28 بهمن 1399 ساعت: 09:11
یکی از مسائل چالشی در قلمرو علوم تغذیهای، این بوده است که آیا تخممرغ برای انسانها مفید است یا مضر؟

حدود یک سال پیش بود که دانشگاه هاروارد پس از انجام یک مطالعه وسیع بر روی 215 هزار نفر اعلام کرد که خوردن یک عدد تخممرغ در روز با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیـعروقی ارتباطی ندارد. اما بهتازگی مطالعه جدیدتری که بر روی 500 هزار نفر انجام شده است، نشان میدهد که خوردن روزانه یک عدد تخممرغ کامل (همراه با زرده تخممرغ حاوی کلسترول) خطر مرگومیر بر اثر علتهای مختلف ازجمله بیماریهای قلبیـعروقی و سرطانها را افزایش میدهد.
درواقع، یافتههای این مطالعه جدید نشان میدهند که با اضافهشدن هر نصف تخممرغ کامل (همراه با زرده و سفیده) به رژیم غذایی روزانه، خطر کلی مرگ هم 7 درصد افزایش پیدا می کند. گزارشی از این مطالعه در PLOS Medicine منتشر شده است. متخصصان به این یافتهها همچنان با شکوتردید نگاه میکنند. دکتر ریاز پاتل (متخصص قلبوعروق در University College لندن) میگوید: «علیرغم سالها تحقیق، پاسخی روشن برای این سوال مهم درباره تخممرغ وجود ندارد. مطالعات مشاهدهای متعددی در دهههای گذشته با نتایج متناقضی همراه بودهاند. بعضی از آنها میگویند که مصرف متعادل و منظم تخممرغ مفید است، درحالی که بعضی از آنها برعکس چنین ادعایی را مطرح میکنند. مطالعه اخیر هم اگرچه کیفیت بالایی دارد اما متاسفانه درنهایت صرفا سروصدای تازهای در این بحث قدیمی به راه میاندازد و نه چیزی بیشتر».
دکتر والتر ویلت (استاد اپیدمیولوژی و تغذیه در T.H. Chan School of Public Health دانشگاه هاروارد) میگوید: «نتایج این مطالعه مشکلساز هستند، چون فقط در یک بازه زمانی به مصرف تخممرغ توسط افراد توجه میکنند، بدون آنکه تغییرات رژیم غذایی آنان را در ادامه پیگیری کرده باشند. درواقع، این مطالعه از نظر زمانی فقط به بازه زمانی یک عکس فوری توجه دارد، درحالی که باید بازه زمانی گستردهای را در نظر بگیرد». دکتر آدا گارسیا (استاد تغذیه و بهداشت عمومی در دانشگاه گلاسکو اسکاتلند) هم میگوید: «نتایج این مطالعه افراطی و حتی غلو شده هستند. مقصر دانستن تخممرغ برای افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیـعروقی واقعا یک رویکرد سادهانگارانه و تقلیلگرایانه را در مواجهه با مفهوم تغذیه، رژیم غذایی و پیشگیری از بیماریها نشان میدهد».
چرا تخممرغ مهم است؟
هر عدد تخممرغ در ازای 75 کیلوکالری انرژی، 7 گرم پروتئین بسیار مرغوب، 5 گرم چربی و 1.6 گرم چربی اشباع وارد بدن میکند، درحالی که آهن، ویتامینها و املاح گوناگونی هم دارد. مواد مغذی ضدبیماری و مهمی مانند لوتئین و زیگزانتین را هم باید به این فهرست اضافه کرد. البته مشکل اصلی و جنجالی در مورد تخممرغ به کلسترول موجود در زرده آن برمیگردد. هر عدد تخممرغ بزرگ میتواند حدود 185 میلیگرم کلسترول وارد بدن کند. لازم نیست بیش از حد بترسید! چون کلسترول توسط کبد هم ساخته میشود و نهتنها در هر سلول بدن هم وجود دارد بلکه برای ساختن هورمونها، ویتامین D، ترکیبات گوارشی و... مورد استفاده قرار میگیرد. در بعضی موارد هم پیش میآید که بدن کسی مقدار زیادی کلسترول تولید کند و درنهایت به مشکل تجمع پلاکهای زیانبار در رگهای خونی و نهایتا ابتلا به بیماریهای قلبیـعروقی منتهی شود.
دکتر ویلت که بیش از 40 سال درباره اثرات رژیم غذایی بر ابتلا به بیماریهای اساسی تحقیق کرده است، میگوید که کلسترول قطعا در رژیم غذایی ما نقش دارد اما نقش این ماده پیچیدهتر از تصورات رایج ما درباره آن است. درواقع نکته اصلی، توجه به مجموعه جنبههای مثبت و منفی تغذیهای یک ماده غذایی و جایگزینهای آن در رژیم غذایی است. مثلا ماهی هم کلسترول دارد اما اسیدهای چرب امگا-3 را هم برای بدن فراهم میکند. جالبتر آنکه میزان کلسترول موجود در گوشتهای پُرچرب و اثرگذاری آنها بر افزایش سطح کلسترول بد خون (LDL) بسیار بیشتر از کلسترول تخممرغ است.
بهگفته این متخصص: «اگر کسانی بخواهد تخممرغ را کنار بگذارد و بهجایش انواع و اقسام خوراکیهای شیرین و نشاستهای را بخورد، قطعا بهتر است که همه آنها را کنار بگذارد و بهجایش اتفاقا تخممرغ بخورد! اما اگر کسی واقعا به بهینهترین حالت سلامتی علاقهمند باشد، میتواند بهجای تخممرغ از منابع پروتئین گیاهی مانند جودوسر و مغزهای خام استفاده کند. البته کسانی که باید برای کاهش کلسترول خون از دارو استفاده کنند، قطعا باید در مورد مصرف تخممرغ مطابق با نظر پزشک شان عمل کنند. حتی بیشتر این افراد هم میتوانند 2 عدد تخممرغ در طول هر هفته بخورند».
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: CNN
برای سلامت مغز، سیب بخورید!بهترین خوراکیها برای عملکرد مطلوب تیروئید