غذاهای باقیمانده تا چه مدت قابل‌مصرف هستند؟
19 مرداد 1400 ساعت: 22:5



غذاهای باقیمانده در شرایطی که به‌درستی نگهداری شوند و به‌درستی مصرف شوند، می‌توانند به صرفه‌جویی در وقت و هزینه‌های مالی کمک کنند. جلوگیری از اتلاف مواد غذایی را هم باید به این دو مزیت مهم اضافه کرد. اما واقعیت این است که استفاده از غذاهای باقیمانده محدودیت‌های زیادی دارد و شاید مهم‌ترین محدودیت هم مدت‌زمان ماندگاری آنها باشد، درحالی که جدی نگرفتن این اصل مهم به‌راحتی می‌تواند سلامتی شما را به خطر بیندازد. 

در ادامه این مطلب قصد داریم به این موضوع بپردازیم که غذاهای باقیمانده مختلف تا چه مدت قابل‌مصرف هستند. 

 

انواع غذاهای باقیمانده

این‌که غذاهای باقیمانده مختلف چقدر ماندگاری دارند، به چند عامل مهم وابسته است؛ آماده‌سازی ایمن، نگهداری مناسب و نوع غذا. مدت‌زمان ماندگاری غذاهای مختلف در یخچال با همدیگر متفاوت است، چراکه بعضی از غذاها ذاتا بستر مناسبی برای رشد عوامل بیماری‌زای گوناگون مانند باکتری‌ها و سموم فراهم می‌کنند. با توجه به این‌که غذاهای باقیمانده عمدتا دارای ترکیبات غذایی مختلف هستند، مدت‌زمان ماندگاری آنها براساس فسادپذیرترین ماده غذایی تعیین می‌شود. 

 

مواد غذایی با خطر متوسط 

ماکارونی پخته‌شده یا غلات پخته‌شده مانند جو و کینوا تا 3 روز در یخچال به‌صورت سالم باقی می‌مانند، به شرط این‌که روند ذخیره‌سازی و نگهداری از آنها به‌درستی انجام شده باشد. اگر این غذاها را پس از پختن فریز کنید، حدودا 3 ماه در فریزر دوام می‌آورند اما پس از آن دیگر طراوت و تازگی اولیه را نخواهند داشت. دسرها و شیرینی‌ها نیز معمولا 3 تا 4 روز در یخچال ماندگاری دارند، به شرط این‌که در ظروف نگهداری مناسب قرار گرفته باشند. 

 

مواد غذایی با خطر زیاد 

انواع مواد غذایی پروتئینی و مرطوب ذاتا مستعد این هستند که خطر مبتلا کردن شما به مسمومیت غذایی را بالا ببرند، چراکه میکروب‌ها در بافت این مواد غذایی خیلی راحت رشد می‌کنند. 

  • برنج پخته‌شده: برنج پخته‌شده دارای ترکیبات پروتئینی نیست و بافت مرطوب هم ندارد، اما به‌عنوان یک استثنای مهم در همین گروه قرار می‌گیرد. دلیلش هم این است که برنج پخته‌شده می‌تواند بذرهای باکتری خاصی به‌نام باسیلس سرئوس را درون خودش نگه دارد. این باکتری سمومی می‌سازد که باعث مسمومیت غذایی می‌شود. بنابراین، همیشه برنج را با گذشت 1 ساعت از زمان پخت نهایی، حتما در ظروف دربسته بگذارید و آن را نهایتا تا 3 روز مصرف کنید.

  •  گوشت و مرغ: اگر گوشت چرخ‌کرده یا مرغ چرخ‌کرده در دمای ایمن پخته شده باشند و اگر باقیمانده آنها درون یخچال با دمای کمتر از 5 درجه سانتی‌گراد نگهداری شود، بین 1 تا 2 روز ماندگاری دارند. انواع گوشت و مرغ تکه‌ای هم پس از پختن کامل می‌توانند بین 3 تا 4 روز در یخچال باقی بمانند. البته گوشت و مرغ یخ‌زده برای یخ‌زدایی همیشه باید درون دمای یخچال قرار بگیرد و هرگز در دمای محیط رها نشود. اگر گوشت و مرغ یخ‌زده به درون یخچال منتقل شود و حالت یخ‌زدگی‌اش از بین برود، نهایتا باید در عرض 2 روز پخته و مصرف شود. 

  •  تخم‌مرغ، ماهی، سوپ و خورش: تخم‌مرغ هم در گروه غذاهای پُرخطر قرار می‌گیرد، زیرا می‌تواند باکتری سالمونلا را منتقل کند. تخم‌مرغ آب‌پز دارای پوست را می‌توان تا 7 روز پس از پخته شدن مصرف کرد، به شرطی که حتما در این مدت درون یخچال نگهداری شود. انواع ماهی بافت حساسی دارند و می‌توانند عوامل بیماری‌زا یا سموم مختلفی مانند هیستامین‌ها را درون خود نگه دارند. ماهی باقیمانده هم اگر به‌درستی درون یخچال نگهداری شود، باید نهایتا در عرض 3 روز به مصرف برسد. سوپ‌ها و خورش‌های دارای گوشت یا ماهی یا بدون آنها نیز نهایتا 3 تا 4 روز درون یخچال ماندگاری دارند. 

 

ترجمه: ندا احمدلو

منبع: healthline

 5 اشتباه رایج در تغذیه متعادل

6 ترفند ترغیب کودکان به خوردن سبزیجات​​​
بهترین صبحانه های سرشار از پروتیین و فیبر​​​
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد