به‌مناسبت 24 تا 30 خرداد؛ هفته جهانی «سلامت مردان»
آقایان؛ بیشتر مراقب سلامتی خود باشید!
31 خرداد 1399 ساعت: 17:3



توجه به سلامت و مراقبت‌های بهداشتی لازمه زندگی پویا و موفق است اما این موضوع در مورد مردان کمی بیشتر نیاز به دقت دارد زیرا آنها نسبت به خانم‌ها کمتر به سلامت خود اهمیت می‌دهند. رعایت مراقبت‌های سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها نه‌تنها از نظر فردی مهم است بلکه در زندگی خانوادگی و اجتماعی نیز تاثیرگذار خواهدبود. 


هفتگانه مراقبت از سلامت مردان؛ از جوانی تا سالمندی

1. پسران از سن 15 سالگی باید در مورد سلامت سیستم تناسلی آگاهی داشته‌باشند. هرگونه تغییر در بیضه‌ها مانند درد، احساس سنگینی غیرعادی، وجود توده و ناراحتی شدید را با والد یا بزرگ‌تر مورد اعتماد درمیان بگذارند تا در صورت نیاز به پزشک مراجعه شود. سرطان بیضه در گروه سنی 15 تا 29 سال شیوع بیشتری دارد. 

2. در فاصله سنی 40 تا 70 سال، انجام آزمایش خون برای تشخیص کلسترول و چربی‌خون هر 2 تا 3 سال توصیه می‌شود. بیماری‌های قلبی- عروقی نخستین عامل فوت در آقایان است که ارتباط مستقیم با این فاکتورهای خونی دارد. 

3. در سنین 50 تا 75 سال، ابتلا به سرطان‌های پروستات، ریه و کلورکتال در مردان شایع است که لزوم مراقبت‌های پیشگیرانه و معاینات دوره‌ای توسط پزشک را از سنین جوانی می‌طلبد. 

4. در مورد سرطان ریه کاملا اثبات شده که استعمال دخانیات مهم‌ترین عامل زمینه‌ساز است. مسلما برای پیشگیری، اجتناب از سیگار کشیدن و پرهیز از حضور در معرض دود سیگار و دخانیات دیگران ضروری خواهدبود. 

5. مردان نیز مانند زنان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند اما سن ابتلا ممکن است کمی دیرتر باشد. مصرف لبنیات کافی و مکمل‌های کلسیم و ویتامینD از دوران جوانی و میانسالی برای مردان نیز اهمیت دارد.

6. معاینات دوره‌ای برای اطمینان از وضعیت بینایی، شنوایی و دندان‌پزشکی نباید فراموش شود. 

7. ورزش یک اصل مهم در سلامت است و کنار تغذیه درست از بروز بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری کرده و کیفیت زندگی را ارتقا می‌دهد. 

«آندروپوز»؛ یائسگی مردانه


«آندروپوز» به مجموعه علائم فیزیولوژیک مربوط به  کاهش سطح هورمون تستوسترون و دیگر هورمون‌های جنسی در مردان گفته می‌شود که از حدود 45 سالگی به‌تدریج اتفاق می‌افتد. آندروپوز نیز مانند یائسگی تغییر هورمونی ناشی از افزایش سن است اما این دوره در آقایان به معنای پایان باروری نخواهدبود. 

علائم «آندروپوز»


مهم‌ترین و شایع‌ترین علامت آندروپوز، کاهش میل جنسی است. البته نارضایتی از رابطه جنسی به‌دلیل عدم نعوظ نیز نشانه دیگر ابتلا به آندروپوز است. انجام آزمایش خون برای بررسی وضعیت هورمون تستوسترون ضروری خواهدبود. 

آیا «آندروپوز» مشکل‌ساز است؟


کاهش سطح هورمون تستوسترون علاوه بر تاثیر جدی بر میل جنسی، بر قلب و عروق نیز اثر می‌گذارد. به‌همین دلیل ابتلا به ناراحتی‌های قلبی- عروقی در مردان از سنین میانسالی افزایش پیدا می‌کند. توده عضلانی همچنین استحکام استخوان‌ها نیز کم می‌شود و احتمال شکستگی افزایش می‌یابد. تشدید تجمع چربی در حفره شکم نیز دیگر پیامد این تغییر هورمونی است. تستوسترون تاثیر محافظت در برابر نورون‌ها را دارد و کاهش ترشح آن در بروز بیماری‌ آلزایمر نیز دخیل خواهدبود. پس کمبود تستوسترون را صرفا نمی‌توان محدود به کاهش میل جنسی دانست. 

«آندروپوز» را می‌توان درمان کرد؟


اولین راهکار موثر برای مقابله با آندروپوز، انجام منظم فعالیت ورزشی در زندگی روزمره است زیرا پس از 30 دقیقه ورزش، تستوسترون به‌طور طبیعی افزایش می‌یابد. البته جلسات ورزشی نباید بیشتر از 2 ساعت طول بکشد زیرا پس از این زمان بار دیگر سطح تستوسترون کم می‌شود. البته درمان‌های دارویی نیز وجود دارد اما پیش از آن بهتر است دو وضعیت در سلامت مردان بررسی شود:

- ابتلا به افسردگی در آقایان می‌تواند با علائم شبیه آندروپوز همراه باشد. ثابت شده افسردگی موجب کاهش 17درصد تستوسترون می‌شود. 

-تشخیص و درمان آپنه خواب پیش از داروهای بهبود آندروپوز ضروری است. این اختلال خواب نیز معمولا با خروپف همراه است که به‌دلیل اختلال در ترشح تستوسترون بروز می‌کند. 

«آندروپوز» عوارض جانبی دارد؟


آندروپوز با مصرف داروهایی برای جبران کمبود تستوسترون قابل بهبود است اما مشکلاتی در این زمینه وجود دارد:
 
- درمان تنها در 30درصد مردان با نتایج مثبت و مطلوب همراه است. از همین‌رو، معمولا پزشک درمان را به مدت 3 ماه تجویز می‌کند که در صورت بهبود علائم ادامه خواهدداشت. 

- با شروع مصرف دارو، روند تولید طبیعی تستوسترون از بیضه‌ها کاهش می‌یابد. در صورت تجویز، دارو باید برای همیشه مصرف شود و اگر پس از چند سال قطع شود، ممکن است بیضه‌ها برای ترشح کافی تستوسترون مشکل پیدا کنند. 

-درمان در موارد ابتلا به سرطان پروستات ممنوعیت مصرف دارد. 

در صورتی که آندروپوز به‌درستی تشخیص داده شود و تحت درمان مناسب قرار گیرد، رضایت از رابطه جنسی و بهبود کیفیت زندگی مورد انتظار خواهدبود.

منابع: Top Santé.fr, PassportSanté.fr
 تر‌جمه: مریم سادات کاظمی
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد