25 مرداد 1401 ساعت: 07:5
بسیاری از ما به خوردن گیلاس تازه در فصل تابستان علاقه داریم درحالی که این میوه سالم و باکیفیت هم فواید مختلفی برای سلامت بدن ما دارد. علاوه بر وجود ویتامینهای A و C در گیلاس، این میوه سرشار از مواد مغذی ضدالتهابی و خاصی بهنام آنتوسیانینهاست که رنگ قرمز تیره و مایل به بنفش گیلاس را هم میسازند.
از مزیتهای مهم گیلاس میتواند به نقش مثبت مصرف آن در کاهش خطر ابتلا به بیماریهای التهابی مانند بیماریهای قلبیـعروقی، دیابت و سرطان اشاره کرد. با اینحال، زیادهروی در خوردن گیلاس که بسیار هم ساده و راحت اتفاق میافتد، میتواند دستگاه گوارش را سریعا به دفع بیشتر وادار کند. اما چرا چنین اتفاقی پیش میآید؟
چرا گیلاس باعث دفع بیشتر میشود؟
گیلاس حاوی فیبر است که بهعنوان تسکیندهنده یبوست شناخته میشود. بسته به نوع گیلاس، این میوه میتواند در هر لیوان حدود 1.5 تا 3 گرم فیبر داشته باشد که از دو نوع محلول و غیرمحلول هستند. فیبر محلول در هضم آهستهتر مواد غذایی به بدن کمک میکند و نقش مثبتی در کنترل قند خون دارد. اما فیبر غیرمحلول به افزایش حجم مدفوع کمک میرساند و درنتیجه حرکت مواد زائد در رودهها را راحتتر میکند.
اما فیبرهای موجود در گیلاس معمولا باعث نیاز به دفع نمیشوند زیرا اگر یک لیوان هم گیلاس بخورید نهایتا حدود 3 گرم فیبر دریافت میکنید. به نظر متخصصان تغذیه، وقتی که مردم بهواسطه مصرف گیلاس با پیامدهای ملین این خوراکی مواجه میشوند، معمولا به دو ویژگی دیگر گیلاس واکنش منفی نشان دادهاند.
اولین ویژگی به قندهای طبیعی موجود در گیلاس برمیگردد. پس اگر دستگاه گوارش کسی نسبت به بستنیهای کمکالری و آبنباتهای رژیمی حساس باشد، به احتمال زیاد به خوردن گیلاس هم حساسیت خواهد داشت. در این شرایط حتی یک وعده مصرفی ساده و استاندارد از گیلاسها سریعا دستگاه گوارش را به دفع وادار میکند.
علاوه بر اینها، گیلاس بهعنوان یکی از منابع طبیعی سالیسیلات شناخته میشود. شاید این کلمه برایتان آشنا باشد چون در عبارت اسید سالیسیلیک (ماده فعال آسپیرین) کاربرد دارد. بعضی افراد نسبت به سالیسیلاتها حساس هستند و درنتیجه اگر آسپیرین مصرف کنند یا گیلاس بخورند، درنهایت با مشکلات گوارشی اساسی و آزاردهنده مواجه میشوند. واضح است که میزان سالیسیلات نهفته در گیلاسها با سالیسیلات موجود در آسپیرین قابلمقایسه نیست اما همین مقدار کم در گیلاسها میتواند افراد حساس به سالیسیلات را دچار مشکل کند.
چگونه بدون مشکل به خوردن گیلاس ادامه دهیم؟
بیشتر افراد حساس نسبت به قندهای طبیعی و سالیسیلاتها همچنان میتوانند از گیلاس استفاده کنند، اما برای این کار ابتدا باید آستانه تحمل دستگاه گوارش خودشان را پیدا کنند. پس اگر شک دارید که نسبت به گیلاس حساس هستید، ابتدا فقط 7 عدد گیلاس بخورید و منتظر واکنش بدن تان بمانید. اگر با این مقدار دچار مشکل نشدید، همیشه تعداد گیلاسهای مصرفی را در همین محدوده 7 عددی نگه دارید.
ترفند مهم دیگر، ترکیب نکردن گیلاس با دیگر خوراکیهای مشکلساز است. پس اگر به گیلاس حساس هستید، گیلاس را همراه با هندوانه، شلیل، گلابی، سیب و آووکادو نخورید. تمامی این میوهها بهتر است که با فاصله از همدیگر مصرف شوند تا شما را دچار مشکلات گوارشی نکنند. مصرف گیلاس یا دیگر میوههای نامبرده نیز با معده خالی بههیچوجه تصمیم خوبی نیست. پس همیشه این میوهها را همراه با ترکیبات سالاد یا غلات سبوسدار مصرف کنید.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: eatingwell
دمنوش گل ختمی چه فوایدی دارد؟فواید سبزیجات سبزی که کمتر میشناسید!