در قرنطینه خانگی با آشپزی دوستدار محیط زیست آشنا شوید
18 فروردین 1399 ساعت: 09:1
18 فروردین 1399 ساعت: 09:1
آیا میدانید که شما بهعنوان یک خانم یا آقای آشپز در آشپزخانه منزل تان میتوانید نقش برجستهای در حفظ محیط زیست داشته باشید؟ استفاده از مواد اولیه مناسب و آشپزی با روشهای دوستدار محیط زیست جزو مواردی هستند که اگر از سوی فرد آشپز رعایت شوند، میتوانند کمک بزرگی برای حفظ محیط زیست باشند..

کارشناسان حوزه محیط زیست به تمامی آشپزها توصیه میکنند که تا حد امکان میوهها و سبزیهای مصرفی را از بازارهای ترهباری خریداری کنند که میدانند در غرفه آنها محصولات رشدیافته بدون کمک کودها یا سموم شیمیایی عرضه میشوند؛ یعنی اگر حتی مطمئن نیستید که محصول عرضهشده با عنوان «ارگانیک» کاملا شرایط ارگانیک بودن را داشته است ولی حداقل میدانید که برای تولید این محصولات از سموم و کودهای شیمیایی استفاده نشده است بنابراین میتوانید با خرید این محصولات اولین گام را در راستای آشپزی دوستدار محیط زیست بردارید
در ادامه با سایر راههای کاربردی که هر آشپز میتواند آشپزی خودش را مطابق با دوستی با محیط زیست آن هم در قرنطینه خانگی تنظیم کند، بیشتر آشنا میشویم.
۱. دورریختنیها را دور نریزید. متاسفانه در بسیاری از موارد دیده میشود که غذای اضافه از میز یک خانواده دور ریخته میشود؛ چرا؟ زیرا اعضای خانواده در وعده غذایی بعدی تمایلی به خوردن غذای تکراری ندارند. این در حالی است که شما میتوانید بهعنوان یک آشپز بهجای دور ریختن ماده غذایی و آسیبرسانی به چرخه محیط زیست، نوع غذای مصرفی با مواد غذایی باقیمانده را تغییر دهید. مثلا اگر مقداری مرغ و برنج از غذای ظهر باقی مانده است، آن را به یک سوپ خوشمزه برای وعده شام تبدیل کنید یا با کمک مواد غذایی باقیمانده، یک کوکو یا کتلت خوشمزه آماده کنید. شما بهعنوان آشپز خانواده باید خلاقیت زیادی در روش طبخ مواد غذایی باقیمانده از هر وعده غذایی داشته باشید تا بتوانید جلوی اسراف غذاهای باقیمانده را بگیرید. غذاهای باقیمانده میتوانند بهسادگی به انواع سوپ، سالاد، ساندویچ و... تبدیل شوند.
۲. از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنید. از دیگر توصیههای کارشناسان محیط زیست به افراد آشپز این است که مصرف انواع ظروف و کیسههای یکبار مصرف را به موارد کاملا ضروری محدود کنند. شما میتوانید بهجای فریز کردن مواد غذایی در کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف، از ظروف چندبار مصرف قابل نگهداری در فریزر کمک بگیرید. بهجای نگهداری مواد اولیه سرد مانند میوهها و سبزیها در کیسههای پلاستیکی، از پارچههای مخصوص نگهداری این محصولات کمک بگیرید.
۳. از وسایل آشپزی دوستدار محیط زیست استفاده کنید. از مهمترین توصیههای کارشناسان محیط زیست به تمامی آشپزها این است که زمان آشپزی را تا حد ممکن کوتاه کنند. استفاده از انواع زودپز و سایر لوازمی که به پخت سریعتر مواد غذایی کمک میکنند، میتواند گزینه مطلوبی برای آشپزهای دوستدار محیط زیست باشد. ضمن اینکه بهتر است آشپزهای دوستدار محیط زیست حتما از ظروفی با طول عمر بالا مانند ظروف شیشهای، سرامیکی، چدنی یا آلومینیومی برای پختوپز استفاده کنند. این درحالی است که استفاده از ظروف نچسب قدیمی که با عنوان تفلون در بازار موجود هستند، اصلا با اصول حفظ محیط زیست مطابقت ندارند زیرا این ظروف بهسادگی در برابر شوکهای حرارتی و وسایلی مانند قاشق و کفگیر آسیب میبینند و نیاز به تعویض مداوم دارند.
۴. لوازم آشپزی دم دست تان باشند. از دیگر اصولی که باید در یک آشپزش دوستدار محیط زیست رعایت شود، به حداقل رساندن مصرف انرژی با آمادهسازی قبلی مواد اولیه است. یعنی شما باید قبل از شروع آشپزی همه وسایل مورد نیاز را کنار دست تان بچینید تا در کمترین زمان ممکن کارتان را به پایان برسانید. مثلا اجازه ندهید که آب 5 دقیقه درحال جوشیدن باشد و شما تازه بخواهید دنبال بسته پاستا بگردید؛ یا روغن روی گاز در حال گرم شدن باشد و شما تازه مشغول پوست کندن یا خرد کردن پیاز باشید.
۵. بیشتر از مواد غذایی تازه استفاده کنید. یکی از راههای حفظ محیط زیست در آشپزخانه، به حداقل رساندن استفاده از منابع انرژی است. بنابراین، اگر بتوانید حجم قابل قبولی از مواد مصرفی روزانهتان را به محصولات تازه مانند انواع لبنیات، میوهها، سبزیها، مغزها و دانهها در کنار نانها یا غلات آماده خوردن اختصاص دهید، میتوانید سهم بزرگی در راستای حفظ محیط زیست داشته باشید. از طرف دیگر، توصیه میشود که دور پختن مواد غذاییای که وقت زیاد و انرژی فراوانی در منزل از شما میگیرند، خط بکشید. به طور مثال، اگر هر چند وقت یکبار هوس مقداری چیپس سیبزمینی بهتر است آن را بهصورت آماده خریداری کنید تا اینکه بخواهید کلی مواد اولیه و سوخت را برای تهیه یک ظرف چیپس هدر دهید. یادتان باشد که محصولاتی مانند انواع نان یا تنقلات، وقتی که در حجم صنعتی تولید میشوند، به انرژی کمتری نسبت به تولید خانگی نیاز دارند.
در ادامه با سایر راههای کاربردی که هر آشپز میتواند آشپزی خودش را مطابق با دوستی با محیط زیست آن هم در قرنطینه خانگی تنظیم کند، بیشتر آشنا میشویم.
۱. دورریختنیها را دور نریزید. متاسفانه در بسیاری از موارد دیده میشود که غذای اضافه از میز یک خانواده دور ریخته میشود؛ چرا؟ زیرا اعضای خانواده در وعده غذایی بعدی تمایلی به خوردن غذای تکراری ندارند. این در حالی است که شما میتوانید بهعنوان یک آشپز بهجای دور ریختن ماده غذایی و آسیبرسانی به چرخه محیط زیست، نوع غذای مصرفی با مواد غذایی باقیمانده را تغییر دهید. مثلا اگر مقداری مرغ و برنج از غذای ظهر باقی مانده است، آن را به یک سوپ خوشمزه برای وعده شام تبدیل کنید یا با کمک مواد غذایی باقیمانده، یک کوکو یا کتلت خوشمزه آماده کنید. شما بهعنوان آشپز خانواده باید خلاقیت زیادی در روش طبخ مواد غذایی باقیمانده از هر وعده غذایی داشته باشید تا بتوانید جلوی اسراف غذاهای باقیمانده را بگیرید. غذاهای باقیمانده میتوانند بهسادگی به انواع سوپ، سالاد، ساندویچ و... تبدیل شوند.
۲. از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنید. از دیگر توصیههای کارشناسان محیط زیست به افراد آشپز این است که مصرف انواع ظروف و کیسههای یکبار مصرف را به موارد کاملا ضروری محدود کنند. شما میتوانید بهجای فریز کردن مواد غذایی در کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف، از ظروف چندبار مصرف قابل نگهداری در فریزر کمک بگیرید. بهجای نگهداری مواد اولیه سرد مانند میوهها و سبزیها در کیسههای پلاستیکی، از پارچههای مخصوص نگهداری این محصولات کمک بگیرید.
۳. از وسایل آشپزی دوستدار محیط زیست استفاده کنید. از مهمترین توصیههای کارشناسان محیط زیست به تمامی آشپزها این است که زمان آشپزی را تا حد ممکن کوتاه کنند. استفاده از انواع زودپز و سایر لوازمی که به پخت سریعتر مواد غذایی کمک میکنند، میتواند گزینه مطلوبی برای آشپزهای دوستدار محیط زیست باشد. ضمن اینکه بهتر است آشپزهای دوستدار محیط زیست حتما از ظروفی با طول عمر بالا مانند ظروف شیشهای، سرامیکی، چدنی یا آلومینیومی برای پختوپز استفاده کنند. این درحالی است که استفاده از ظروف نچسب قدیمی که با عنوان تفلون در بازار موجود هستند، اصلا با اصول حفظ محیط زیست مطابقت ندارند زیرا این ظروف بهسادگی در برابر شوکهای حرارتی و وسایلی مانند قاشق و کفگیر آسیب میبینند و نیاز به تعویض مداوم دارند.
۴. لوازم آشپزی دم دست تان باشند. از دیگر اصولی که باید در یک آشپزش دوستدار محیط زیست رعایت شود، به حداقل رساندن مصرف انرژی با آمادهسازی قبلی مواد اولیه است. یعنی شما باید قبل از شروع آشپزی همه وسایل مورد نیاز را کنار دست تان بچینید تا در کمترین زمان ممکن کارتان را به پایان برسانید. مثلا اجازه ندهید که آب 5 دقیقه درحال جوشیدن باشد و شما تازه بخواهید دنبال بسته پاستا بگردید؛ یا روغن روی گاز در حال گرم شدن باشد و شما تازه مشغول پوست کندن یا خرد کردن پیاز باشید.
۵. بیشتر از مواد غذایی تازه استفاده کنید. یکی از راههای حفظ محیط زیست در آشپزخانه، به حداقل رساندن استفاده از منابع انرژی است. بنابراین، اگر بتوانید حجم قابل قبولی از مواد مصرفی روزانهتان را به محصولات تازه مانند انواع لبنیات، میوهها، سبزیها، مغزها و دانهها در کنار نانها یا غلات آماده خوردن اختصاص دهید، میتوانید سهم بزرگی در راستای حفظ محیط زیست داشته باشید. از طرف دیگر، توصیه میشود که دور پختن مواد غذاییای که وقت زیاد و انرژی فراوانی در منزل از شما میگیرند، خط بکشید. به طور مثال، اگر هر چند وقت یکبار هوس مقداری چیپس سیبزمینی بهتر است آن را بهصورت آماده خریداری کنید تا اینکه بخواهید کلی مواد اولیه و سوخت را برای تهیه یک ظرف چیپس هدر دهید. یادتان باشد که محصولاتی مانند انواع نان یا تنقلات، وقتی که در حجم صنعتی تولید میشوند، به انرژی کمتری نسبت به تولید خانگی نیاز دارند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: science.howstuffworks.com
منبع: science.howstuffworks.com
برچسب ها
دیدگاه کاربران
ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد