برنامه کاربردی ترک سیگار در خانه
قرنطینه خانگی را برای "ترک سیگار" مغتنم بدانید!
25 اسفند 1398 ساعت: 13:12



پزشکان بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا را عدم حضور در جمع و به عبارتی قرنطینه خانگی می¬دانند. گرچه در دنیای امروز با انواع مشغله¬ها و برنامه¬های مختلف، ماندن روزها در منزل قدری مشکل و کلافه¬کننده به¬نظر می¬رسد، اما از طرفی فرصت عالی برای انجام کارهای عقب¬مانده و حتی برنامه-های جدی و زمان¬بر خواهد بود و یکی از این کارها ترک سیگار است.
"ترک سیگار" یکی از مهم¬ترین این اقدامات است که از تاثیر جدی آن بر بهبود سلامت عمومی و به¬خصوص ریه نمی¬توان غافل شد که یکی از بهترین راهکارها برای تقویت سیستم ایمنی نیز محسوب می¬شود. البته علاوه براین، ماندن در منزل نیز در کاهش وسوسه خرید سیگار و دوری از جمع دوستان نیز موثر خواهد بود. نکته دیگر اینکه معمولا بعضی از افراد سیگاری به سلامت اعضای خانواده و به¬خصوص فرزندان نیز اهمیت می¬دهند و چه بهتر که در این فرصت دورهمی خانوادگی، برای همیشه این عادت ناسالم کنار گذاشته شود.

گام به گام "ترک سیگار" در منزل

- هدف خود را تعیین کنید.
زمانی که قصد دارید این تصمیم بزرگ را برای خود عملی کنید، نخست از خود بپرسید: "چرا سیگار را ترک کنم؟"؛ سلامت فرزندان، بارداری، نارضایتی افراد خانواده، علاقه به ورزش، پیشگیری از بیماری ها و... هر فردی برای خود دلیلی دارد که از بقیه مهم تر خواهد بود. توجه به این هدف ¬گذاری به حفظ انگیزه کمک می کند و یک عامل جدی موفقیت در دوران ترک و به خصوص زمان های مشکل است. البته میزان وابستگی به نیکوتین و روش ترک نیز باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین تاریخ مشخصی را برای اجرای تصمیم خود به طور جدی تعیین کنید.

- تصمیم خود را با خانواده در میان بگذارید.

خوشبختانه این روزها فرصت خوبی برای یک تصمیم بزرگ و موثر در زندگی است. پس آن را مغتنم بدانید و تصمیم خود برای ترک سیگار را با اعضای خانواده درمیان بگذارید. بی¬شک آنها بسیار از این تصمیم استقبال می کنند و شما را در این مسیر کمک خواهند کرد. از طرفی شما نیز به دلیل علاقه ای که به آنها دارید، آنها را ناامید نخواهید کرد.

بدین ترتیب می توانید در شرایطی که وسوسه سیگار کشیدن به سراغ شما می آید، با آنها صحبت کنید. بازی های گروهی، اجرای پانتومیم و کتاب خواندن در کنار یکدیگر نیز راهکارهای خوبی برای غلبه بر این وسوسه است.

- از عوامل برانگیزنده تمایل به سیگار دوری کنید.

معمولا افراد سیگاری در موقعیت های ثابتی نظیر پس از صرف غذا، هنگام تماشای فیلم، احساس استرس و... تمایل بیشتری به سیگارکسیدن دارند. یکی از بهترین اقدامات برای غلبه بر این وسوسه این است که جایگزین های دیگری برای این شرایط در نظر بگیرید. به عنوان مثال، بلافاصله پس از غذاخوردن ظرف ها را بشویید یا مسواک بزنید، هنگام تماشای فیلم آجیل یا تخمه بخورید و زمانی که احساس کردید استرس دارید یا مضطرب هستید، آدامس بجوید.

همچنین جالب است بدانید که نوع تغذیه نیز در تمایل به سیگار نقش دارد. محققان آمریکایی به این نتیجه رسیده اند که پس از خوردن غذاهای گوشتی، تمایل به سیگارکشیدن بیشتر است در حالی که میوه ها، سبزیجات و پنیر این انگیزه را کمتر می کنند.

- از محصولات حاوی نیکوتین کمک بگیرید.

استفاده از محصولات حاوی نیکوتین مانند آدامس، شانس موفقیت برای ترک را 50 تا 70% افزایش می دهد. درواقع، استنشاق نیکوتین از طریق دود سیگار خیلی سریع وارد خون شده و به مغز می رسد. این حالت وابستگی ایجاد می کند و به همین دلیل هنگام ترک، علائم ناخوشایندی مانند تحریک پذیری، کاهش تمرکز و... ممکن است فرد را از ادامه تصمیم منصرف کند. استفاده از محصولات حاوی نیکوتین بخشی از کمبود نیکوتین را جبران می کند که به تدریج با قطع مصرف آنها، بدن به عدم دریافت نیکوتین عادت می کند.

- مهم ترین زمان تمایل به سیگارکشیدن را بشناسید.

سیگار کشیدن حالتی برای فرد ایجاد می کند که به دلیل تمایل بالا، کنارگذاشتن بسیار سخت و غیرقابل تحمل می شود. اما باید توجه داشت که این تمایل شدید حدود 5 دقیقه طول می کشد و سپس کاهش می یابد. برای موفقیت در ترک سیگار باید طی این فواصل بسیار قوی بود. نوشیدن یک لیوان آب، تنفس عمیق و مشغول کردن ذهن می تواند به کاهش این تمایل بالا کمک کند. در صورت استفاده از محصولات حاوی نیکوتین، این زمان برای مصرف آنها مناسب است.

- سبک زندگی سالم در پیش بگیرید.

با کنار گذاشتن سیگار، تنفس شما وضعیت بهتری پیدا می کند و انجام حرکات ورزشی راحت¬تر خواهد بود. البته این روزها که توصیه بر حضور در منزل است نیز می توان با انجام حرکات کششی، دو یا دوچرخه ثابت و نرمش های منظم از فواید نرمش بهره برد. الزاما ورزش نباید سنگین باشد و حتی در حد کم نیز به کاهش استرس و پیشگیری از افزایش وزن طی دوران ترک کمک می کند. همچنین تغذیه در این دوران باید بسیار سالم¬تر و صحیح¬تر از همیشه باشد. به عنوان مثال، اگر تمایل به شیرینی دارید، میوه یا خشکبار بخورید و بدون پرخوری، به اندازه کافی و مغذی غذا بخورید.

- فهرستی از تاثیرات سیگار تهیه کنید.

ترک سیگار فواید بسیاری برای سلامت جسم و روح دارد. خوشبختانه برخی از آنها خیلی سریع نمود پیدا می کند که می تواند به عنوان انگیزه مثبت در نظر گرفته شود. بهبود تنفس، درک بهتر مزه¬ها و بوها، رفع بوی بد دهان و صرفه¬جویی اقتصادی از جمله آنهاست. حتما از ابتدای ترک سیگار، لیستی برای خود آماده کرده و تمام فواید ناشی از آن را یادداشت کنید. مرور آنها واقعا انگیزه خوبی خواهد بود.
- پشتیبان خود باشید.
در دوران ترک سیگار باید توجه داشت که نباید سختگیری زیادی نسبت به خود داشته باشید. این دوران یکی از شرایط مهم زندگی شماست اما نه الزاما خیلی مشکل. فشار بیش¬ازحد به خود واردکردن مانعی برای ادامه مسیر و رسیدن به هدف موردنظر خواهد بود زیرا استرس نخستین عاملی است که فرد را از ترک سیگارمنصرف می کند. در این دوران بیشتر از همیشه مثبت¬اندیش باشید و زمانی که شرایط استرس را بدون سیگار سپری می کنید، جایزه¬ای برای خود درنظر بگیرید.

حتی اگر وسوسه شما را به یک¬بار سیگار کشیدن واداشت، مایوس نشوید و خود را در ادامه مسیر شکست¬خورده ندانید. بلکه شرایط را باردیگر برای خود ارزیابی کنید و با انگیزه و جدیت بیشتری دوباره هدف خود را ادامه دهید. به طور متوسط، هر فرد سیگاری 4 نوبت اقدام جدی برای ترک قطعی سیگار را تجربه می کند. پس هرگز خود را شکست خورده ندانید و مصمم به هدف خود بیاندیشید.
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد