18 تیر 1399 ساعت: 08:4
متاسفانه بیماری کووید19 هنوز مهمترین چالش سلامت است و به رغم گرمشدن هوا، ویروس همچنان شیوع بالایی دارد. از همین رو، متخصصان توصیه به رعایت بهداشت و حفظ سلامت برای پیشگیری از بیماری دارند.
مسلما ضعف سیستم ایمنی، بدن را نسبت به ابتلا ویروسها مستعد میکند و از همینرو لازم است برخی اصول در برنامه روزانه رعایت شود. در ادامه این مطلب به برخی از توصیه های کاربردی اشاره کرده ایم.
پروبیوتیکها؛ سد ورود عفونتها به بدن
پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زنده هستند که باکتریهای موجود در سیستم گوارشی موسوم به "فلور روده" یا "میکروبیوم" را تقویت میکنند. در کل، 100 هزار میلیارد باکتری در روده هستند که مانع از ورود عوامل بیماریزا میشوند. استرس، خستگی، آنتیبیوتیکها، تغذیه ناسالم و... موجب عدم تعادل فلور رودهای شده و زمینه ابتلا به عفونتها افزایش پیدا می کند. بنابراین، بهترین را برای افزایش دریافت این باکتری ها، مصرف ماست، شیر و دیگر محصولات غنی از پروبیوتیک یا مکملهای آنهاست.
گنجاندن روی و منیزیم در برنامه روزانه
"روی" یکی از مواد معدنی است که در بسیاری عملکردهای بدن از جمله سیستم ایمنی نقش دارد. مقدار نیاز روزانه بدن 12 تا 15 میلیگرم است و معمولا اکثر نوجوانان دچار کمبود این ماده مغذی هستند. در این میان، منابع پروتئین مانند زرده تخممرغ، جگر، آبزیان و غلات سبوسدار مقدار فراوانی روی دارند. "منیزیم" هم در رفع خستگی موثر است و در تحریک گلبولهای سفید نقش دارد. انواع ماهی ها، کاکائو، غلات سبوسدار و بادام از منابع عالی این ماده معدنی هستند.
خواب کافی
کمخوابی به دلیل کاهش برخی گلبولهای سفید موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود. البته نیاز افراد متناسب با سطح فعالیت و سن، متفاوت است اما بزرگسالان بهطور متوسط 7 تا 8 ساعت طی شب باید بخوابند.
دوری از استرس
استرس، خستگی و فعالیت خیلی زیاد بهتدریج بدن را ضعیف و زمینه ابتلا به بیماریها را تشدید میکند. علاوه بر تغذیه صحیح و خواب مطلوب، فعالیتهایی نظیر مطالعه، یوگا، رسیدگی به گیاهان، قصهخوانی برای کودکان و... نیز در کاهش فشارهای عصبی و کسب آرامش موثر هستند.
ورزش منظم
فعالیت ورزشی منظم و متوسط مانند 30 تا 60 دقیقه پیادهروی، حداقل 5 روز در هفته موجب بهبود عملکرد اندامهای بدن از جمله تحریک سیستم ایمنی میشود. همچنین، خطر ابتلا به بیماریهای تنفسی حدود 40 درصد کاهش پیدا می کند. البته تمرین های شدید، مداوم و سنگین تاثیر عکس دارند و به دلیل ضعف بدن زمینه تکثیر ویروسها در بدن را تسریع میکنند.
دریافت کافی ویتامین D
ویتامینD ، تولید گلبولهای سفید (لنفوسیتهای T) را تحریک میکند که در تشکیل آنتیکورها و نابودی میکروبها نقش اساسی دارد. در این میان، ماهیهای چرب، شیر و تخممرغ غنیشده، بهترین منابع خوراکی این ویتامین هستند. البته اکثر خانمهای یائسه و سالمندان دچار کمبود ویتامین D هستند و از همینرو، بهتر است تحتنظر پزشک، مکمل این ویتامین را مصرف کنند.
3 نکته برای تقویت سیستم ایمنی در کودکان
1. رعایت تغذیه متعادل و متنوع: دریافت همه گروههای غذایی و تامین ریزمغذیها و ویتامینها، انرژی لازم برای مقابله با عوامل بیماریزا و تکثیر گلبولهای سفید را تامین میکند. میوهها و سبزیجات حاوی ویتامین C و بتاکاروتن در پیشگیری از بیماریهایی مانند سرماخوردگی بسیار موثر است و توصیه میشود کودک هر روز صبح یک واحد میوه تازه مصرف کند.
2. کاهش مصرف شیرینیجات: مصرف مداوم خوراکیهای شیرین مانند تنقلات و نوشابه موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. افراط در مصرف خوراکیهای خیلی شیرین، شور و چرب نیز این تاثیر منفی را به همراه دارد. در این میان، عسل بهترین جایگزین سالم و مغذی برای شکر است.
3. عدم مواجه با دود سیگار: کودکان نخستین قربانیان دود خطرناک سیگار هستند زیرا آنها سریعتر نفس میکشند و سیستم ایمنی هنوز تکامل پیدا نکرده است. به علاوه، بسیاری از ترکیبات سمی و سرطانزا دود سیگار باعث تحریک و نابودی سلولهای بدن همچنین اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن میشود.
ترجمه: مریم سادات کاظمی
منبع:Santé Magazine.fr نکته ای که باید در مورد ویتامینها بدانید!
این روزها، انبه بخورید!