14 مهر 1400 ساعت: 08:7
افراد مبتلا به پیشدیابت پس از اینکه از مساله ابتلا به این مشکل باخبر میشوند، معمولا سوالات زیادی درباره سلامت شان دارند و در درجه اول به رژیم غذاییشان توجه میکنند. خیلی از آنان دائما میپرسند که از کدام مواد غذایی باید استفاده کرد یا مصرف کدام مواد غذایی را باید کنار گذاشت؟ درحالی که همه انواع مواد غذایی میتوانند براساس یک استراتژی هوشمندانه در یک رژیم غذایی سالم و استاندارد جای بگیرند، اما همه آنها با یکدیگر برابر نیستند.

میزان قندهای افزوده، قندهای ساده، کربوهیدراتهای پیچیده و فیبرها در رژیم غذایی میتواند بعضی از مواد غذایی را به گزینههای بهتری برای کنترل قند خون تبدیل کند. در ادامه این مطلب با بهترین و بدترین مواد غذایی برای مبتلایان به پیشدیابت آشنا خواهیم شد.
بدترین مواد غذایی برای مبتلایان به پیشدیابت
1. انواع نوشابهها
انواع نوشابهها حاوی ترکیبی از آب گازدار، رنگهای خوراکی و مقادیر بالایی از قندهای افزوده هستند. این نوشابهها نهتنها ارزش تغذیهای ندارند بلکه حجم بالای قندهای افزوده در آنها میتواند باعث افزایش شدید قند خون شود.
2. غذاهای فستفودی
اگر به هر دلیلی مجبورید که از غذاهای آماده و بیرونبر استفاده کنید، باید هوشمندانه عمل کنید. انواع غذاهای فستفودی مانند برگرها، سیبزمینی سرخکرده و... قطعا برای مبتلایان به پیشدیابت مناسب نیستند. اولین مشکل این غذاها این است که حجم بالای غذاهای رستورانی، پانکراس مبتلایان به پیشدیابت را تحت فشار میگذارد و درنتیجه قند خون این افراد را شدیدا افزایش میدهد. دومین مشکل به بالا بودن کالری در غذاهای فستفودی برمیگردد. استفاده از این غذاها با دریافت کالری مازاد همراه است و بهمرور زمان میتواند باعث افزایش وزن شود. همین افزایش وزن است که مقاومت به انسولین را برانگیخته میکند و میتواند باعث افزایش قند خون شود. بنابراین، اگر مجبور شدید از غذاهای رستورانی استفاده کنید، فقط گزینههایی مانند سالاد بدون سس یا مرغ گریلشده بدون سس را انتخاب کنید.
3. آبنبات
شکلات، آبنبات، پاستیل و... حاوی یک ماده تشکیلدهنده مشترک هستند؛ قندهای ساده. این قندهای ساده در گروه نوعی از کربوهیدراتهای بدون فیبر قرار میگیرند که خیلی سریع وارد جریان خون میشوند. فیبرها از این نظر مهم هستند که سرعت ورود قندها به جریان خون را کاهش میدهند. فیبرها غذایی مهم در میوهها، سبزیجات، غلات سبوسدار و حبوبات یافت میشوند.
بهترین مواد غذایی برای مبتلایان به پیشدیابت
1. بادام
بادام مانند بیشتر مغزهای خام، یکی از بهترین میانوعدههای مغذی و کامل است. هر 28 گرم بادام حاوی 6 گرم کربوهیدرات است و همچنین مقادیر خوبی از پروتئین و فیبر را هم وارد بدن میکند. وجود چربیهای سالم در بادام نیز اهمیت این مغز خام را بیشتر میکند. همین ترکیب سهگانه فیبر، پروتئین و چربیهای سالم است که بادام خام را به یکی از بهترین گزینههای غذایی برای مبتلایان به پیشدیابت تبدیل میکند.
2. تخممرغ
تخممرغ نهتنها طعم خوبی دارد، بلکه خوراکی کاملی هم محسوب میشود و میتوان از آن بهعنوان یک منبع پروتئینی ارزشمند برای صبحانه، ناهار یا شام استفاده کرد. تخممرغ حاوی مقادیر بالایی از پروتئین است، اما هیچ کربوهیدراتی ندارد و درنتیجه نمیتواند قند خون را افزایش بدهد. همین ویژگی اهمیت تخممرغ را برای مبتلایان به پیشدیابت بیشتر میکند، چون میتوانند بدون نگرانی از این ماده غذایی بهعنوان یکی از خوراکیهای پایهای و همیشگی در رژیم غذاییشان کمک بگیرند.
3. سبزیجات غیرنشاستهای
بیشتر سبزیجات مانند مارچوبه، بروکلی، قارچها و... در گروه سبزیجات غیرنشاستهای قرار میگیرند و درنتیجه مانند سیبزمینی شیرین حاوی کربوهیدرات نیستند. میزان ویتامینها، املاح و فیبر هم در سبزیجات غیرنشاستهای زیاد است و بنابراین مبتلایان به پیشدیابت میتوانند با آسودگی خاطر از این مواد غذایی استفاده کنند. استفاده روزانه و منظم از سبزیجات غیرنشاستهای، شدت اثرگذاری کربوهیدراتهای مختلف بر وضعیت قند خون را کاهش میدهد.
4. لوبیا
انواع لوبیا حاوی فیبر، پروتئین و کربوهیدراتهای پیچیده هستند. کربوهیدرتهای پیچیده نوعی از کربوهیدراتها محسوب میشوند سرعت هضم آهستهتری نسبت به کربوهیدراتهای ساده دارند. بنابراین استفاده بیشتر از کربوهیدرتهای پیچیده و کاهش استفاده از کربوهیدرتهای ساده، یکی از استراتژیهای غذایی مهم برای مبتلایان به پیشدیابت است.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: eatingwell
6 ماده غذایی که زنان هر هفته باید بخورند8 سبزی که بیشترین پروتئین را دارند، بشناسید!