7 مهر 1399 ساعت: 09:7
برنامه غذایی منظم نقش اساسی در حفظ سلامت بدن و تناسب اندام دارد. بسیاری از افراد مضرات ریزهخوری و تنقلات فراوان را کاملا میشناسند اما بهطور ناخودآگاه تمایل به این خوراکیها پیدا میکنند. اما چرا؟!

بدانید که بهترین روش برای کنار گذاشتن این عادت ناسالم، شناخت موقعیتهایی است که بدون گرسنگی واقعی فرد را به غذاخوردن ترغیب میکند. پس در ادامه این مطلب با 9 دلیل اصلی آشنا شوید.
1. غذاخوردن حین تماشای تلویزیون
غذاخوردن حین تماشای تلویزیون یا کار با رایانه یکی از مهمترین علت هایی است که تمایل به پرخوری را افزایش میدهد. در واقع، چنین شرایطی با دورههای اوج ترشح آدرنالین همراه است که علائم گرسنگی را مختل میکند. بههمین خاطر، پس از فاصله کوتاهی فرد احساس گرسنگی دارد و معمولا تنقلات میخورد.
2. خواب ناکافی شبانه
خواب کمتر از 7 ساعت طی شب، ریتم بیولوژیک بدن را تغییر میدهد. ترشح زیاد گرلین؛ هورمون گرسنگی و محرک اشتها، همچنین اختلال در هورمون لپتین که گرسنگی را تنظیم میکند، از جمله پیامدهای خواب ناکافی است. علاوه بر این، بدن هنگام خستگی فرایندهایی برای کسب انرژی ایجاد میکند که یکی از آنها افزایش تمایل به شیرینیجات است.
3. نیاز به کسب آرامش
استرس، تنهایی، مشکلات شغلی، خشم و... فاکتورهای هیجانی هستند که گرسنگی را خیلی زودتر از نیاز واقعی بدن ایجاد میکنند. معمولا خوردن تنقلات یا غذا در چنین شرایطی تا حدی فرد را تسکین میدهد اما متاسفانه دریافت غذا بیش از نیاز بدن منجر به چاقی خواهد بود. بنابراین، بهبود وضعیت روانی از طریق گوشدادن به موسیقی، ورزش، صحبتکردن با دوستان و... روشهای بهتری خواهند بود.
4. آدامس جویدن
جویدن آدامس نعناع یا چند برگ جعفری پس از صرف غذا، گرچه به رفع بوی دهان کمک میکند اما خیلی عادت خوبی نیست. در واقع، هنگام آدامس جویدن مغز را گول میزنیم که بهزودی غذا به معده میرسد چون فرایند جویدن وجود دارد. از آنجا که در این حالت غذا به معده نمیرسد، مغز فرمان گرسنگی معده را ارسال میکند. البته بلعیدن هوا حین آدامس جویدن نیز در اختلال وضعیت گرسنگی نقش دارد.
5. کمآبی بدن
زمانی که آب بدن کم شود، تشنگی ایجاد میشود اما خیلی از اوقات فرد سعی دارد با خوردن یک خوراکی این نیاز را برطرف کند. از آنجا که مقدار آب کافی تامین نشده، بازهم این احساس وجود دارد و دریافت غذا نیز افزایش پیدا می کند. نوشیدن یک لیوان در دورههای بدون گرسنگی واقعی خیلی زود تمایل به ریزهخوری را برطرف میکند.
6. عادت به غذاخوردن زیاد
اجبار کودک به تمامکردن بشقاب غذا عادت اشتباهی است که پرخوری را در او ترغیب میکند و ناخودآگاه بدون گرسنگی واقعی، حجم زیادی غذا میخورد. بنابراین، برای کنارگذاشتن این عادت، غذا را در بشقابهای کوچکتر سرو کنید.
7. غذاخوردن با عجله
بارها شنیدهایم که برای پرهیز از پرخوری باید غذا با آرامش و حداقل طی 20 دقیقه میل شود. این مسئله از آنجا اهمیت دارد که 20 دقیقه زمان لازم است تا مغز پیام سیری را دریافت کند و غذاخوردن در فاصلهی کمتر احساس پرشدن معده را ایجاد نمی کند.
8. بیتوجهی به نیاز بدن
غذاخوردن در وعدههای منظم برای تامین انرژی ضروری است اما گاه در فواصل بین غذا تمایل داریم که خوراکی دلچسبی بخوریم. برای تشخیص گرسنگی واقعی، در این شرایط تمایل خود به سیب و تکهای شکلات را بسنجید. اگر واقعا گرسنه باشید سیب را انتخاب میکنید، در غیر این صورت 15 دقیقه صبر کنید تا این ولع برطرف شود.
9. اکتفا به خوراکیهای رژیمی
شاید بهنظر برسد خوراکیهای رژیمی انتخاب مناسبی برای جلوگیری از کاهش وزن باشند اما واقعا اینطور نیست. خوراکیهای رژیمی کمتر از حد استاندارد شکر دارند اما حاوی چربی زیادی هستند. همچنین فاقد پروئین کافی بوده و معمولا به آنها شیرینکنندههای صنعتی افزوده میشود. بههمین دلیل، احساس گرسنگی طولانی نخواهد بود و تمایل به ریزهخوری تشدید میشود.
ترجمه: مریم سادات کاظمی
منبع:CuizineAZ.fr
انتخاب کدام مواد غذایی در دوران کرونا بهتر است؟
8 انتخاب مناسب برای خواب راحت4 آبمیوه موثر در کاهش سایز شکم