پاسخ‌های دکتر فرناز مشیری به پرسش‌های پزشکی شما
20 آبان 1399 ساعت: 14:8



دکتر فرناز مشیری، جراح و متخصص زنان و زایمان به پرسش‌های شما پاسخ می‌دهد.

پرسش: خانمی ۲۵ ساله هستم و یک پسر ۶ ساله دارم. ۴ ماه بود برای بارداری اقدام کرده بودم اما باردار نشدم. به دلیل دردهای زیردل به پزشک مراجعه کردم. پزشک پس از معاینه گفت که تخمدان سمت راستم تنبل شده است. سپس داروی لتروزول برایم تجویز کرد و گفت مصرف این دارو احتمال دوقلوزایی را افزایش می‌دهد. دارو را استفاده کردم و مجدد به پزشک مراجعه نمودم. پزشک این‌بار پس از معاینه گفت شرایط تخمدانم بهتر است و چند تخمک هم آزاد کرده است اما چون ۵_۴ ماه گذشته است و هنوز باردار نشده‌ای باید آمپول بزنی تا احتمال باروری‌ات بالا برود. ۳ تا آمپول برایم نوشت تا یک‌روز در میان تزریق کنم و گفت یک شب در میان رابطه زناشویی داشته باشم تا باردار شوم. در حال حاضر نه تنها باردار نشده‌ام بلکه سوزش ادرار شدید هم دارم. لطفا راهنمایی کنید.


پاسخ: طبق شرح حالی که داده‌اید مشکل شما تخمدان پلی‌کیستیک است و نمی‌شود که یک تخمدان پلی‌کیستیک باشد و تخمدان دیگر مشکلی نداشته باشد. ضمن اینکه این مشکل در معاینه قابل تشخیص نیست مگر از ظاهر خود بیمار، به این ترتیب که پزشک با دیدن برخی علائم به تخمدان پلی‌کیستیک شک می‌کند و سپس برای اثبات تشخیص، آزمایش هورمونی درخواست می‌دهد. این مشکل در برخی از خانم‌ها به قدری شدید است که دردهای تخمدان آزارشان می‌دهد. من موافق انجام اقدامات نازایی نیستم زیرا یک‌مرتبه چند فولیکول آزاد می‌شوند که کیفیت خوبی ندارند. 


گاهی ممکن است تخمدان‌ها آنقدر تحریک شوند که مجبور شویم بیمار را در بیمارستان بستری کنیم. زیرا ریه و شکم بیمار آب می‌آورد، نفسش تنگ می‌شود و گاهی حتی به سمت مرگ هم پیش می‌رود. یعنی تخمدان‌ها امکان ترکیدن هم دارند بنابراین تحریک بیش از حد تخمدان تا این حد می‌تواند خطرناک باشد پس باید حواسمان به تخمدان پلی‌کیستیک باشد.


به شما توصیه می‌کنم به جای استفاده از داروی لتروزول ابتدا حتما یک آزمایش هورمونی بدهید تا وضعیت تخمدان پلی‌کیستیک‌تان مشخص شود سپس زیر نظر پزشک معالجتان آن را درمان کنید تا مساله‌ی کاهش ذخیره تخمدانی و تحریک بیش از اندازه تخمدان که خیلی از آن می‌ترسیم برایتان پیش نیاید. ضمن اینکه باید علت سوزش ادرارتان هم تشخیص داده شده و تحت درمان قرار بگیرد. امیدوار هستیم که با انجام مراحل فوق بارداری موفقی داشته باشید.


*******************************************************


پرسش: خانمی هستم که ۲ سال پیش زگیل‌های تناسلی‌ام را با روش کرایو سوزاندم و از بین رفتند. حدود ۲ ماه پیش تست پاپ اسمیر و HPV انجام دادم که جوابش طبیعی نبود. پزشک توصیه کرد که کولپوسکپی انجام دهم اما هنوز اینکار را نکرده‌ام. آیا احتمال دارد به سرطان مبتلا شده باشم؟


پاسخ: تست پاپ اسمیر که در گذشته روی شیشه گرفته می‌شد ۱۵درصد تشخیصی بود و در ۸۵درصد موارد چیزی نشان نمی‌داد. بعد از آن، «پاپ اسمیر لیکوئیدبیس» آمد که درصد تشخیص آن بسیار بالاتر و حدود ۷۵ تا ۸۰درصد است اما باز هم صددرصد نیست. چون ۹۹/۹ بیشتر سرطان‌های دهانه رحم در اثر ویروس HPV ایجاد می‌شود. از این‌رو در همه دنیا غربالگری با پاپ اسمیر لیکوئیدبیس همراه با HPV تایپینگ انجام می‌شود و همه خانم‌ها باید سالی یکبار این تست‌ها را همزمان انجام بدهند حتی خانم‌هایی که هیچ مشکلی ندارند زیرا بیشتر از ۸۰درصد کسانی که HPV مثبت هستند، علائم ظاهری خاصی ندارند و ممکن است خودشان از وجود HPV در بدنشان بی‌خبر باشند، بنابراین انجام پاپ اسمیر در کنار HPV تایپینگ بسیار اهمیت دارد و بیش از ۹۹/۹ درصد نشان می‌دهد که آیا مشکلی در دهانه رحم یا مقعد یا خارج آنها وجود دارد یا خیر. حتی می‌توان HPV تایپینگ را از دهان هم گرفت تا متوجه شویم که ویروس وجود خارجی دارد یا نه. 


از بین بردن ضایعات قابل رویت کار درستی است در غیر این صورت بسیار زیاد می‌شوند. گاهی ضایعات بیمار آنقدر زیاد می‌شود که مجبوریم او را به اتاق عمل ببریم تا ضایعاتش را برداریم. راه‌های برداشتن ضایعات و زگیل‌های تناسلی هم بسیار متفاوت است که شما از روش کوتر استفاده کرده‌اید. اما برداشتن ضایعات به این معنا نیست که از ویروس HPV رها شده‌اید و هیچوقت هم رها نخواهید شد. همانطور که ۲ سال پس از برداشتن ضایعات همچنان HPV تایپینگ‌تان مثبت است، با اینکه هیچ علامت یا مشکلی هم نداشته‌اید. بنابراین صرف نداشتن علامت ظاهری دلیل بر عدم وجود ویروس پاپیلوما نیست و ما مجبوریم HPV را چک کنیم. از این‌رو توصیه می‌کنم حتماً کولپوسکوپی را انجام بدهید. 


نکته دیگری که همه خانم‌ها باید به آن توجه داشته باشند این است که فریز کردن زخم‌هایی که علت آنها دقیق مشخص نیست کار درستی نیست. زیرا وقتی زخمی فریز می‌شود ظاهر و سطح زخم بهبود می‌یابد اما هر اتفاقی از زیر رخ بدهد ما متوجه آن نخواهیم شد. ضمن اینکه ظاهر و سطح زخم هم پس از مدتی دوباره مشکل پیدا می‌کند و فرصت درمان مناسب از دست می‌رود و ممکن است زمانی بیمار مراجعه کند که پزشک مجبور شود جراحی بزرگتری را انجام دهد و این کار برای کسی که بچه ندارد و قصد دارد در آینده بچه‌دار شود یا تازه ازدواج کرده و... دردسر‌ساز خواهد شد. 


بنابراین به هیچ عنوان نباید دنبال فریز کردن زخم‌های ناشناخته بود زخمی که یک ماه است طول کشیده است حتماً باید علت‌یابی شود تا درمان مناسب برایش در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر فریز کردن و هر کار اضافه دیگری برای زخم‌های درمان‌نشده به‌طور کلی ممنوع است وقتی علت زخم بررسی شود آن وقت می‌توان به بیمار گفت که آیا زخمش شروع سرطان هست یا خیر و سپس راهنمایی‌های لازم به او داده خواهد شد.

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد

طراحی و اجرا توسط: هیاهو