یلی خوش اقبال هستید اگر قبلا به کرونا مبتلا شده اید و اکنون واکسن می زنید!
31 اردیبهشت 1400 ساعت: 15:2



مطالعه ای در مجله معتبر science با اندازه گیری "تیتر و فعالیت آنتی بادی خنثی کننده"، مصونیت را در افرادی که یک دوز یا دو دوز واکسن را با سابقه ابتلای طبیعی قبلی دریافت کرده بودند نسبت به افرادی بدون سابقه بیماری اما با دو دوز تزریق واکسن، بخوبی مقایسه کرده است.

در افرادی که سابقه ابتلای طبیعی دارند به شرطی که دارای سطوح قابل سنجش از آنتی بادی های ضد-RBD در سرم خود باشند، پس از حتی یک دوز واکسن (فایزر یا مدرنا) سطح آنتی بادی های خنثی کننده در سرم آن ها برای IgG تا 1000 برابر و برای IgA تا 500 برابر نسبت به قبل افزایش می یابد(اثر بوستر و تشدیدکننده برای IgM مشاهده نشد). 

 

و جالب توجه است که این افراد حتی با یک دوز واکسن 10 برابر بیشتر از افراد بدون سابقه ای که دو دوز واکسن را دریافت کرده اند قدرت خنثی کنندگی سرم علیه ویروس جدید کرونا را پیدا می کنند!

 

جالب تر از آن اینکه این تاثیر تشدیدکننده واکسن بر الگوی سرولوژیک عفونت قبلی دارای خاصیت «واکنش دهنده متقابل» برای سایر واریانت‌ها (گونه‌های جهش‌یافته) بخصوص واریانت آفریقایی(که بیش‌ترین گریز را از سیستم ایمنی دارد) بود. به طوری که تزریق یک دوز واکسن در افراد با سابقه قبلی ابتلا (با واریانت های اولیه) سبب افزایش 20 برابری مصونیت در برابر واریان آفریقایی نسبت به افراد بدون سابقه ابتلا می شد که دو دوز واکسن را دریافت کرده بودند!


این مطالعه اهمیت تزریق واکسن را در افراد با سابقه قبلی ابتلا به خوبی نشان می دهد و بیان می کند که تنها تزریق واکسن در این افراد دارای اثر تشدیدکننده بر عفونت قبلی است، بلکه آنتی‌بادی‌های واکنش‌دهنده متقابل cross-reactive ناشی از تزریق واکسن در این افراد قدرت مصونیت بیشتری به آن ها در برابر سایر واریان های جدید می بخشد.


در حال حاضر تیتر خاصی بعنوان تیتر محافظتی مشخص نشده است. اخیرا نمونه استانداردی از سرم افراد بهبود یافته با عیار مشخصی از آنتی بادی و منجمله آنتی بادی ضد RBD توسط موسسه استاندارد NIBSC تهیه شده تا بتوان با استفاده از این سرم استاندارد و تهیه استاندارد داخلی سنجش‌های آنتی بادی‌های ضد ویروس کوید ۱۹ همگن و هماهنگ شود و بر اساس واحد IU/ml ارائه شو، اما با وجود دسترسی به این سرم استاندارد، هنوز تیتر حفاظتی آنتی بادی ضد RBD و یا S هنوز تعیین و اعلام نشده.

 

محمدامین وحید(کارشناس ارشد هماتولوژی)

 

منبع:

https://science.sciencemag.org/content/early/2021/03/24/science.abg9175

دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد