند عامل تعریق زیاد شبانه نیز باشند. کافئین موجود در نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای یا نوشیدنیهای گازدار مانند یک محرک عمل کرده و باعث بیخوابی شبانه میشود. از طرف دیگر، نوشیدنیهای الکلی با وجود اینکه ابتدا باعث خوابآلودگی میشوند اما در عمل عادتهای خواب را برهم زده و باعث تعریق بیش از حد میشوند.
تکنیکهای مدیریت استرس را تمرین کنید
تکنیکهای آرامشبخش مانند مدیتیشن یا تنفس عمیق را تمرین کنید چون باعث کاهش استرس میشوند. یادتان باشد که استرس یکی از عوامل تعریق شبانه یا تشدید آن است. بر اساس مقالهای که در مجلهMindfulness به چاپ رسیده است انجام تمرینات تمرکز حواس به کنترل استرس و اضطراب و همچنین کاهش افسردگی شایع در دوران بارداری کمک میکند.
از تشک و بالشت مناسب استفاده کنید
حتما از بالشت و تشک راحتی استفاده کنید تا موقع خواب بدنتان در وضعیت خوب و راحتی قرار بگیرد. به این منظور بالشتهایی برای خانمهای باردار طراحی شده که به بهبود کیفیت خواب آنها کمک میکند. این بالشتها حمایت بهتری از بدن کرده و مانع از خشک شدن، ناراحتی و دردهای بدنی میشوند.
با پزشک خود مشورت کنید
نتایج پژوهشی که در مجله Fertility and Sterility به چاپ رسیده نشان میدهد تعریق شبانه در بین خانمهای باردار امر رایجی است. با این حال اگر مدت تعریق طولانی یا شدت آن بالا باشد لازم است با پزشک مشورت کنید تا دلایل پزشکی آن مورد بررسی دقیقتری قرار بگیرد.
ترجمه: فاطمه مهدیپور
منبع: etreparents