10 اردیبهشت 1399 ساعت: 16:2
بدخلقی در کودکان نوپا میتواند چند ماه قبل از 2ساله شدن آنها شروع شود و شرایط عجیبی را در خانه بهوجود بیاورد. این بدخلقیها میتوانند هم برای کودک و هم برای والدین استرسزا و دردسرساز باشند.

کسانی که فکر میکنند دوقلوها بیشترین دردسر را برای والدین دارند، احتمالا با بدخلقیهای کودکان نوپا آشنا نیستند. بدخلقی در کودکان نوپا میتواند چند ماه قبل از ۲ ساله شدن آنها شروع شود و شرایط عجیبی را در خانه بهوجود بیاورد. این بدخلقیها میتوانند هم برای کودک و هم برای والدین استرسزا و دردسرساز باشند. ضمن اینکه بدخلقی کودکان نوپا میتواند در مواردی باعث خجالتزدگی والدین شود، خصوصا اگر بدخلقی کودک در مکانهای عمومی اتفاق بیفتد.
توجه داشته باشید که در دوران نوپایی، رفتارهای عجیب موقع بدخلقی به کودکان کمک میکند تا خشم و سرخوردگی خودشان را بیرون بریزند چراکه هیچ راهی برای بیان آنها ندارند. بعضی از این بدخلقیها نیز فقط برای جلب توجه والدین است.
رسیدن به ۱۷ ماهگی و شروع بدخلقیها
کودک نوپا در حوالی ۱۷ ماهگی کمکم کشف میکند که او هم برای خودش کسی است! پس وقتی در حوالی 17 ماهگی به آینه نگاه میکند، دیگر میداند که دارد چهره خودش را میبیند. حتی اسم خودش را هم تا این دوران یاد گرفته است. در این وضعیت، کودک فکر میکند که تمام جهان دور شخصیت مهم او میچرخد!
مهمترین نکاتی که والدین باید درباره ذهنیت کودکان نوپا بدانند، عبارتند از:
- آنان اصلا نمیدانند که همه انسانها دقیقا مثل خودشان فکر نمیکنند.
- آنان هیچ علاقهای به اشتراکگذاری وسایل مختلف، خصوصا اسباببازیهای خودشان ندارند.
- آنان بهجای بازی کردن با بچههای دیگر، ترجیح میدهند که نزدیک آنان باشند اما سرشان به بازی خودشان گرم باشد.
- ممکن است که آنان گاهی اوقات با بچههای دیگر خیلی خشن رفتار کنند زیرا نمیدانند و نمیفهمند که مثلا ضربه زدن به بدن یک انسان باعث آسیبدیدگی او میشود.
نکات راهنما برای مهار کردن بدخلقی کودکان نوپا
۱- برای مهار کردن بدخلقیها، هم محکم باشید و هم ثابتقدم. مثلا اگر «نه» گفتن ضرورت دارد، حتما به او نه بگویید و سپس او را به سمت اتاقی دیگر یا فعالیت دیگری هدایت کنید. البته بسیار ایده خوبی است که قبل از ایجاد تغییرات در روال زندگی او، حتما با او ارتباط مناسب برقرار کنید و این مساله را به او انتقال دهید.
۲- همه میدانیم کنترل خشم برای والدین در مواجهه با کودکان نوپا تا چه اندازه دشوار است، با اینحال سعی کنید هیچ وقت خشمگین نشوید. پس چند نفس عمیق بکشید و قبل از تلاش برای کنترل فرزندتان، ابتدا خودتان را کنترل کنید.
۳-کودکان نوپا به کمک کردن در امور خانه علاقه زیادی دارند. پس اصلا اشکالی ندارد که بگذارید فرزندتان مثلا کمی خمیر کیک را هم بزند یا وسایل سبک و بیخطر را روی میز جابهجا کند.
۴- والدین باید کودکان نوپا را به اشتراکگذاری تشویق کنند، اما از طرف دیگر باید به او اجازه بدهند که مثلا چند وسیله یا اسباببازی خاص داشته باشد که فقط و فقط متعلق به خودش هستند.
۵- هر روز برای کودکان نوپا کتاب بخوانید. همزمان با خواندن متن، به کودک اجازه دهید که کلمات و عبارات را همراه با شما دنبال کند یا انگشتش را روی کلمات خواندهشده حرکت بدهید.
۶- به کودکان نوپا یاد بدهید که قبل از خوردن غذا، بعد از رفتن به توالت، بعد از بازی کردن در خارج از خانه و... حتما دستهایشان را با آب گرم و صابون بشویند.
ترجمه: یوسف صالحی
منبع: WebMD