25 تیر 1399 ساعت: 09:4
مردم بسیاری از نقاط جهان به سیبزمینی علاقه زیادی دارند و این ماده غذایی را به شیوههای مختلفی مصرف میکنند. بهعلاوه، سیبزمینیها عمدتا بهصورت انبوه خریداری میشوند و بیشتر اوقات برای مدتزمان طولانی در خانه میمانند.

از این رو، احتمال شکلگیری جوانههای سبزرنگ بر روی سیبزمینیها افزایش پیدا می کند. اما سوال مهمی که ممکن است برای شما هم مطرح شده باشد، این است که آیا خوردن سیبزمینی جوانهزده خطری ندارد؟
سیبزمینی جوانهزده و سموم ناایمن
نکات ایمنی غذایی درباره سیبزمینیهای جوانهزده با دیگر مواد غذایی تفاوتی ندارد. پس وقتی که نسبت به یک ماده غذایی مشکوک هستید، بهتر است که آن را دور بریزید. مراجع معتبر مختلفی هم تاکنون اعلام کردهاند که دور ریختن سیبزمینیهای جوانهزده واقعا تصمیم بهتری نسبت به مصرف آنهاست. دلیلش هم این است که جوانههای روی سیبزمینی نشان میدهند که سیبزمینی مورد نظر نسبت به سیبزمینیهای تازه دارای سطح بالاتری از سموم غیرایمن است.
همه انواع سیبزمینی حاوی دو نوع سم طبیعی به نامهای سولانین و کاکونین هستند. این سموم بهمرور زمان و بهصورت طبیعی افزایش پیدا می کنند و روند این افزایش خصوصا در اثر تماس با نور، شتاب بیشتری میگیرد. شاید شما هم متوجه شده باشید که سیبزمینیهای کهنهتر کمکم سبزرنگ میشوند. دلیلش این است که نور میتواند کلروفیل سیبزمینی را هم افزایش دهد که دقیقا رنگ سبز گیاهان را بهوجود میآورد. مشکل اینجاست که سبزرنگ شدن سیبزمینی فقط بهعلت افزایش کلروفیل نیست بلکه افزایش سموم موجود در آن را هم نشان میدهد. این سموم روی پوست و جوانههای سیبزمینی زندگی میکنند، در حالی که میزان آنها در گوشت سفید سیبزمینی در کمترین مقدار ممکن است.
خطر مصرف سیبزمینی سبز شده
اگرچه برای نمایان شدن اثرات قابل توجه سموم موجود در سیبزمینی سبزشده به مصرف چندین وعده از این سیبزمینیها نیاز است اما همواره خطر بروز این علائم وجود دارد؛ اسهال، استفراغ، درد شکمی، سردرد و تب. این علائم معمولا خفیف هستند اما میتوانند در بعضی افراد شدیدتر باشند.
پوستگیری سیبزمینی قبل از پختوپز میتواند میزان این سموم را تا حدود زیادی کاهش دهد اما به هر صورت بهتر است که سیبزمینی سبز شده و دارای جوانههای زیاد را مصرف نکنید. بنابراین، اگرچه جداسازی جوانهها و قسمتهای مشکوک این سیبزمینیها میتواند خطر ورود سموم به دستگاه گوارش را کمتر کند اما هرگز نمیتواند این سموم را بهطور کامل از بین ببرد.
روش صحیح نگهداری از سیبزمینی
بهترین راه برای جلوگیری از شکلگیری جوانهها روی سیبزمینی، نگهداری آنها در فضایی به دور از نور مستقیم خورشید و دمای پایین است. پس اگر سیبزمینی با دمای سرد یخچال تماس داشته باشد و دائما در معرض تماس با نور خورشید قرار بگیرد، قطعا هرچه زودتر سبز خواهد شد. خشک بودن محل نگهداری سیبزمینی هم به اندازه عوامل قبلی اهمیت دارد. ضمنا سیبزمینیها باید دور از پیازها نگهداری شوند زیرا گاز موجود در پیازها میتواند فرآیند جوانهزنی سیبزمینیها را سریعتر کند.
راهکار مهم دیگر برای جلوگیری از جوانهزنی سیبزمینیها، خودداری از خریدن حجم انبوهی از سیبزمینی است. سیبزمینیها هرگز نباید درون کیسههای نایلونی نگهداری شوند بلکه باید از کیسههای پارچهای و دارای روزنههای تنفسی برای نگهداری سیبزمینیها استفاده کرد.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: Reader’s Digest
تفاوت رژیم غذایی وگان و وجترین در گیاهخواری چیست؟
این خوراکیها را کنار هم نگهداری نکنید!