آیا رژیم کم‌چرب در قرنطینه خانگی باعث کاهش ابتلا به دیابت می‌شود؟
30 خرداد 1399 ساعت: 15:3



یکی از گروه‌هایی که با همه‌گیری جهانی کووید-19 در معرض خطر بسیار زیادی قرار گرفت، گروه افراد مبتلا به بیماری دیابت بود. آمارهای مختلفی نشان داده‌اند که این بیماران در مقابل کووید-19 بسیار آسیب‌پذیر هستند و میزان مرگ‌ومیر به‌علت کروناویروس نیز در میان آنان زیاد است.

از سوی دیگر، بخشی از مردم جهان پس از شیوع کووید-19 به تغذیه سالم‌تر روی آوردند و سعی کردند که از ابتلا به بیماری‌های خاصی مانند دیابت جلوگیری کنند. یکی از راهکارهای رایج به‌منظور سالم‌سازی الگوهای تغذیه‌ای که روز‌به‌روز هم طرفدار بیشتری پیدا کرده، پیروی از رژیم غذایی بسیار کم‌چرب است. حال یکی از سوالاتی که مطرح می‌شود، این است که آیا رژیم کم‌چرب در قرنطینه و در دوران شیوع کووید-19 خطر ابتلا به دیابت را کاهش می‌دهد؟! 

 

رژیم غذایی سالم و باکیفیت


خطر ابتلا به دیابت تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد، ازجمله مواد غذایی مصرفی، وزن بدن و حتی ژنتیک. با این‌حال، انتخاب‌های غذایی به‌طور ویژه‌ای می‌توانند در محافظت از بدن در برابر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 نقش داشته باشند. امروزه به‌خوبی روشن شده است که رژیم‌های غذایی دارای کالری زیاد نه‌تنها باعث افزایش وزن می‌شوند بلکه در شکل‌گیری مشکلاتی مانند مقاومت به انسولین و اختلال در تنظیم قند خون هم نقش دارند که هر دو از عوامل افزایش‌دهنده خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. 

 

با توجه به این‌که چربی در گروه درشت‌مغذی‌های دارای تراکم کالری بالا قرار می‌گیرد بنابراین به نظر می‌رسد که پیروی از رژیم غذایی کم‌چربی می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. با این‌حال، تحقیقات مختلفی نشان داده‌اند که کیفیت کلی رژیم غذایی از نظر اثرگذاری بر پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2، دارای اهمیت بیشتری نسبت به میزان استفاده از درشت‌مغذی‌ها در رژیم غذایی است. 


به‌عنوان مثال، یکی از همین تحقیقات نشان می‌دهد که الگوهای تغذیه‌ای سرشار از غلات تصفیه‌شده یا آرد سفید، فرآورده‌های گوشتی و قندهای افزودنی به‌طور چشمگیری خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 را افزایش می‌دهند. در همین حال، رژیم‌های غذایی سرشار از سبزی‌ها، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار و چربی‌های سالمی مانند روغن زیتون از بدن در برابر ابتلا به بیماری دیابت محافظت می‌کنند. 

 

نقش رژیم کم چربی


درحالی که اثرگذاری کیفیت رژیم غذایی بر خطر ابتلا به دیابت واضح است اما مطالعاتی هم نشان داده‌اند که به‌طور کلی دریافت چربی از طریق رژیم غذایی، خطر ابتلا به بیماری دیابت را به‌صورت قابل‌توجهی افزایش نمی‌دهد. به‌عنوان مثال، محققان در سال 2019 با بررسی 2 هزار و139 نفر متوجه شدند که دریافت چربی‌های حیوانی یا گیاهی از طریق رژیم غذایی ارتباط چشمگیری با افزایش خطر ابتلا به بیماری دیابت ندارد. به‌علاوه، هنوز هیچ یافته علمی معتبری وجود ندارد مبنی بر این‌که رژیم غذایی سرشار از کلسترول طبیعی موجود در تخم‌مرغ و لبنیات پُرچرب با افزایش قابل‌توجه خطر ابتلا به دیابت مرتبط باشد. 


حتی بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات و سرشار از چربی‌ و همچنین رژیم غذایی کم‌چربی و سرشار از پروتئین، هر 2 برای کنترل قند خون مفید هستند. مجموعه این مطالعات باعث شده‌اند که موضوع رابطه بین رژیم غذایی کم‌چرب و خطر ابتلا به دیابت به یکی از مسائل بحث‌برانگیز در میان محققان تبدیل شود. 

 

یادتان باشد که...


متاسفانه خیلی از افراد به‌جای این‌که بر کیفیت کلی رژیم غذایی خودشان تمرکز کنند و سعی در ارتقای آن داشته باشند، صرفا بر روی یکی از درشت‌مغذی‌ها مانند چربی‌ها یا کربوهیدرات ها تمرکز می‌کنند. بنابراین، اگر نگران سلامت تان هستید و نمی‌خواهید به بیماری دیابت مبتلا شوید،


 به‌جای پیروی صرف از رژیم غذایی کم‌چرب یا کم‌کربوهیدرات، سعی داشته باشید که بر ارتقای کیفیت کل رژیم غذایی تمرکز کنید. در پایان، باید تاکید کرد که بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت نوع 2، داشتن رژیم غذایی سرشار از منابع غذایی انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها، فیبر، پروتئین و چربی‌های سالم است. 

 

ترجمه: ندا احمدلو

منبع:Health Line

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد