1 آذر 1399 ساعت: 10:9
شلغم بومی اروپاست و تا پیش از کاربرد گسترده سیبزمینی در قرن هجدهم، بسیار موردعلاقه مردم بود. امروزه بیش از 30 نوع شلغم در دنیا کشت می شود و یکی از بهترین منابع ویتامینها و املاح است. شلغم مقدار فراوانی ترکیبات گوگردی دارد که در پیشگیری از سرطانها موثر هستند.
بیش از 90 درصد حجم شلغم را آب تشکیل میدهد اما مقدار ناچیزی کالری، چربی، پروتئین و کربوهیدرات دارد. این سبزی گروه چلیپاییها منبع غنی از ویتامینهای C و گروه B است. همچنین، مقدار پتاسیم، فسفر، کلسیم و سدیم آن بسیار بالاتر از اکثر سبزیجات تازه است. البته روی، مس، آهن و منگنز نیز از دیگر املاح موجود در شلغم هستند. شلغم نیز همانند بروکلی و دیگر سبزیجات همخانواده خود، ترکیبات گوگردی دارد که در حفظ سلامت بدن بهخصوص مقابله با سرطان ثابت شده است. فیبرهای شلغم نیز از نوع فیبرهای حلنشدنی است که به عملکرد گوارش بدن کمک میکنند.
فواید شلغم
بهطوری کلی باید گفت که ویتامینها، ترکیبات آنتیاکسیدانی و فیبرهای موجود در میوهها و سبزیجات نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارند. مطالعات بسیاری تایید میکند که مصرف منظم سبزیجات چلیپایی مانند شلغم نقش مهمی در پیشگیری از سرطانهای ریه، تخمدان و کلیهها دارد. هر سهم شلغم معادل 130 گرم، حدود 250 میلیگرم پتاسیم دارد که این ماده معدنی برای عملکرد مطلوب سیستم قلبی عروقی، تعادل اسید و باز در بدن و سلامت استخوانها ضروری است. منیزیم موجود در شلغم میتواند علاوه بر تاثیر در رشد استخوانها، به تشکیل پروتئینها کمک کرده و در واکنشهای آنزیمی، انقباضات عضلانی، سلامت استخوانها و عملکرد سیستم ایمنی تاثیرگذار باشد. همهی افراد میتوانند از خواص شلغم بهرهمند شوند اما معمولا مبتلایان به سندروم روده تحریکپذیر تا حدی نسبت به هضم این گروه از سبزیجات مشکل دارند.
نگهداری و پخت
شلغم را میتوان در محیط سرد و تاریک تا یک هفته کاملا تازه نگهداری کرد. در مورد پخت نیز بخارپز کردن بهترین روش است زیرا مانع از هدر رفت املاح و ویتامینها در آب میشود. البته در صورت تمایل میتوان شلغم خام را همراه سالاد نیز میل کرد.
ترجمه: مریم سادات کاظمی
منبع:Le Figaro.fr
5 فایده مصرف چغندر در پاییز و زمستان
چرا در دوران پراسترس کرونا به ویتامین C بیشتری نیاز داریم؟5 فایده زنجبیل در این پاییز کرونایی