21 تیر 1400 ساعت: 15:4

برای بررسی این موضوع از دکتر مردیت کِی، متخصص زیبایی درخواست کردهایم که درباره لایهبرداری شیمیایی و جنبههای گوناگون آن برای شما توضیح دهند.
لایهبرداری شیمیایی چیست؟
لایهبرداری شیمیایی یکی از روشهای لایهبرداری است که با لایهبرداری فیزیکی تفاوت دارد. در لایهبرداری فیزیکی از ابزارهای خاصی برای جداسازی سلولهای پوستی مرده و دیگر ذرات اضافی از سطح پوست استفاده میشود، درحالی که در لایهبرداری شیمیایی اسیدهای خاصی برای مقابله با این ناخالصیها کاربرد دارند.
دکتر کِی میگوید: «لایهبرداری شیمیایی شرایطی را فراهم میکند که محصولات مراقبت از پوست بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. حتی اکسیژنرسانی به روزنههای پوستی و مقابله با مشکلاتی مانند پیری پوست و تغییر رنگ پوست هم از مزیتهای مهم لایهبرداری شیمیایی است».
آیا لایهبرداری شیمیایی انواع مختلفی دارد؟
انواع مختلفی از لایهبرداری شیمیایی وجود دارند که از نظر قدرت، ترکیبات کاربردی و مزیتها با یکدیگر متفاوت هستند. طبق اعلامیه انجمن جراحی پوست آمریکا (ASDS) قدرت لایهبرداری شیمیایی را میتواند به سه درجه سطحی، متوسط و عمیق دستهبندی کرد.
پرکاربردترین نوع همان لایهبرداری شیمیایی سطحی است که در آن از اسیدهای آلفا-هیدروکسی(AHAs) ملایم برای لایهبرداری در سطح رویی پوست استفاده میشود. در لایهبرداری شیمیایی متوسط هم ترکیبات قویتری مانند اسید گلیکولیک کاربرد دارند که درواقع به لایه دوم پوست نفوذ میکنند تا بتوانند مزیتهایی مانند صافسازی چینوچروکها و مقابله با تغییرات رنگدانهای پوست را بهدنبال داشته باشند.
متخصصان زیبایی در اجرای مراحل سطحی تا متوسط لایهبرداری شیمیایی از محلولهای حاوی اسید گلیکولیک، اسید سالیسیلیک، اسید رتینوئیک و اسید لاکتیک استفاده میکنند.
لایهبرداری عمیق هم قویترین سطح از لایهبرداری شیمیایی است و معمولا در آن از اسید تریکلرواستیک یا فنول برای نفوذ به لایههای عمیقتر پوست استفاده میشود تا از این طریق بتوان سلولهای پوستی مرده و اسکارهای سطحی را جدا کرد. همه این سطوح مختلف از لایهبرداری شیمیایی باید توسط پزشکان متخصص پوستومو یا زیبایی انجام شوند.
لایهبرداری شیمیایی چه مزیتهایی دارد؟
از میان مزیتهای گوناگون لایهبرداری شیمیایی میتوان به بهبود بافت پوست، کاهش تغییرات رنگدانهای، تحریک پوست به کلاژنسازی، شکلگیری سلولهای پوستی جدید و همچنین صافسازی خطوط ریز و چینوچروکهای پوستی اشاره کرد. بهگفته دکتر کِی: «پس از پایان لایهبرداری شیمیایی بلافاصله احساس میکنید که پوستتان دوباره نفس میکشد».
آیا لایهبرداری شیمیایی عوارضی هم دارد؟
اساسیترین عارضههای جانبی لایهبرداری شیمیایی به روند ترمیم پوست پس از این کار برمیگردند. واقعیت این است که لایهبرداری شیمیایی باید لایهای از پوست را جدا کند و درنتیجه مواجه شدن با مشکلاتی مانند قرمزی یا حساسیت پوست در مدتزمان یک هفته پس از لایهبرداری عجیب نیست. البته شدت این مشکلات به درجه لایهبرداری هم مرتبط است.
پیروی دقیق و درست از دستورالعملهای پزشکان پس از پایان لایهبرداری شیمیایی هم اهمیت خاصی دارد. توصیه دکر کِی این است که حتما از محصولات ضدآفتاب دارای SPF بالای 30 استفاده کنید و همچنین سه روز کامل از تماس مستقیم با نور خورشید دور بمانید.
آن دسته از فعالیتهای بدنی که باعث تعریق میشوند هم باید تا 24 ساعت لغو شوند. تا 24 ساعت پس از پایان لایهبرداری شیمیایی هم نباید از لوازم آرایش استفاده کنید.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: skincare