10 اردیبهشت 1399 ساعت: 20:2
اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید و میخواهید روزه هم بگیرید، باید نکات زیادی را در نظر داشته باشید تا سلامت تان به خطر نیفتد و سطح قند خون تان هم از کنترل خارج نشود. اولین و مهمترین توصیه به شما این است که درباره روزهداری حتما نظر پزشک معالج تان را بپرسید و بدون مشورت با او اقدام به روزهداری نکنید زیرا ممکن است حتی در صورت مجاز بودن به روزهداری، نیاز به تغییر دوز داروها یا تغییر نحوه مصرف آنها در ماه رمضان باشد.

در ادامه با ۴ نکته که روزهداران مبتلا به دیابت باید آنها را در طول روزهای روزهداری در نظر بگیرند، آشنا میشویم.
۱- قند خون تان را قبل از افطار اندازهگیری کنید
اندازهگیری قند خون ناشتا، یکی از بهترین راهها برای پی بردن به کنترل یا عدم کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت است. از آنجایی که در ایام روزهداری بیشترین فاصله ناشتایی بین وعده سحری تا افطاری است. بنابراین، توصیه میشود که مبتلایان به دیابت حتما قبل از شروع کردن افطار، قند خون شان را با دستگاههای خانگی گلوکومتر اندازهگیری کنند. این کار باید برای روزهای متوالی انجام شود تا اگر تنظیم سطح قند خون، حتی با مصرف دارو، از کنترل خارج شده بود، موضوع سریعا به پزشک اطلاع داده شود تا سلامت بیمار به خطر نیفتد.
۲- مصرف داروهای تجویزی را فراموش نکنید
گاهی در روزهای عادی سال برای افراد مبتلا به دیابت، این مشکل پیش میآید که آنان یک وعده دارو یا انسولین را فراموش کنند. در حالت عادی، بیمار میتواند بلافاصله پس از اینکه فراموش کردن مصرف دارو یا تزریق انسولین را به خاطر آورد، دارو یا انسولین را استفاده کند. اما در ایام روزهداری که نمیتوان در هر ساعتی از روز دارو مصرف کرد، بیمار باید کاملا در مورد ساعت و دوز مصرف داروهای تجویزی هوشیار باشد تا با فراموش کردن آنها سلامت خود را به خطر نیندازد. این توصیه در مورد تزریق انسولین با تاکید بیشتری مطرح میشود.
۳- وعدههای غذایی تان را کوچک کنید
از مهمترین مسائلی که میتواند نوسانات ناگهانی قند خون را برای مبتلایان به بیماری دیابت در ایام روزهداری به همراه داشته باشد، مصرف حجم بالایی از مواد غذایی (مخصوصا خوراکیهای قندی و نشاستهای) در وعده افطار است. این مساله میتواند شدیدا قند خون را از کنترل خارج کند و سلامت بیمار را به خطر بیندازد. بنابراین، توصیه میکنیم که برای پیشگیری از ایجاد نوسانات ناگهانی قند خون در افراد مبتلا به دیابت، حتما این بیماران در وعده افطار و سحر، غذای خود را با آرامش بخورند. بهتر است وعده غذایی افطار و شام این بیماران کاملا از همدیگر جدا باشد تا در هر وعده حجم بالایی از مواد غذایی مصرف نشود. خوردن میوههای تازه در فاصله بین افطار تا شام یا فاصله بین شام تا سحری میتواند جلوی پُرخوری این بیماران را بگیرد و به این ترتیب، سلامتشان را در معرض خطر قرار ندهد.
۴- آب فراوان بنوشید
از جمله مواردی که میتواند باعث مختل شدن کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت شود، کمآب شدن بدن است. بنابراین، این بیماران باید برای حفظ سلامت شان تا میتوانند در فاصله افطار تا سحر از آب ساده استفاده کنند. البته مصرف چای غلیظ، قهوه یا آبمیوههای صنعتی حاوی شکر بهدلیل دفع آب از بدن در این ایام برای مبتلایان به دیابت توصیه نمیشود.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع:US News