رژیم "متعادل" امروزی یعنی چه؟
30 فروردین 1399 ساعت: 08:1



آژانس ملی ایمنی مواد غذایی (ANSES) فرانسه در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد؛ غذا در افزایش یا پیشگیری از بروز برخی بیماری‌ها نظیر سرطان، چاقی و بیماری‌های قلبی عروقی نقش دارد. نمک، قند، چربی، غذاهای فراوری شده و فقدان میوه و سبزی و فیبرها در برنامه غذایی از علامت های خطر است. آنچه در دنیا امروز سبب مرگ و میر انسان‌ها می‌شود، دیگر سوء تغذیه نیست و ما فقدان مواد غذایی نداریم.
آنچه نقش اساسی در مرگ آدم‌ها دارد، عدم تعادل مواد غذایی در رژیم غذایی است.

در مطالعه‌ای که سال گذشته توسط موسسه انسرم فرانسه به انجام رسید، مشخص شد که 11 میلیون نفر انسان سالانه به دلیل عدم تعادل غذایی می‌میرند. این میزان بیش از میزان مرگ و میر از مصرف دخانیات (۸ میلیون نفر در سال) است و از هر ۵ مرگ یکی را شامل می‌شود. البته داشتن رژیم متعادل برای تمامی افراد یکسان نیست. یک ژاپنی رژیم غذایی مشابهی با یک ایتالیایی ندارد. رژیم متعادل برای یک فرد ورزشکار، یک سالمند و یک بیمار دیابتی یکسان نیست.

متخصصان قلب و عروق توصیه می‌کنند ماهی‌های چرب بیشتری مصرف کنید. متخصصان گوارش توصیه به مصرف بیشتر فیبرها دارند، متخصص اطفال تاکید دارد شیر و لبنیات و منابع غذایی پروتئین را از یاد نبرید و...گرچه هر یک از این متخصصان تاکید بر مصرف گروه خاصی از مواد غذایی دارند اما هیچ یک با هم در تضاد نیستند.

آژانس بین المللی بهداشت عمومی فرانسه در ژانویه ۲۰۱۹ اعلام کرد برای متوقف کردن روند چاقی و افزایش سلامت تغذیه‌ای افراد لازم است تمامی گروه‌ها و افراد به برخی نکات تغذیه‌ای توجه بیشتری داشته باشند؛ حبوبات بویژه نخود و عدس بیشتری مصرف شود. مصرف مواد غذایی نشاسته دار کامل مثل نان سبوس دار یا برنج قهوه‌ای حجم بیشتر غذای روزانه را تشکیل دهد. آجیل و مغزهایی نظیر بادام، گردو و فندقاز آنجایی که سرشار از امگا-۳ هستند باید در برنامه روزانه گنجانده شوند. مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فراوری شده را کم کرده و در عوض از گوشت‌های سفید و بویژه ماهی استفاده شود. حداقل ۵ واحد میوه و سبزیجات تازه به برنامه غذایی روزانه افزوده و در عوض میزان مصرف شکر و قند باید کم شود.

در کل، تعادل غذایی به معنی محاسبه دقیق کالری دریافتی و مصرفی نیست بلکه باید سلامت کلی فرد را در نظر گرفت و به آن به عنوان یک پروژه جهانی نگاه شود. افزودن برخی مکمل‌ها به رژیم غذایی و حذف برخی گروه‌های غذایی برای همیشه به معنی داشتن رژیم غذایی سالم نیست. در عوض این نوع رژیم‌ها، بهتر است محصولات غذایی ارزش گذاری شده و بر اساس ارزش به صورت متنوع مصرف شوند.

از سال ۲۰۱۶ تاکنون جدول ارزش غذایی محصولات روی بسته بندی آنها درج و میزان قند، چربی و پروتئین روی محصولات با رنگ‌های سبز، زرد و قرمز نشان داده شده است. مصرف محصولاتی که قند یا نمک بالایی دارند، گرچه ممنوع نیست اما با رنگ قرمز نمایش داده می‌شوند و در دسته بندی سلامت مواد غذایی از A تا E در رده E قرار می‌گیرند و این بدان معنی است که مصرف کننده باید تا حد ممکن از آنها کمتر استفاده کند. تمامی محصولات فراوری شده از جمله پیتزاها و کلوچه‌های صنعتی نیز در دسته E قرار می‌گیرند و اگر میزان نمک و چربی کمتری داشته باشند، در دسته C قرار داده می‌شوند.

نتیجه اینکه در دنیای امروز، رژیم متعادل یعنی خوردن اخلاقی. یعنی پیروی از نوعی سبک غذایی که به سلامت بدن و محیط زیست آسیب نرساند. یعنی مصرف محصولات بومی، فصلی، ارگانیک و تا جای ممکن غیرصنعتی و تازه، بدون شکر و نمک افزوده شده و در کنار آن دوری از زندگی بی‌تحرک صنعتی!

ترجمه: سمیه مقصودعلی
منبع: santé.figaro.fr
رژیم Dash، بهترین رژیم غذایی برای مقابله با کرونا
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد