20 شهریور 1400 ساعت: 09:6
نفخ یکی از مشکلات گوارشی رایج است که هر روزه بسیاری از انسانها را آزار میدهد. بیشتر مبتلایان به نفخ شدید و دائمی در تلاش هستند تا مواد غذایی حساسیتبرانگیز و مشکلساز را شناسایی کنند و سپس آنها را از رژیم غذایی شان کنار بگذارند. بعضی از آنها هم دنبال ترکیبات جادویی و خاصی میگردند که بتواند این مشکل همیشگیشان را برطرف کند. با اینحال تا زمانی که علت نفخ شما روشن نشود، نمیتوان یک خوراکی خاص را بهطور کامل از رژیم غذایی کنار گذاشت.
در ادامه این مطلب، با 3 منبع کربوهیدراتی جایگزین برای نفخزدایی آشنا خواهیم شد که به ترتیب عبارتند از:
1. سیبزمینی شیرین: مناسب برای کسانی که رژیم بدون غلات دارند
بعضی افراد بلافاصله پس از شروع یک رژیم کمکربوهیدرات یا بدون غلات به نفخ سنگین دچار میشوند. این رژیمها که سرشار از فیبرهای غذایی و حاوی کربوهیدرات کمی هستند، حجم فیبرهای محلول دریافتی را شدیدا کاهش میدهند و درنتیجه بعضی افراد را به یبوست مبتلا میکنند. این یبوست به شکلگیری نوعی نفخ کمک میکند که در طول روز درون دستگاه گوارش جمع میشود و فرد را شبها هنگام خواب شدیدا آزار میدهد. با اینحال، حفظ تعادل در دریافت فیبرهای غذایی معمولا به رفع این یبوست و نفخ ناشی از آن کمک میکند. با اضافه کردن مقدار قابل توجهی از سیبزمینی شیرین (که حاوی مقادیر بالایی از فیبر محلول است) به وعده صبحانه، مشکل شما تا حدود زیادی برطرف خواهد شد.
2. نان با خمیر ترش: مناسب برای افراد حساس به گندم
بسیاری از افرادی که دچار نفخهای شدید میشوند، به محصولات تهیهشده از گندم (نان، شیرین، ماکارونی و...) حساسیت دارند، درحالی که به بیماری سلیاک هم مبتلا نیستند. این افراد را معمولا با اصطلاح «حساس به گلوتن» معرفی میکنند. درواقع، مادهای بهنام گلوتن که یکی از پروتئینهای اصلی در محصولات برپایه گندم است، میتواند باعث شکلگیری نفخ شدید در دستگاه گوارشی این افراد شود. اما امروزه مشخص شده است که در بعضی از موارد هم کربوهیدراتهای خاصی بهنام فروکتان که در پیاز، سیر و کنگر فرنگی هم یافت میشوند، این نفخ شدید را بهوجود میآورند.
اگر شما هم به همین مشکل دچار هستید، لازم نیست که همه نانها را برای همیشه از رژیم غذایی کنار بگذارید؛ زیرا نانهای برپایه خمیر ترش میتوانند مشکل شما را برطرف کنند. فرایند تخمیر در شکلگیری نانهای بر پایه خمیر ترش، فروکتانهای سختهضم را تجزیه میکند و بنابراین نانهایی را در اختیار شما میگذارد که علیرغم داشتن گلوتن، باعث شکلگیری نفخ نمیشوند.
3. کینوا: مناسب برای نفخهای ناشی از فعالیت باکتریها
بعضی افراد به مشکل خاصی بهنام «رشد بیش از حد باکتریها در روده کوچک» (SIBO) مبتلا هستند. در این مشکل خاص، باکتریهای اضافی در روده کوچک پس از دریافت کربوهیدراتهای تخمیرپذیر باعث شکلگیری نفخ و گاز میشوند. درحالی که بعضی از افراد مبتلا به SIBO بهراحتی میتوانند قندهای ساده و کربوهیدراتهای ساده مانند برنج سفید را تحمل کنند، اما بعضی از آنها حتی به کربوهیدراتهای نشاستهای مانند برنج، سیبزمینی یا موز هم واکنش منفی نشان میدهند. در این موارد، منابع کربوهیدراتی کمنشاسته و سرشار از فیبر مانند کینوا که حاوی عناصر تخمیرپذیر برای باکتریها نیستند، خیلی راحتتر توسط دستگاه گوارش پذیرفته میشوند و فرد بیمار را درنهایت به نفخ دچار نمیکنند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: eatingwell
شام سبک ایده خوبی برای کاهش وزن است؟
سوپ هویج؛ غذایی مناسب برای مبتلایان به کرونامیگو کلسترول خون را بالا نمیبرد!