8 شهریور 1400 ساعت: 07:6
شاید بتوان گفت که ازدستدادن حس چشایی و بویایی، یکی از شایعترین علائم ابتلا به بعضی از بیماریها است که بسیار کم دربارهاش صحبت شده است. این مشکل در طیف وسیعی از بیماریها اتفاق میافتد و میتواند کوتاهمدت یا درازمدت باشد.

ازدستدادن حس چشایی و بویایی بهعنوان یکی از عارضههای شایع و درازمدت مرتبط با بعضی از درمانهای مخصوص سرطان شناخته میشود. اما بعضی از افراد مبتلاشده به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا هم در کوتاهمدت دچار این مشکل میشوند. ازدستدادن حس چشایی و بویایی، یکی از علائم مرتبط با کووید-19 نیز هست.
در ادامه این مطلب به توصیه هایی تغذیه ای خواهیم پرداخت که در شرایط وجود این مشکل می توانند مفید باشند.
ارتباط این مشکل با کاهش کیفیت رژیم غذایی
یافتههای تحقیقاتی نشان دادهاند کسانی که حس چشایی و بویایی خودشان را پس از ابتلا به بیماری از دست میدهند، کمتر از دستورالعملهای تغذیهای استاندارد پیروی میکنند و در مقایسه با افراد سالم هم رژیم غذایی ضعیف یا بیکیفیتی دارند. دلیل این اتفاق بهطور کامل روشن نیست اما احتمالا دلیل ساده و اولیهاش به این مشکل برمیگردد که وقتی کسی نتواند طعم و بوی غذاها را حس کند، دیگر غذاها برایش لذتبخش نخواهند بود. افرادی که حس چشایی و بویایی خودشان را از دست دادهاند، تلخی سبزیها را خیلی غلیظتر احساس میکنند، درحالی که تشخیص طعمهای دلپذیر شیرین و شور برایشان بسیار سخت میشود. بسیاری از افراد در این حالت به استفاده از مواد غذایی خیلی شور یا خیلی شیرین روی میآورند تا بتوانند طعم دلخواهشان را دوباره حس کنند، درحالی که چنین روندی بهراحتی میتواند وضعیت رژیم غذایی آنان را وارد محدوده ناسالم و بیکیفیت کند.
نکاتی برای بازگرداندن تعادل به رژیم غذایی
خوردن مواد غذایی سالم در وضعیت ازدستدادن حس چشایی و بویایی نمیتواند کار لذتبخش و سادهای باشد، چراکه هنوز هم طعم و بوی غذاها برای بسیاری از افراد حرف و اول آخر را میزند. بنابراین در چنین وضعیتی باید سعی کنید که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید که تا حدودی هم به لذتبخش بودن غذاها توجه دارد. نیمی از بشقاب وعدههای غذایی شما باید از سبزیها و میوهها تشکیل شده باشد، یکچهارم از پروتئین بدون چربی و یکچهارم هم از منابع کربوهیدراتی (ترجیحا غلات سبوسدار، سبزیهای نشاستهای، لوبیا و انواع حبوبات).
افزودن بیش از حد نمک یا قند و شکر به رژیم غذایی روزانه بههیچوجه توصیه نمیشود. اگر حس چشایی و بویایی شما مختل شده است، بههیچوجه نمک را در طول روز بهقصد بررسی وضعیت چشایی خودتان مزهمزه نکنید، زیرا این کار بهراحتی باعث میشود که شما در دریافت سدیم از محدوده استاندارد روزانه خارج شوید. پس چارهای ندارید جز اینکه برای بازگشت حس چشایی و بویایی خودتان صبر کنید.
استفاده از مواد غذایی اسیدی مانند آبلیمو یا سرکه برای طعمبخشی به غذاها، یکی از بهترین راهکارها در وضعیت ازدستدادن حس چشایی و بویایی است. ترکیبات اسیدی دارای طعم قوی و غلیظی هستند و در وضعیت ازدستدادن حس چشایی و بویایی هم احساس میشوند. البته هیچ مقداری از نمک، قند یا ترکیبات پُرکالری مختلف مانند سسها را هم نباید به سرکه یا آبلیمو اضافه کنید. در عوض از فلفل سیاه، فلفل قرمز (خصوصا اگر طرفدار طعم تند هستید)، دارچین، زیره، پودر سیر و زنجبیل استفاده کنید. این ادویهها و چاشنیها در وضعیت ازدستدادن حس چشایی و بویایی نیز همچنان عملکرد خوبی دارند و احساس لذتبخش بودن را به غذاهای شما اضافه میکنند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: eatingwellحذف یک وعده غذا به کاهش وزن مان کمک میکند؟
فلفل قرمز بخورید تا بیشتر عمر کنید!
با شکم خالی سرکه سیب نخورید!