چرا کسانی که هرگز سیگاری نکشیده‌اند به سرطان ریه مبتلا می‌شوند؟
17 فروردین 1400 ساعت: 08:1



اگر قبلا هرگز سیگار نکشیده‌اید، ممکن است تصور کنید که از ابتلا به سرطان ریه در امان هستید. اما، طبق آمارهای اخیر، اشتباه می‌کنید.

درحالیکه سیگار کشیدن عامل شماره یک خطر ابتلا به سرطان ریه است، تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که میزان سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند به طور مداوم در حال بالا رفتن است.


در حقیقت، طبق انجمن سرطان آمریکا، حدود 20 درصد از افرادی که هر ساله بر اثر سرطان ریه می‌میرند، هرگز سیگار نکشیده‌اند و هیچگونه دخانیاتی استفاده نکرده‌اند.


طبق این آمار، خطر ابتلا به سرطان ریه در زنانی که هرگز سیگار نکشیده‌اند دو برابر بیشتر از مردان است. در حقیقت، مطالعه منتشر شده در سپتامبر سال 2020 در مدیریت سرطان ریه نشان داد که تقریبا نیمی از زنان مبتلا به سرطان ریه در سراسر جهان هرگز سیگار نکشیده‌اند، درحالیکه در مردان حدود 15 تا 20 درصد است.

مهمترین دلایلی که بیشتر افراد هرگز سیگاری به سرطان ریه مبتلا می‌شوند


به احتمال زیاد دلایل زیادی وجود دارد که در افزایش موارد سرطان ریه در میان افراد غیر سیگاری نقش دارد. در اینجا برخی از دلایل احتمالی ذکر شده است:


• ریاضی ساده: تعداد افرادی که هرگز به عنوان بخشی از جمعیت عمومی سیگار نمی‌کشیدند، بیش از هر زمان دیگری در 100 سال گذشته است، زیرا میزان سیگار کشیدن به حدود 20 درصد از جمعیت بزرگسال کاهش یافته است.بنابراین، با وجود افراد کم سابقه سیگار کشیدن، احتمال بیشتری برای تشخیص سرطان ریه وجود دارد که قابل انتساب به سیگار نیست.


• جهش های ژنتیکی: حتی افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند، ممکن است دچار جهش‌های ژنتیکی شوند که به ایجاد سرطان کمک می‌کند. بسیاری از سرطان‌های ریه در کسانیکه هرگز سیگار نمی‌کشند، دارای جهش‌های ژنتیکی شناخته شده به عنوان" جهش‌های راننده "هستند که باعث سرطانی شدن سلول‌های ریه می‌شوند. اما نمی‌دانیم چه چیزی باعث این جهش‌ها می‌شود. خبر خوب این است که داروها و روش‌های درمانی موجود برای هدف قرار دادن بسیاری از این جهش‌ها وجود دارد.

• سابقه خانوادگی: افرادی که سابقه خانوادگی سرطان ریه دارند، بیشتر در معرض خطر هستند. این امر به ویژه در صورت داشتن بستگان درجه یک که قبل از 50 سالگی به سرطان ریه مبتلا شده‌اند، بسیار صدق می‌کند.


محققان تخمین می‌زنند که قرار گرفتن در معرض گاز رادون حدود 21000 مورد مرگ سرطان ریه در هر سال را باعث می‌شود. قرار گرفتن در معرض رادون دومین علت اصلی سرطان ریه اما شایعترین علت سرطان ریه در افراد غیر سیگاری است. برخی از مطالعات اخیر، نشان می‌دهد که شیوه‌های مدرن ساخت ساختمان منجر به افزایش میزان غلظت رادون در خانه‌ها شده است. 


• غربالگری: بیشتر پزشکان ممکن است سرطان ریه را در افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند، به دلیل استفاده بیشتر از فن‌آوری‌های غربالگری، تشخیص دهند. 


• دود سیگار: دودی که از سیگار یا محصول تنباکو شخص دیگری وارد می‌شود، به دلیل داروی ییل، هر ساله حدود 7000 مورد مرگ سرطان ریه در ایالات متحده را باعث می‌شود.


• سایر آلاینده های محیطی: از جمله قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا، اگزوز گازوییل، آزبست و آرسنیک ممکن است در افرادی که سیگار نمی‌کشند منجر به سرطان ریه شود.


چگونه می‌توانید احتمال ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهید؟


افراد سیگاری هرگز نمی‌توانند با جلوگیری از دود سیگار و قرار گرفتن در معرض رادون یا سایر آلاینده‌های مضر، خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهند. در صورت بروز علائم اولیه، جستجوی مراقبت‌های پزشکی نیز مهم است، زیرا سرطان ریه، به ویژه، بیماری است که با گرفتگی زودهنگام به راحتی درمان می‌شود. علائمی که باید مراقب آنها باشد عبارتند از:


• سرفه آزار‌دهنده و مداوم


• سرفه کردن خونی


• از دست دادن انرژی


• کاهش وزن بدون دلیل


• تنگی نفس


• درد قفسه سینه


آگاهی همه چیز است. تشخیص در هر مرحله اولیه و قابل درمان بسیار مهم است. در صورت بروز علائم فورا به دکتر مراجعه کنید.


مترجم: نرگس قاسمی پناه

منبع: everydayhealth

دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد