31 خرداد 1399 ساعت: 21:3
گیاهخواری در سالهای اخیر رشد روزافزونی داشته و بحران کووید-19 هم باعث شده است که افراد بیشتری به گیاهخواری تمایل پیدا کنند. تحقیقات متعددی هم نشان دادهاند که گیاهخواری با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن ارتباط دارد و میتواند به کاهش وزن نیز کمک کند.

با اینحال، بعضیها در رژیم گیاهخواری برای کاهش وزن دچار مشکل میشوند و دلیل این اتفاق را نمیدانند. درحالی که میتوان گیاهخواری را بهعنوان یکی از روشهای موثر و کارآمد برای کاهش وزن در نظر گرفت، اما عوامل مختلفی میتوانند مانع از این اتفاق شوند. این عوامل عبارتند از:
1. مصرف نامتعادل منابع پروتئینی
دریافت کالری بیشتر از نیاز بدن میتواند به افزایش وزن منتهی شود. حتی اگر از بهترین مواد غذایی در رژیم گیاهی استفاده کنید، همیشه احتمال دارد که حجم منابع مصرفی را بیشتر از نیاز بدن انتخاب کنید. این مشکل خصوصا زمانی اتفاق میافتد که در مصرف منابع پروتئینی اشتباهات زیادی انجام دهید. پروتئین میتواند سطح هورمون گرلین (تنظیمکننده گرسنگی) را کاهش دهد و از این طریق احساس سیری را بیشتر کند. همین روند است که میزان کل کالریهای دریافتی را کاهش میدهد و به کاهش وزن کمک میکند. با اینحال، اگر در رژیم گیاهی به اندازه کافی پروتئین دریافت نکنید، طبیعتا حجم بیشتری از غذاها و کالریها را دریافت خواهید کرد تا به احساس سیری برسید، درحالی که با این کار برنامه کاهش وزن را تخریب خواهید کرد. با اینکه میتوان منابع پروتئینی مناسبی را هم برای رژیم گیاهخواری در نظر گرفت اما کسانی که بهتازگی گوشتها را از رژیم غذایی حذف کردهاند و در ابتدای راه رژیم گیاهخواری هستند، بیشتر از دیگران در مصرف منابع پروتئینی به مشکل برمیخورند.
2. مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده
مواد غذایی سرشار از کربوهیدراتهای تصفیهشده مانند نانهای سفید، پیتزا، پاستای سفید و... میتوانند بهراحتی فرد گیاهخوار را به پُرخوری وادار کنند. این مواد غذایی بهراحتی در دسترس هستند و در بسیاری از موارد تنها گزینه مناسب در موقعیتهای فوری محسوب میشوند. مواد غذایی سرشار از کربوهیدراتهای تصفیهشده فاقد فیبر هستند و درنتیجه به اندازه کربوهیدراتهای پیچیده مانند غلات سبوسدار نمیتوانند گرسنگی را برطرف کنند. درنتیجه، مصرف کربوهیدراتهای تصفیهشده بهراحتی میتواند فرد گیاهخوار را به دریافت کالری اضافی متمایل کند. براساس تحقیقات اخیر، کربوهیدراتهای تصفیهشده باعث آزاد شدن انسولین اضافی میشوند که همان هورمون تنظیمکننده قند خون است. به نظر محققان، این روند میتواند به افزایش وزن منتهی شود.
3. زیادهروی در مصرف غذاهای پُرکالری
کسانی که دوره انتقال به رژیم گیاهخواری را سپری میکنند، معمولا مصرف مواد غذایی گیاهی سرشار از چربی را افزایش میدهند. این مواد غذایی گیاهی معمولا شامل چنین مواردی هستند: مغزها، دانهها، کرههای تهیهشده از انواع مغزها، آووکادو و نارگیل. درحالی که این مواد غذایی بسیار مغذی و سیرکننده هستند، اما هر گرم از آنها 9 کالری دارد. بنابراین، 2 قاشق غذاخوری (32 گرم) از کره بادامزمینی حدودا 191 کالری به بدن میرساند که 148 کالری آن را چربیها تشکیل میدهند. بهعلاوه، خیلیها در مصرف انواع کرههای مغزی مانند کره بادامزمینی و همچنین چربیهای سالم زیادهروی میکنند و به وعده مصرفی استاندارد پایبند نیستند.
4. تمرکز بر مواد غذایی گیاهی بسیار فرآوریشده
اگر مواد غذایی گیاهی بسیار فرآوریشده بخشی از رژیم گیاهخواری شما را تشکیل میدهند، بعید است که در روند کاهش وزن به نتیجه مطلوبی برسید. بسیاری از محصولات از نظر فنی گیاهی محسوب میشوند اما هنوز هم مواد افزودنی و ترکیبات ناسالم متعددی را وارد بدن میکنند. برگرهای گیاهی، جایگزینهای گیاهی گوشت یا فرآوردههای گوشتی، غذاهای یخزده، دسرهای بستهبندیشده، پنیرهای وگان و... همگی جزو همین مواد غذایی بسیار فرآوریشده و نامناسب هستند. این مواد غذایی نهتنها مقدار زیادی از سدیم، ترکیبات شدیدا فرآوریشده، نگهدارندههای شیمیایی و ترکیبات رنگی را وارد بدن میکنند بلکه کالری بسیار زیاد و قندهای افزودنی هم دارند. بنابراین، اگر به این مواد غذایی بهعنوان بخشی از رژیم غذایی وابسته هستید، نباید از افزایش وزن خودتان تعجب کنید. مطالعات اخیر نشان دادهاند که مصرف مواد غذایی بسیار فرآوریشده با افزایش خطر ابتلا به چاقی، افزایش کلسترول LDL خون و افزایش فشار خون مرتبط است.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع:Health Line
چطور التهاب بدن را در دوران کرونا کاهش دهیم؟آیا گیاهخواران در برابر کووید-19 ایمنتر هستند؟