چرا دریافت چربی‌های مفید در دوران شیوع بیماری‌ها مهم است؟
14 فروردین 1399 ساعت: 10:1



قرنطینه خانگی و تعطیلی موقت مشاغل برای جلوگیری از گسترش کروناویروس می‌تواند با اثرات منفی و مخربی برای الگوهای تغذیه‌ای همراه باشد. اما تغذیه خوب برای حفظ سلامت بدن بسیار مهم است، خصوصا در این دوران که سیستم ایمنی بدن ما باید در بهترین وضعیت برای مقابله با کروناویروس جدید قرار داشته باشد.
متاسفانه قرنطینه خانگی، استرس ناشی از ادامه روند فعلی و عوامل متعدد دیگر، بعضی از افراد را به سمت استفاده از خوراکی‌های فرآوری‌شده‌ای می‌کشاند که عمدتا هم حاوی چربی‌های ناسالم و زیان‌بار هستند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می‌کند که کل چربی دریافتی روزانه باید به کمتر از ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی برسد و حداکثر ۱۰ درصد از این ۳۰ درصد، می‌تواند از چربی‌های اشباع تامین شود. استفاده از مقادیر قابل توجه چربی‌های اشباع و چربی‌های مضر مانند چربی‌های ترانس قطعا در این دوران برای هیچ کس پیامد خوبی نخواهد داشت.

اسیدهای چرب PUFA؛ مانع پیشرفت بیماری‌ها

از میان اسیدهای چرب غیراشباع چندزنجیره‌ای که با کلمه مخفف PUFA نیز شناخته می‌شوند، می‌توان به این انواع مهم اشاره کرد؛ اسید آلفا-لینولنیک (ALA)، اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) و اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA). همه این چربی‌ها برای ایجاد بهبودی در سلامت انسان‌ها از نظر ژنتیکی مهم هستند و باید به بدن برسند ‌اما بعضی از این چربی‌ها مانند آراشیدونیک اسید (AA) باعث افزایش التهاب در بدن می‌شوند و در نتیجه پیری ژنتیکی را شدیدتر می‌کنند.

بدن انسان‌ها نمی‌تواند بعضی از انواع PUFA را به‌خودی‌خود تولید کند و به همین دلیل، بیشتر انواع PUFA نیز در گروه اسیدهای چرب ضروری برای انسان‌ها قرار می‌گیرند. انواع اسیدهای چرب غیراشباع چندزنجیره‌ای، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها و همچنین جلوگیری از پیشرفت بیماری‌ها ایفا می‌کنند. رژیم غذایی سرشار از PUFA (که در خانواده امگا-۳ جای می‌گیرند) مانند همان سه مورد اصلی یعنی ALA و DHA و EPA، با کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی-عروقی مرتبط است.

به علاوه، امگا-۳ و امگا-۶، جزو ترکیبات تغییرناپذیر نیستند. بنابراین، بدن انسان دارای ساختار ژنتیکی‌ای است که از بیوشیمی پیچیده‌ای برای تبدیل انواع مختلف PUFA به همدیگر استفاده می‌کند زیرا هر کدام از انواع PUFA در عملکرد خاصی مهم هستند. یکی از مثال‌های مهم از این منظر، اسید لینولئیک (نوعی PUFA از نوع امگا-۶) است که می‌تواند در بدن به اسید آراشیدونیک (یعنی نوعی دیگر از امگا-۶ PUFA از نوع امگا-۶) تبدیل شود.

محققان در دهه‌های گذشته تصور می‌کردند که اسید لینولئیک، از علت‌های شکل‌گیری التهاب در بیماری‌های قلبی-عروقی است اما این تصور در سال‌های اخیر به چالش کشیده شده است. توجه داشته باشید که اگرچه بدن انسان می‌تواند دو نوع DHA و EPA را در خودش بسازد اما این قابلیت چندان قوی و کافی نیست. به همین دلیل هم همه انسان‌ها درنهایت باید انواع اسیدهای چرب غیراشباع چندزنجیره‌ای را از طریق رژیم غذایی به بدن برسانند. بهترین منابع برای دریافت DHA و EPA نیز عمدتا ماهی‌ها هستند که با اصطلاح منابع امگا-۳ دریایی شناخته می‌شوند.

با این‌حال، به یاد داشته باشد که هم انواع امگا-۳ و هم انواع امگا-۶ باید به اندازه کافی به بدن برسند، تا بدن بتواند عملکرد مطلوبی از خودش نشان بدهد. متاسفانه به این نکته هم باید اشاره کرد که امروزه بسیاری از ماهی‌ها و دام‌های پرورشی، تغذیه‌ای سرشار از امگا-۶ دارند. همین مساله باعث می‌شود که مصرف محصولات تهیه‌شده از این منابع توسط انسان‌ها، امگا-۶ زیادی به بدن‌شان برساند. پس برای این‌که تعادل لازم را میان امگا-۳ و امگا-۶ دریافتی ایجاد کنید، باید استفاده از بذر کتان یا روغن آن را به رژیم غذایی تان اضافه کنید، زیرا این دو محصول از بهترین منابع برای دریافت ALA هستند.

ترجمه: ندا احمدلو
منبع: MSN
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد