7 مهر 1399 ساعت: 13:7
کودکان از طریق حرکات ارتباط برقرار میکنند. حرکت به آنها اجازه میدهد تا از نظر جسمی و روحی با محیط خود پیوند برقرار کنند و درنهایت رشد مغزی و جسمی بهتری داشته باشند.

هنگامیکه موضوع رشد کودک به میان میآید، آنچه از اهمیت بالایی برخوردار است این است که والدین بر تاثیری که حرکت و جنبوجوش در رشد کودکشان دارد، واقف باشند. با در نظر گرفتن این نکته مهم، کودکان در سلامت کامل رشد خواهند کرد چون تحرک در رشد و بلوغ مغزی و عضلانی آنها تاثیری فوقالعاده خواهد داشت.
کودکان به مرور زمان که رشد میکنند، با عملکرد اعضای بدن خویش بیشتر آشنا میشوند و دقیقاً به همین دلیل در نخستین ماههای زندگی همه چیز را به سمت دهان خود میبرند. آنها آگاهی بیشتری نسبت به حرکات بدن خود پیدا میکنند و سپس کشف میکنند که چگونه حرکات آنها بر محیط تاثیر میگذارد. به این ترتیب کودکان یاد میگیرند که چگونه دنیای خود را بسازند.
پس از آن، از طریق حرکاتی در قالب بازی، تجربه و دانش بیشتری نسبت به محیط به دست میآورند، که این امر هماهنگی حرکتی آنها را تقویت میکند. به همین دلیل است که حرکت در رشد کودکان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
فعالیتهای حرکتی امکان توسعه مناطق مختلف مغز را فراهم میکند. بنابراین مهم است که کودکان در اولین سالهای زندگی خود انواع حرکات را بیاموزند. به این ترتیب میتوان گفت که ورزش به رشد جسمی، روحی و عاطفی آنها کمک میکند.
علاوه بر این، فعالیت بدنی به تقویت تنفس، گردش خون، عضلات، قلب و عروق و سیستم عصبی کمک میکند. همچنین تجربیات مشخصی را برای رشد فکری، استقلال و سازگاری اجتماعی فراهم میکند که به کودک کمک میکند احساس بهتری داشته باشد.
از سوی دیگر، چنین تمریناتی باعث میشود که کودک در غلبه بر مشکلات قویتر و به لحاظ جسمی و روحی تقویت شود به همین دلایل است که بازیها، فعالیتها و ورزشها برای رشد یکپارچه کودکان ضروری هستند.
حرکت در رشد کودکان: فعالیتها
چندین نوع تمرین و فعالیت وجود دارد که والدین میتوانند با فرزندان خود انجام دهند تا به لطف آنها درنهایت کودک رشد بهتری داشته باشد.
دراین میان، لازم است که کودکان هرگونه فعالیتی را انجام دهند و والدین نیز صبورتر از همیشه، در کنار آنها باشند و نقش یک حامی خوب را برایشان ایفا نمایند.
آنها را ترغیب کنید تا چهار دست و پا بروند:
با این ژست ساده، ما به قسمتهایی از مغز که مسوولیت حرکت را برعهده دارند اجازه میدهیم تا بهطور خودکار کار خود را انجام دهند.
با پیگیری ریتم کودکان، با هم پیاده روی کنید:
وقتی با کودکتان همقدم میشوید و پا به پای او حرکت میکنید، به دو نیم کره مغز او این امکان را میدهید تا در آن واحد رشد کنند. این رشد دوجانبه بعدها به کودک کمک میکند که هم در خواندن قوی باشد و هم در نوشتن.
آموزش حفظ تعادل:
از جمله موارد دیگری که میتوانید به کودکتان بیاموزید این است که چگونه تعادل خود را روی تاب، الاکلنگ، دوچرخه یا اسکوتر حفظ کند. این به وی کمک میکند تا حالت وضعیت بدن خود را بهبود بخشد و در حین دیکته زیاد خسته نشود.
آموزش هماهنگی حرکات:
فعالیتهای هماهنگی حرکتی را با کودک انجام دهید، مانند پریدن، دویدن، پرتاب و گرفتن اشیاء. این امر باعث پیشرفت بهتر او در حیط آموزشی و تحصیل میشود.
تقویت عضلات دستها
به کودک نشان دهید که چگونه میتواند برای رشد عضلات دست خود وسایلی را بسازد یا وسایل شخصیاش را مرتب کند.
به کودک بیاموزید که چگونه میتواند بند کفشهایش را ببندد یا باز کند. این باعث میشود تا او به لحاظ استدلال منطقی، رشدی سریع و زودهنگام داشته باشد.
آموزش رقص به کودک:
کودک را به رقصیدن تشویق کنید. این سرگرمی بهطور کلی در رشد عضلات کودک بسیار موثر است.
اهمیت ورزش
ورزش برای انجام حرکات بزرگتر و اساسی در کودکان ضروری است و از این طریق منجر به رشد بهتر آنها میشود. علاوه بر این، انجام حرکات ورزشی به آنها کمک میکند تا از یکسو در اجتماع به راحتی با دیگران ارتباط برقرار سازند و از سوی دیگر قسمتهای مختلف بدن خود را تقویت نمایند.
- ورزش و رشد روانی: ورزش به فعالیتهای قلبی عروقی و تشکیل استخوان کمک میکند.
- رشد ارگانیک و جسمی: میتوانید با یک فرد متخصص مشورت کنید تا بفهمید چه نوع ورزشی برای سن و قوای جسمی فرزندتان مناسب است. بدیهی است که در اینجا حتماً باید به تمایلات و علایق دلبندتان نیز توجه نمایید.
- رشد مهارتها و رفتارها: آموزش برخی ارزشها به کودک از اهمیت زیادی برخوردار است. ارزشهایی چون رقابت، صداقت و احترام. و این مهم از طریق انجام حرکات ورزشی به آسانی میسر خواهد شد.
مهارت حرکتی- روانی به چه معنا است و چه تاثیری در رشد کودکان دارد؟
مهارت حرکتی- روانی رابطه بین عملکردهای عصبی و روانی است. به کمک آن، فعالیت جسمی و فعالیت ذهنی از طریق حرکت بههم متصل میشوند. این روند فرآیند فکری کودک و توانایی او در حل مشکلات را تقویت میکند.
به عنوان مثال به مدد مهارت حرکتی- روانی، کودکی که میخواهد شیء دوری را بهدست آورد، حرکت چهار دست و پا را از خودش اختراع میکند تا به آن شیء دست یابد. مهارتهای حرکتی که کودک یاد میگیرد، مانند پریدن و دویدن، به او امنیت و اطمینان میدهد. کودک با مسلط شدن بر این تواناییها، از داشتن آنها احساس غرور خواهد کرد.
اکنون که با اهمیت حرکت در رشد کودکان بیشتر آشنا شدید، لازم است تا مهارتهای حرکتی فرزندان خود را تقویت کنید. به مدد این حرکات، بچههای کوچکتربه بلوغ مغزی میرسند و به مرور که بزرگتر میشوند، مهارتهای دیگر را راحت تر و سادهتر به دست میآورند.
ترجمه: عفت عباسیان
منبع: Fetreparents.com