چرا گاهی زیاد ادرار دفع می‌کنید
15 شهریور 1399 ساعت: 15:6



تکرر ادرار (میل مکرر به ادرار کردن) می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد، از علل طبیعی مانند نوشیدن آب و بارداری گرفته تا 
- آب زیاد می‌نوشید:

این فقط به خاطر آب نیست. شما 20 درصد تا 30 درصد آب را از مواد غذایی و حداکثر آن را از نوشیدنی‌ها دریافت می‌کنید. ممکن است بدیهی به نظر برسد اما مقدار زیاد آب باعث می‌شود که بیشتر ادرار کنید و ممکن است سدیم موجود در خون را به حد زیادی کاهش دهد. از قانون «گلدیلاکس» پیروی کنید: به اندازه کافی آب بنوشید تا رنگ ادرار شما بی‌رنگ یا زرد روشن شود اما نه به اندازه‌ای که تمام روز را مجبور شوید به دستشویی بروید. 

- عفونت مجاری ادراری:

شایع‌ترین علت آن تکرر ادرار است. باکتری‌ها در کلیه، مثانه یا مجاری که آنها را به یکدیگر و به قسمت بیرون بدن متصل می‌کند، عفونت ایجاد می‌کند، در نتیجه مثانه متورم شده و نمی‌تواند به اندازه کافی اوره را در خود نگه دارد و در نتیجه ادرار ممکن است کدر، خونی یا بوی تندی داشته باشد. همچنین ممکن است فرد دچار تب، لرز، حالت تهوع و درد پهلوها یا زیر شکم شود. احتمالا پزشک برای از بین بردن عفونت، آنتی‌بیوتیک تجویز خواهد کرد.

- دیابت (ملیتوس):

در دیابت نوع 1 و نوع 2 قندخون بالاست. کلیه‌ها سعی می‌کنند آن را دفع کنند اما همیشه نمی‌توانند از عهده این کار برآیند. بنابراین قند در داخل خون می‌ماند و باعث می‌شود آب بیشتری از بدن خارج شده و بیشتر ادرار کنید. تکرر ادرار، یکی از اولین و متداول‌ترین علائم دیابت است. اگر به طور ناگهانی و بیش از حد معمول دفع ادرار دارید با پزشک خود مشورت کنید.

- دیابت بی‌مزه: 

این حالت با دیابت نوع 1 و یا نوع 2 متفاوت است و اختلال تقریبا نادری است که باعث عدم تعادل آب موجود در بدن می‌شود. این عدم تعادل باعث می‌شود حتی پس از نوشیدن مایعات هم احساس تشنگی از بین نرود و دفع ادرار بیش از حد معمول شود (پلیوریا یا تکرر ادرار). در این نوع دیابت، بدن نمی‌تواند به اندازه کافی از وازوپرسین ترشح شده از هیپوفیز استفاده کند، هورمونی که به طور طبیعی به کلیه‌ها فرمان می‌دهد تا در صورت نیاز خون، آب مورد نیازش را وارد خون کند. ممکن است احساس خستگی، حالت تهوع، گیجی و یا بسیار احساس تشنگی کنید. ممکن است 15 لیتر در روز یا 5 برابر حد طبیعی ادرار کنید. به کمک پزشک و با تجویز دارو می‌توانید آن را درمان کنید.

- داروهای ادرارآور:

این داروها به نام قرص‌های مدر نیز شناخته می‌شوند. فشار خون بالا و مشکلات کبدی و کلیوی را درمان می‌کنند. همچنین باعث می‌شوند تا کلیه‌ها نمک (سدیم) بیشتری در ادرار آزاد کند و بیشتر ادرار کنید. ممکن است سرگیجه، درد و حالت تهوع داشته باشید. قبل از قطع دارو یا تغییر دوز دارو با پزشک خود مشورت کنید.

- سندرم مثانه دردناک:

ممکن است احساس کنید که باید مدام به دستشویی بروید اما ادرار زیادی تخلیه نکنید. همچنین ممکن است در زیر شکم دردی داشته باشید که هنگام ادرار کردن یا رابطه جنسی بدتر شود. به نظر می‌رسد در این مواقع، بافت مثانه متورم و بسیار حساس شود و همیشه معلوم نیست که چه چیزی باعث این عارضه شده است. می‌توانید با رژیم غذایی، ورزش، دارودرمانی، جراحی و فیزیوتراپی این بیماری را که به آن سیستیت بینابینی(سندرم مثانه دردناک) نیز گفته می‌شود، درمان کنید.

- سنگ کلیه:

مواد معدنی و نمک می‌توانند باعث ایجاد سنگ‌های ریز در کلیه شوند. شما معمولا احساس می‌کنید که باید مرتبا به دستشویی بروید اما زیاد دفع ادرار ندارید. 
همچنین ممکن است حالت تهوع، تب، لرز و درد شدیدی در پهلوها و پشت کمر داشته باشید که این درد به کشاله ران هم کشیده می‌شود. اضافه وزن، کم آبی بدن، رژیم‌های غذایی سرشار از پروتئین و سابقه خانوادگی، احتمال بروز آن را بیشتر می‌کند. ممکن است این سنگ‌ها خود به خود دفع شود یا شاید نیاز به عمل جراحی پیدا کنید.

- بارداری:

جنین در شکم رشد می‌کند، فضای بیشتری را اشغال می‌کند و به مثانه فشار می‌آورد و باعث می‌شود زودتر به دستشویی بروید. اما حتی قبل از آن که جنین در رحم تشکیل شود، بدن وادار به ساختن هورمون حاملگی به نام گنادوتروپین جفتی(اچ‌سی‌جی) می‌کند که باعث می‌شود بیشتر ادرار کنید. در صورت مشکل در ادرار یا مشاهده خون در ادرار به پزشک مراجعه کنید.

- آسیب‌های عصبی و مغزی

سکته مفزی در بعضی مواقع به اعصابی که مثانه را کنترل می‌کند، آسیب می‌رساند. ممکن است بیشتر به دستشویی بروید اما ممکن است هم زیاد ادرار نکنید و یا موجب افزایش اوره در ادرار شود. بیماری پارکینسون، ام‌اس و سایر بیماری‌های مغزی ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. برای کاهش علائم آن، پزشک می‌تواند در تغییر رژیم غذایی و شیوه صحیح دفع ادرار به شما کمک کند و در موارد حیاتی ممکن است به دارو یا عمل جراحی نیاز داشته باشید.

- واژینیت:

زمانی است که واژن بر اثر قارچ، باکتری‌ها، ویروس‌ها، داروها یا تغییرات هورمونی دچار عفونت شده و یا ملتهب می‌شود و یا ممکن است بر اثر مواد شیمیایی موجود در کرم‌ها، اسپری‌ها یا حساسیت به لباس نیز باشد. ممکن است هنگام دفع ادرار دچار خارش یا سوزش شوید و در طول رابطه جنسی احساس درد کنید. همچنین ممکن است متوجه ترشح و بوی بدی شوید و یا در بیشتر اوقات احساس کنید که باید به دستشویی بروید.

- مصرف الکل یا کافئین زیاد:

اینها مانند داروی مدر عمل می‌کنند و آب بیشتری از بدن دفع می‌کنند. همچنین ترشح وازوپرسین را مهار می‌کنند، هورمونی که به کلیه‌ها فرمان می‌دهد به جای ارسال مستقیم آب به مثانه، آب بیشتری را به بدن وارد کند. بهتر است به همراه آب میوه، آبجو یا سایر نوشیدنی‌ها بنوشید.

- لگن ضعیف:

این ناحیه، قسمت پایین شکم شماست. این عارضه هنگامی که در دوران بارداری و زایمان ماهیچه‌ها کشیده و ضعیف می‌شوند، ممکن است اتفاق بیفتد، ممکن است مثانه از جای خود خارج شود یا ممکن است مجرای ادرار، لوله‌ای که از مثانه خارج می‌شود، کشیده شود. هر دو ممکن است باعث دفع ناخوداگاه ادرار شوند.

- یائسگی:

این دوره، در حدود 50 سالگی و زمانی است که دوره قاعدگی یک زن متوقف می‌شود. بدن هورمون استروژن کمتری تولید می‌کند و در نتیجه باعث می‌شود بیشتر ادرار کنید. پزشک ممکن است برای درمان، تغییر رژیم غذایی و سایر روش‌های درمانی را برای جایگزینی هورمون استروژن توصیه کند.

- تومور:

تومورهای سرطانی و تومورهای خوش‌خیم ممکن است ادرار را زیاد کنند، زیرا فضای بیشتری را در مثانه یا اطراف آن اشغال می‌کنند. خون موجود در ادرار مهمترین علامت سرطان است. اگر در ادرار، خون مشاهده کردید یا متوجه توده‌ای در زیر شکم شدید یا در دفع ادرار مشکل دارید، به پزشک مراجعه کنید.

- پروستات:

مردان یک غده به اندازه گردو دارند به نام پروستات که می‌تواند بعد از 25 سالگی بزرگتر شود.
بزرگی پروستات باعث می‌شود تا خروج ادرار به سختی و ناپیوسته باشد. ممکن است احساس کنید مثانه‌تان پر است و باید بیشتر دفع شود ولی گاهی اوقات هم به سختی می‌توانید خود را کنترل کنید. این عارضه به ندرت ممکن است نشانه بیماری جدی‌تری مانند سرطان باشد. پزشک می‌تواند به شما در یافتن دلایل بزرگ شدن پروستات کمک کند.

- یبوست:

اگر مدتی هست که به دلیل یبوست، اجابت مزاج نداشتید، ممکن است روده شما آنقدر پر باشد که بر مثانه فشار بیاورد و احساس کنید که مجبورید به دفعات به دستشویی بروید و تحمل این وضعیت برای شما بسیار سخت باشد. یبوست می‌تواند با تضعیف عضلات کف لگن که به کنترل روده و مثانه کمک می‌کند، به این مشکل اضافه کند. با پزشک خود در مورد چگونگی تنظیم مجدد آن مشورت کنید.

- اختلال خواب:

در خواب عمیق، سیگنالی به کل بدن فرستاده می‌شود تا با ترشح هورمون (ADH) به بدن فرمان دهد تا زمانی که از خواب بیدار نشده‌اید، بتوانید ادرار خود را نگهدارید. اختلال خواب در تنفس نیز اختلال ایجاد می‌کند و باعث می‌شود بدن به مرحله ترشح ADH(هورمون آنتی‌دیورتیک) که موجب کاهش ادرار می‌شود، نرسد. به علاوه، خون به اندازه کافی اکسیژن دریافت نمی‌کند تا به کلیه‌ها فشار وارد کند تا دفع ادرار صورت بگیرد.

مترجم: مهتا زمانی‌نیک 
منبع: WebMD
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد