11 شهریور 1399 ساعت: 08:6
پیشگیری از کمبود ریزمغذیها یکی از دغدغههای همیشگی حفظ سلامت بدن است که معمولا مادران به این مسئله حساس هستند. آنها سعی میکنند برنامه غذایی متنوع و متعادلی برای خانواده شان تدارک ببینند و از مواد غذایی باکیفیت استفاده کنند. اما گاه ممکن است در این زمینه موفق نباشند زیرا روشهای آمادهسازی و طبخ غذا نیز در حفظ ریزمغذیها تاثیرگذار هستند.
برای اینکه غذاها در کنار طعم دلچسب شان کاملا مغذی باشند، کنار گذاشتن برخی عادت های رایج اما اشتباه در سبک آشپزی ضروری بهنظر میرسد. این عادت ها شامل موارد زیر هستند:
1. پوست گرفتن پیش از پخت
ویتامینC و بسیاری از ریزمغذیهای سبزیجاتی مانند سیبزمینی، هویج و شلغم در پوسته و لایهی زیرین آن قرار دارد که با پوست گرفتن از بین میرود. علاوه بر این، پوسته مانند پوششی عمل میکند که مانع از حلشدن ریزمغذیها در آب، در هنگام پخت میشود. بنابراین، اگر پوسته سبزیجات قابلمصرف نیست، آن را پس از پخت جدا کنید. انتخاب سبزیجات ارگانیک هم نگرانی در مورد سموم احتمالی موجود را کاملا برطرف میکند.
2. خیساندن سبزیجات
خیساندن سبزیجات یکی از اشتباه های رایج است زیرا طی چند دقیقه، حدود 20 درصد ریزمغذیها وارد آب میشوند. از این رو، برسکشیدن هنگام شستشوی سبزیجات بهخوبی آنها را تمیز میکند.
3. تکهکردن به قطعات ریز
میزان هدررفت ویتامینها هنگام پخت، به اندازهی تکههای سبزیجات بستگی دارد. هرچه تماس سطح سبزیجات با آب بیشتر و بهعبارتی ریزتر باشند، ویتامینهای بیشتری وارد آب میشوند. جالب اینکه پخت سیبزمینی تکهشده در مقایسه با سیبزمینی کامل بین 30 تا 50 درصد هدررفت ویتامین دارد.
4. پخت طولانی سبزیجات
حرارت کاملا در کاهش ویتامینهای سبزیجات تاثیر دارد زیرا روند اکسایش را تسریع کرده و باعث ورود این ترکیبات به آب میشود. این مسئله بهخصوص هنگام پخت سبزیجات در آب فراوان و افزودن نمک بیشتر میشود. پخت اسفناج در این حالت باعث هدررفت 60 درصدی ویتامینC و 50 درصدی فولات میشود درحالیکه بخارپز یا حرارت دادن در فر تنها 20 تا 30 درصد ارزش تغذیه ای مواد غذایی را از بین میبرد.
5. خرد کردن با فاصلهی زیاد پیش از مصرف
شاید خرد کردن سبزیجات یک ساعت قبل از طبخ غذا ایدهی خوبی برای صرفه جویی در وقت باشد اما این کار بخش زیادی از ویتامینها را از میان می برد. ویتامینها بهخصوص ویتامین C وB9 همچنین آنتیاکسیدانها در برابر اکسیژن بسیار حساس هستند بنابراین، بهتر است سبزیجات بلافاصله قبل از طبخ یا سرو خرد شوند.
ترجمه: مریم سادات کاظمی
منبع: nutranews.org
اگر شکم بزرگی دارید، این خوراکیها را نخورید!
ماهی بخورید تا لاغر شوید!آیا شما به غذا خوردن اعتیاد دارید؟!