31 خرداد 1399 ساعت: 00:3
چاقی هم زنان و هم در مردان بر سلامت جنسی اثر میگذارد، اما مردان بهطور ویژه در معرض عوارض چاقی هستند که به علت اثرات زیانبار ویژه آن بر هورمونهای مردانه، فعالیت جنسی مردان و سلامت پروستات است.
گرچه یک نگاه در آینه ممکن است چاق بودنتان را به شما نشان ندهد، ما برای اینکه بدانید آیا واقعاً وزنتان شما در معرض عوارض بالا قرار میدهد، یا نه، باید ارزیابی دقیقتری انجام دهید.
یکی از روشهای معمول برای این کار اندازهگیری «شاخص توده بدنی» (BMI) است. برای محاسبه شاخص توده بدنی باید وزنتان را برحسب کیلوگرم بر مجذور یا توان دوی قدتان برحسب متر تقسیم کنید.
این شاخص بهطور معقولی چربی کل بدن را تخمین میزند. عدد میان ۲۵ و ۳۰ شما را در رده افراد دارای اضافهوزن قرار میدهد، و عدد ۳۰ یا بالاتر نشانگر چاق بودن شما است.
البته این شاخص چیزی درباره توزیع چربی در بدن بیان نمیکند. دانشمندان میگویند با اینکه چربی اضافی در بدن اصولاً خوب نیست، چربی شکمی از همه بیشتر به سلامت آسیب میرساند.
بنابراین برای اینکه بفهمید چربی شکمیتان در حد طبیعی هست یا نه، کافی است به سادگی دور کمر یا دور شکمتان در سطح ناف اندازه بگیرید. در مردان با افزایش دور کمر از ۹۲ سانتیمتر به بالا خطر برای سلامت شروع میشود و با دور کمر ۱۰۱.۵ سانتیمتر و بالاتر این خطر به اوج میرسد.
چاقی و تستوسترون
تستوسترون هورمون اصلی جنسی مردانه است. همین هورمون است که باعث کلفت شدن صدا، حجیم شدن عضلات، و رشد و استحکام استخوانها میشود که شاخص جنس مذکر است.
رشد اعضای تناسلی مردانه، تولید اسپرم و ایجاد میل جنسی، و الگوی معمول رشد ریش در مردان هم به این هورمون مربوط میشود. هورمون تستوسترون پس از تبدیل شدن به دیهیدروتستوسترون، باعث بزرگ شدن پروستات میشود که مردان را در سنین بالاتر با ایجاد علائم ادراری گرفتار میکند.
میزانهای تستوسترون در سنین بلوغ شروع به بالا رفتن میکند و در ابتدای بزرگسالی به اوج خود میرسد، و بعد از چند سال پایدار بودن میزانهای تستوسترون از اوایل میانسالی شروع به پایین آمدن تدریجی میکند. ازآنجاییکه میزان کاهش تستوسترون، فقط یک درصد در سال است، در اغلب مردان در سنین بالا میزانهای تستوسترون در حد طبیعی باقی میماند.
اما هر چیزی که سرعت کاهش تستوسترون را شدت بخشد، میتواند برخی از مردان را به کمبود این هورمون دچار کند. چاقی یکی از عواملی است که باعث کاهش هورمون تستوسترون در مردان میشود.
اختلال نعوظ
گرچه مردان دچار اختلال نعوظ اغلب کاهش میزان تستوسترون را مسئول این عارضه میمانند، فقط در ۳ درصد موارد اختلال نعوظ افت تستوسترون خون وجود دارد.
یک بررسی در دانشگاه هاروارد نشان داد که در مرد با دور کمر ۱۰۶.۵ سانتیمتر نسبت به مرد با دور کمر ۸۱ سانتیمتر احتمال اختلال نعوظ دو برابر بیشتر است و یک بررسی در کالیفرنیا نشان کرد که شاخص توده بدنی معادل ۲۸ (که به معنای داشتن اضافهوزن و نه چاقی است) احتمال دچار شدن مردان به اختلال نعوظ را بیش از ۹۰ درصد بالا میبرد.
گرچه این بررسیها رابطه میان چاقی و اختلال نعوظ را نشان میدهند، اما باید ثابت کرد که کاهش وزن میتواند این اختلال را برطرف کند.
پژوهشگران در ماساچوست آمریکا نشان دادند که کاهش وزن در افراد دچار اضافهوزن واقعاً میتواند اختلال نعوظ را بهبود بخشد.
دانشمندان ایتالیایی هم در یک بررسی که در آن بهطور تصادفی ۱۱۰ مرد چاق مبتلا به اختلال نعوظ را به دو گروه تقسیم کردند. یک گروه با رژیم گرفتن و برنامه ورزشی درمان شدند و در گروه دیگر فقط مراقبتهای معمول ادامه یافت.
پس از ۲ سال در بیش از ۳۰ درصد مردان گروه رژیم غذایی و ورزش، بدون هیچ دارویی اختلال نعوظ برطرف شد، اما در گروه مراقبتهای معمول کمتر از ۶ درصد مردان بهبود پیدا کرده بودند.
مردانی که بیشترین وزن را کم کرده بودند، بهترین وضعیت را از لحاظ برطرف شدن اختلال جنسیشان پیدا کردند.
باروری و تولیدمثل
چاقی نهتنها فعالیت جنسی مردان را مختل میکند، به باروری آنان هم آسیب میزند.. در یک بررسی در آمریکا معلوم شد که میان چاقی و کاهش شمار اسپرمها و کاهش حرکت آنها رابطه وجود دارد. دانشمندان آلمانی در مردان میان ۲۰ تا ۳۰ سال به نتایج مشابهی رسیدند.
بزرگی خوشخیم پروستات
بزرگی خوشخیم پروستات با افزایش سن در مردان شایعتر میشود، اما در مردانی که چاقی شکمی دارند، شیوع آن حتی بیشتر است. پژوهشگران در آمریکا و چین با استفاده از سونوگرافی و امآرآی نشان دادهاند که مردان با شکمهای بزرگتر، پروستاتهای بزرگتری هم دارند.
سرطان پروستات
بررسیهای متعدد نشان دادهاند که افزایش میزان چربی بدن مرد خطر دچار شدن او به سرطان پروستات را بالا میبرد. همچنین چاقی احتمال گسترش یا متاستاز زودرس سرطان پروستات به بافتهای دیگر بدن ورای این غده را بالا میرود و احتمال عود پس از درمان را نیز افزایش مییابد. چاقی همچنین احتمال ایجاد عارضه بیاختیاری ادراری پس از برداشتن پروستات با جراحی را بالا میبرد.
سخن آخر
گرچه ممکن است آنقدر شمار افراد دچار اضافهوزن در جامعه فراوان باشند، که فکر کنید اضافهوزن چیزی عادی است، اما اضافهوزن پدیدهای طبیعی نیست. درواقع یکی از عواملی که افزایش شیوع دیابت، فشارخون بالا، سکته مغزی، حمله قلبی و آرتروز شده است، اضافهوزن و چاقی است.
و مردان چاق با مشکلات بیشتری از اختلال نعوظ گرفته تا بزرگی پروستات و سرطان پروستات مواجه میشوند.
کاهش وزن مشکل اما امکانپذیر است. راهحلی سریعی برای رفع چاقی وجود ندارد، اما راهحلهای تدریجی وجود دارند: مصرف رژیم غذاییتان که کالری کمتری داشته باشد، و ورزش کردن برای آنکه کالریهای بیشتری را بسوزانید.
منبع:
Harvard Men’s Health Letter