26 خرداد 1401 ساعت: 18:3
احتمالا شما نیز در خصوص فواید مصرف خوراکی و موضعی روغن نارگیل زیاد شنیدهاید، اما همه نمیدانند که یکی از ترکیبات فعال اصلی این روغن یعنی اسیدلوریک برای درمان و بهبود آکنه موثر است. البته روغن نارگیل تنها منبع اسیدلوریک نیست و این ماده را میتوان از روغن پالم و شیر گاو نیز به دست آورد.

در ادامه بیشتر در خصوص این ترکیب و اثرات آن صحبت میکنیم.
اسیدلوریک چیست و منابع آن کدام است؟
اسیدلوریک که با نام اسید دودکانوئیک نیز شناخته میشود یک اسید چرب اشباع شده با زنجیره متوسط است. اسیدلوریک منشا طبیعی داشته و در بافتهای بدن انسان نیز به صورت جامد و غیرمحلول وجود دارد. این اسیدچرب در مواد غذایی مختلفی مانند روغن نارگیل(40درصد)، روغن هسته خرما(80درصد) و شیر گاو یا بز نیز وجود دارد.
موارد استفاده و مزایای اسیدلوریک
روغن نارگیل استفادههای متعددی دارد و شما میتوانید برای پخت و پز و همچنین مراقبت از پوستتان به سراغ آن بروید. در واقع از این روغن به دلیل دارا بودن میزان بالای اسیدلوریک بیش از پیش در صنعت مراقبت از پوست استفاده میشود. علاوه براین اسیدلوریک برای مقابله با برخی بیماریها نیز کاربرد دارد.
اسیدلوریک برای زیبایی پوست
اسیدلوریک خاصیت مرطوبکنندگی دارد و به همین دلیل برای مقابله با خشکی پوست و بهبود عملکرد سد چربی پوست و همچنین برای مقابله با «گزروزیس» یا همان پوست بسیار خشک کاربرد دارد. این اسید همچنین در تهیه کرمها و محصولات ضدچروک کاربرد زیادی دارد چون باعث کاهش اثرات پیری پوست میشود.
بر اساس نتایج پژوهشی که در سال 2013 انجام شده است میتوانید با افزودن اندکی روغن نارگیل بکر به لوسیون و کرمهایی که استفاده میکنید رطوبترسانی، نرمی و خاصیت ارتجاعی پوست خود را افزایش دهید.
اسیدلوریک برای مقابله با بیماریهای پوستی
روغن نارگیل همچنین برای درمان برخی بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس موثر عمل میکند چون حاوی خواص رطوبترسانی و ضدالتهابی است. در واقع اسیدلوریک میتواند به کنترل علائم این بیماری کمک کند. گفتنی است که این ترکیب برای مقابله با میکروبها و پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا نیز کمک میکند.
اسیدلوریک و تاثیر آن بر آکنه
عوامل زیادی در بروز یا تشدید آکنه تاثیر دارد. باید گفت که ترشح بیش از حد سبوم، مسدود شدن منافذ پوستی به دلیل چربی زیاد و سلولهای مرده، وجود باکتریها و التهاب جزو عوامل اصلی بروز و تشدید آکنه هستند.
نتایج بررسیهای متعدد علمی نشان میدهند که اسیدلوریک خاصیت ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارد و در نتیجه در درمان آکنه موثر عمل میکند. به عنوان مثال نتایج پژوهشی که در سال 2009 انجام شده نشان میدهد که این اسید چرب باعث کاهش التهاب و میزان باکتریهای موجود در پوست میشود.
علاوه براین پژوهشی که در سال 2016 انجام شده نیز همین نتایج را به اثبات رسانده است. با این حال نباید از این ماده بهطور مستقیم روی پوست استفاده کرد. توصیه میشود که از محصولاتی که حاوی این ترکیب هستند استفاده کنید.
اگر مشکل رطوبتبخشی به پوست یا پسوریازیس دارید میتوانید با خیال راحتتری از اسیدلوریک استفاده کنید. برای اینکه خیالتان از بابت مشکلات احتمالی ناشی از استفاده از این ترکیب راحت شود بهتر است حتما با متخصص پوست مشورت کنید. در واقع متخصص پوست میتواند متناسب با شرایط و نیاز شما دوز مناسب وضعیت پوستتان را تجویز کند.
یادتان باشد که گنجاندن روغن نارگیل خوراکی در برنامه غذایی نیز میتواند به شما کمک کند. در نتیجه اعضای دیگر بدنتان نیز میتوانند از فواید این روغن استفاده کنند.
یادتان باشد که آکنه صرفا با استفاده از یک ماده قابل درمان معجزهآسا نیست. لازم است که تحت نظر پزشک متخصص باشید و تغییراتی در سبک زندگی تان نیز ایجاد کنید.
عوارض جانبی احتمالی اسیدلوریک و موارد منع مصرف
ابتدا باید گفت که اسیدلوریک ترکیبی است که ممکن است باعث تحریک پوست شود بنابراین باید آن را به صورت روغن نارگیل یا میوه نارگیل تازه استفاده کنید. با این حال اطلاعات زیادی در خصوص عوارض احتمالی آن وجود ندارد. بنابراین بهتر است قبل از استفاده موضعی مقداری از روغن نارگیل آن را روی مچ دستتان تست کنید. اگر هیچ واکنش آلرژیک مشاهده نکردید میتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا به مونولورین(یک ترکیب آلی ساخته شده از اسیدلوریک) وضعیت ایمن اعطا کرده است اما دستورالعملی در خصوص دوز مصرفی آن تعیین نکرده است. با این حال اگر پوست حساسی دارید بهتر است در مصرف روغن نارگیل احتیاط کنید. در واقع افرادی که به اسیدلوریک، روغن نارگیل یا روغن پالم یا هر یک از ترکیبات آن حساسیت دارند باید از مصرف این ماده خودداری کنند.
در نهایت باید بگوییم مصرف روغن نارگیل نیز برای افراد مبتلا به کلسترول بالای خون، پرفشاری خون و همچنین افراد دچار سوءهاضمه مورد منع مصرف دارد و توصیه نمیشود.
با پزشک متخصص مشورت کنید
با وجود اینکه نتایج بررسیها به نفع اسیدلوریک بوده است اما با این حال هنوز مشخص نشده است اسیدلوریک به خودی خود عمل میکند یا اینکه فواید آن نتیجه واکنش ترکیبی سایر اجزای موجود است. با این حال اگر میخواهید برای مقابله با آکنه روغن نارگیل یا روغن پالم را در برنامه غذایی خود بگنجانید بهتر است میزان کل چربی مصرفی خود را در نظر بگیرید.
مهمترین نکته این فرقی ندارد بخواهید برای مقابله با این مشکل پوستی از روغن نارگیل به صورت خوراکی یا موضعی استفاده کنید. بهتر است قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت کنید.
ترجمه: فاطمه مهدیپور