10 اردیبهشت 1399 ساعت: 13:2
دکتر بهزاد قربانی، روانپزشک در خصوص اعتیاد به تماشای فیلمهای مستهجن هشدار داد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه و مرکز درمان ناباروری ابنسینا گفت: «فعالیت مغز افراد معتاد به تماشای فیلمها و تصاویر غیراخلاقی مشابه فعالیت مغزی افراد معتاد به مواد مخدر در زمانی است که ماده مورد نظرشان به آنها نشان داده میشود.»
دکتر قربانی افزود: «دو ویژگی کلیدی برای تشخیص اعتیاد وجود دارد: تلاش برای رسیدن به لذت یا پاداش و اختلاف رفتار. بسیاری از کارشناسان معتقدند که طلب پاداش، اعتیاد را از «رفتار وسواسی اجباری» متمایز میکند، اما شباهتهای فراوانی میان این دو وجود دارد. افراد معتاد در پی لذتی کوتاهمدت هستند ولو این که زیان درازمدت داشته باشد اما مبتلایان به اختلال رفتار وسواسی جبری هیچ لذتی از کارهایی که انجام میدهند، نمیبرند.»
دکتر قربانی در پاسخ به این پرسش که همه ما در پی لذت هستیم پس چه چیزی طلب پاداش ما را از جستجوی لذت افراد معتاد، متمایز میکند؟ گفت: «رفتاری اعتیاد تلقی میشود که به فرد و اطرافیان او آسیب برساند، بنابراین اگر تماشای فیلم مستهجن به حدی برسد که زندگی فردی، شغلی و تحصیلی فرد را به هم بریزد یا او را از همسر، فرزند و نیز تعاملات خانوادگی و رابطه جنسی متعارف با همسر خود دور کند، رفتاری اعتیادی تلقی میگردد.
رفتارهای جنسی میتوانند اعتیادآور شوند اما اگر راهی برای مقابله با افسردگی، اضطراب یا ضربه روحی باشند، در این صورت رابطه زناشویی مشکل ثانوی به حساب میآید. البته به رسمیت شناختن «اعتیاد به فیلمهای مستهجن» و گذاشتن نام اعتیاد بر آن لزوما کمککننده نیست، بهخصوص برای افرادی که از رابطه زناشویی برای مقابله با مسائل دیگر خود استفاده میکنند و سایر شئون زندگی خود را درگیر نمیکنند.
دیوید لی، درمانگر جنسی هم میگوید رفتارهایی که معمولا به عنوان اعتیاد به رابطه جنسی از آن یاد میشود، در واقع علائم درماننشده اختلال خلقی و اضطراب است که شواهد کافی برای درمان آن وجود ندارد.»
دکتر قربانی در پایان تاکید کرد: «در چنین شرایطی لازم است با مشاوره و ارزیابی روانشناختی عمیق و تخصصیتر که توسط روانشناس یا روانپزشک صورت میگیرد به اختلال روانشناختی زمینهای پی برد.»