3 تیر 1399 ساعت: 21:4
نتایج مطالعات جدید نشان میدهد کووید19 میتواند زمینهساز ابتلا به دیابت در افراد سالم همچنین تشدید عوارض در مبتلایان به این بیماری شود.
کووید19 بر جنبههای مختلف سلامتی تاثیر میگذارد. اکثر افراد، مبتلا به علائم خفیف بیماری کووید19 میشوند و بدون نیاز به بستری در بیمارستان بهبود مییابند.
گرچه دیابت الزاما عامل ابتلا به کووید19 نیست اما دیابت نوع2، سن، اضافه وزن و عوارض ناشی از بیماری بهعنوان فاکتورهای تشدید کننده عفونت شناخته میشوند.
بههمین دلیل بیماران دیابتی نسبت به ابتلا کووید19 آسیبپذیرترند و باید بیشتر مراقب باشند.
محققان کالج کینگز لندن در این زمینه به بررسی میزان و ویژگیهای تظاهر بالینی دیابت پرداختند. نتایج مطالعات آنها که در New England Journal of Medicine منتشر شد بر پایه بهترین اقدامات درمان حین و پس از پاندمی کرونا بود. مشاهدات بالینی نشان داد که بین کووید19 و دیابت ارتباط دو سویهای وجود دارد.
از یک طرف، دیابت با خطر وخامت و فوت ناشی از کووید 19 همراه است و 20 تا 30% فوت شدگان ناشی از کرونا سابقه دیابت داشتهاند. از طرفی، بروز دیابت و یا عوارض متابولیک جدی نیز در مبتلایان به کووید19 که زمینه دیابت داشتهاند نیز شناخته شد.
محققان هنوز بهطور دقیق نمیدانند که کرونا ویروس چطور بر بروز دیابت تاثیر میگذارد. پژوهشهای پیشین حاکی از آن است که آنزیم مبدل آنژیوتانسین2؛ پروتئینی که به ویروس کرونا متصل میشود تا ویروس به سلول نفوذ کند، فقط در سطح ریهها نیست و در اندامها و بافتهای موثر در متابولیسم گلوکز مانند پانکراس، روده باریک، بافتهای شکم، کبد و کلیه نیز وجود دارد.
گروه محققان به این فرضیه رسیدهاند که با ورود ویروس به این بافتها، کرونا میتواند سبب اختلالات متعدد و پیچیده در متابولیسم گلوکز شود.
کشف این رابطه باعث تقویت این فرضیه شد که عفونتهای ویروسی میتواند زمینهساز دیابت نوع 1 گردد.
بر این اساس متخصصان توصیه میکنند که مبتلایان به دیابت یا افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نسبت به تشدید علائم بیماری نظیر افزایش ادرار یا احساس تشنگی در این دوران حساس باشند.
مترجم: مریم سادات کاظمی
منبع:SantéMagazine.fr