20 اردیبهشت 1399 ساعت: 10:2
تمایل به راهکارهای مختلف پیشگیری از ابتلا به کرونا در دوران همهگیری آن نظیر مصرف مکملهای غذایی افزایش یافته است. در این میان، ویتامینها و پروبیوتیکها از جمله مهمترین مکملهای غذایی هستند که افراد در سنین مختلف برای تقویت سیستم ایمنی مصرف میکنند. اما واقعا این راهکار میتواند تاثیر جدی از ابتلا به بیماری داشته باشد؟

تا به حال هیچیک از مطالعات علمی تاثیر قطعی مصرف مکملهای ویتامین مانند C و D، همچنین پروبیوتیکها و دیگر مکمل های مشابه در پیشگیری از کروناویروس را تایید نکرده اند. گرچه برخی از توصیهها مبنی بر تقویت سیستم ایمنی در دوران اپیدمی بیماری میتواند موثر باشد اما آنچه بیش از هر چیز تاثیر جدی در مقابله با بیماری دارد، رعایت اصول بهداشتی و توجه به قرنطینه خانگی است.
مکملها؛ چه نوع و چگونه؟
- ویتامین D و تقویت سیستم ایمنی
بسیاری از افراد در فصل زمستان دچار کمبود ویتامین D میشوند و حال آنکه به نظر میرسد این ویتامین در مقابله با ویروسها نقش دارد. گرچه تاثیر ویتامینD به تنهایی در پیشگیری از کرونا تایید نشده اما میتواند از ابتلا به برخی ویروسها و باکتریها موثر باشد. بنابراین، در صورت تمایل به مصرف مکمل ویتامینD در این دوران، توصیه میشود بهجای داروهای تزریقی با دوز بالا از مکملهای خوراکی روزانه استفاده شود. البته باید توجه داشت که مبتلایان به بیماریهای گوارشی دچار اختلال در جذب ویتامینها هستند و بهتر است از مکملهای روزانه با دوز پایین استفاده کنند.
- عصاره هسته گریپفروت و مقابله با باکتریها
این عصاره خواص عالی ضدقارچ، ضدباکتری و ضدویروس طبیعی دارد. مصرف 15 قطره از عصاره هسته گریپفروت، 3 نوبت در روز معمولا برای مقابله با عفونتهای گوش، حلق و بینی موثر خواهد بود اما هنوز بررسیهای علمی، این ویژگی را تایید نکرده است. البته باید توجه داشت این عصاره با آب گریپفروت که با برخی از داروها تداخل پیدا میکند، متفاوت است. این عصاره به شکل خوراکی یا قطره بینی کاربرد دارد.
- پروبیوتیکها و بهبود عملکرد فلور رودهای
براساس مطالعات، پروبیوتیکها واکنش آنتیکورها را در موشهای آزمایشگاهی تسهیل میکند. با اینکه چنین تاثیری در انسان هنوز تایید نشده اما مشخص است که عدمتعادل فلور رودهای میتواند زمینهساز تغییراتی در سیستم ایمنی بدن شود. مصرف این ترکیبات در بهبود عملکرد باکتریهای مفید روده که در نتیجه مصرف مکرر آنتیبیوتیکها، تغذیه نامناسب و استرس برهم خورده است، نقش دارد.
سبک تغذیه و تقویت سیستم دفاعی بدن
نکته بسیار مهم در عملکرد مطلوب سیستم ایمنی، تغذیه متنوع و متعادل بهخصوص مصرف میوهها و سبزیجات خام مانند مرکبات و میوههای قرمز سرشار از ویتامینC است زیرا حاوی ترکیبات فراوان ضدقارچ، ضدویروس و ضدباکتری طبیعی هستند. اما توصیه میشود از خوراکیهایی که در بدن زمینه التهاب ایجاد میکنند، پرهیز شود. شکر، آردهای تصفیهشده و گوشت قرمز از جمله موادغذایی با این تاثیر هستند. زیرا التهاب موجب بروز واکنشهای غیرعادی سیستم ایمنی میشود که میتواند در صورت مواجه با کروناویروس، خطرناک باشد. البته در کنار تغذیه صحیح برای پیشگیری از ابتلا به کووید19، دوری از استرس، خواب مطلوب، احتیاط در مورد مصرف داروهای ضدالتهاب و توجه جدی به قرنطینه خانگی همواره توصیه میشود.
احتیاط در مصرف ویتامینها و گیاهان
برای تقویت سیستم ایمنی و بهرهمندی از خواص ویتامینها باید کاملا هوشیار بود و نسبت به مصرف مکملهای ویتامین گیاهی که در داروخانهها وجود دارد، احتیاط به خرج داد. بعضی از گیاهان موجود در این محصولات ممکن است در مکانیسم دفاعی مقابله با عفونتها بهخصوص کروناویروس، اختلال ایجاد کرده و مانع از عملکرد مطلوب سیستم ایمنی بدن شود. از جمله این گیاهان عبارتند از:
- گیاهانی مانند بید، عروس چمنزار، توس (غان)، صنوبر، علف طلایی(روئینه) و شیرآور که حاوی مشتقات سالیسیک اسید هستند.
- گیاهانی مانند پنجهشیطان، مخروط سانان، پنجهگربه و زردچوبه که ترکیبات ضدالتهابی گیاهی دارند.
- گونههای کندر و بِلسان
ترجمه: مریم سادات کاظمی