بروکلی؛ سبزی با خواص بی‌نظیر
28 آبان 1399 ساعت: 08:8



کلم بروکلی یکی از سبزیجات خانواده چلیپایی است که جز سوپرفودها محسوب می‌شود. این سبزی ارزش تغذیه ای بالایی دارد و عادت به خوردن آن به‌‌دلیل ریزمغذی‌ها و ویتامین‌های مختلف موجود از بروز بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری می‌کند. 

بروکلی کالری بسیار کمی دارد. 90 درصد آن، آب است و می‌تواند در تامین آب بدن موثر باشد. این سبزی حاوی فیبرهای زیاد، مواد معدنی نظیر کلسیم و پتاسیم، ویتامین‌های B،C،E وK است. 100 گرم کلم بروکلی در روز می‌تواند حدود 250 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامینK را تامین کند. این ویتامین برای سلامت استخوان‌ها و انعقاد خون ضروری است. بهترین روش برای حفظ ارزش تغذیه ای بروکلی نیز بخارپز کردن آن است. اما مهم ترین فواید این سبزی به شرح زیر است:

 

محافظت در برابر سرطان‌ها

مطالعات بسیاری نشان می‌دهد مصرف منظم بروکلی در کاهش خطر ابتلا به سرطان به‌خصوص سرطان‌های سیستم گوارشی، معده، ریه و سینه نقش دارد. هنگام جویدن بروکلی ترکیبی به‌نام ایزوتیوسیانات آزاد می‌شود که با سلول‌های سرطانی مقابله می‌کند. جویدن آرام بروکلی باعث فعال ‌شدن حداکثری این ترکیب می‌شود.

 

تاثیر ضدالتهابی

کائمفرول نوعی فلاونوئید طبیعی در بروکلی است که عملکرد آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد. امگا3 نیز تاثیرات ضدالتهابی دارد که بر عملکرد مطلوب سیستم ایمنی تاثیر می‌گذارد و بروز التهابات بدن را کنترل می‌کند. بروکلی یکی از منابع گیاهی حاوی امگا3 محسوب می‌شود.

 

بهبود گوارش

بروکلی سرشار از فیبرهای حل‌شدنی و حل‌نشدنی است. فیبرهای حل‌شدنی سطح کلسترول و گلوکز خون را پایین می‌آورند و فیبرهای حل‌نشدنی نیز عملکرد گوارش و احساس سیری را بهبود می‌بخشند. ترکیبی به‌نام سولفورافان در بروکلی از جداره مجاری گوارشی محافظت می‌کند و مانع از تکثیر برخی بیماری های می‌شود. مصرف جوانه‌های بروکلی برای مقابله با اختلالات گوارشی بسیار موثر است زیرا مقدار بسیار زیادی سولفورافان دارد. 

 

مفید برای استخوان‌ها

ویتامین‌K و کلسیم بالای بروکلی برای حفظ سلامت استخوان‌ها ضروری هستند. این ویتامین در رشد توده‌های استخوانی کودکان و پیشگیری از پوکی استخوان بزرگسالان نقش دارد. فسفر دیگر عنصر ضروری برای استخوان‌ها و دندان‌هاست که در بروکلی وجود دارد. 

 

محافظت از بینایی

لوتئین و زآگزانتین دو کاروتنوئید طبیعی در بروکلی است که در برابر بسیاری از بیماری‌های چشم مانند آب مروارید و استحاله‌ ماکولای چشم ناشی از افزایش سن موثر است. مصرف بروکلی در جوانان باعث جذب بهتر لوتئین و تاثیر بهتر بر بینایی خواهد بود. ویتامین‌های A،C و E موجود در این سبزی نیز در محافظت از بینایی موثر هستند.

 

چطور بروکلی را نگهداری کنیم؟

ویتامینC،B6 و کاروتنوئیدها در برابر گرما حساس هستند. به‌همین دلیل قرار دادن کلم بروکلی در دمای محیط و مواجه با نور خورشید این ریزمغذی‌ها را از بین می‌برد. در کل، بهتر است کل بروکلی در یخچال نگهداری شود که می‌توان آنرا 5 تا 7 روز مصرف کرد. برای منجمد کردن بروکلی نیز کافی است که ساقه آنرا در آب و نمک خیس کنید سپس آنها را به‌اندازه‌های موردنظر برش بزنید. آنها را سه دقیقه و نه بیشتر در آب جوش بگذارید و بلافاصله در آب سرد بیاندازید تا فورا خنک شود. سپس تکه‌های بروکلی را در ظرف درب‌دار یا کیسه فریزر چیده و منجمد کنید. 

 

ترجمه: مریم سادات کاظمی

منبع: supernutrition.fr

 

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد