مصرف چه میزان لبنیات در دوران کرونا برای شما لازم است؟
29 خرداد 1399 ساعت: 17:3



امروزه تعداد قابل‌توجهی از رژیم‌های غذایی نادرست یا بیهوده (fad diet) (خصوصا رژیم‌های نادرستی که ادعاهای توخالی زیادی درباره محافظت از سیستم ایمنی دارند)، انواع لبنیات را در گروه مواد غذایی ناسالم قرار می‌دهند. گروهی از افراد هم با توجه به ملاحظات اخلاقی خاصی مانند رعایت حقوق حیوانات یا محافظت از محیط زیست، از لبنیات استفاده نمی‌کنند. گروه دیگری از افراد هم به مشکل تحمل‌ناپذیری لاکتوز دچار هستند و سعی می‌کنند از محصولات لبنی دوری کنند.

با توجه به همه‌گیری جهانی کروناویروس، بعضی از افراد به پیروی از این رژیم‌های غذایی نادرست روی آوردند و باعث سردرگمی اطرافیان و نزدیکان خودشان شدند. افراد دیگری هم تحت تاثیر گروه‌های حمایت از حقوق حیوانات و محافظت از محیط زیست قرار گرفتند و به‌مرور زمان از مصرف لبنیات دوری کردند. کسانی هم که مشکل تحمل‌ناپذیری لاکتوز داشتند، بهانه تازه‌ای برای عدم استفاده از شیر پیدا کردند. مجموعه این اتفاقات باعث شکل‌گیری سوال مهمی شد؛ مصرف چه میزان لبنیات در دوران کرونا برای شما لازم است؟

 

ضرورت استفاده از انواع لبنیات 


نهادهای غذایی معتبری مانند وزارت کشاورزی آمریکا به همه بزرگسالان توصیه می‌کنند که روزانه 3 لیوان شیر یا انواع لبنیات دیگر را در رژیم غذایی خودشان داشته باشند. هر لیوان برابر است با حدود 240 میلی‌لیتر شیر یا ماست یا حدود 42 گرم پنیر. مصرف شیر و دیگر محصولات لبنی برای تامین بسیاری از ترکیبات مغذی و کلیدی ضروری است، درحالی که آمارها نشان می‌دهند بسیاری از مردم جهان هنوز هم کلسیم، ویتامین D و پتاسیم کافی دریافت نمی‌کنند.


 بنابراین کسانی که به‌دلایل مختلف از مصرف انواع لبنیات خودداری می‌کنند، از نظر تغذیه‌ای فقط در صورتی مجاز به این کار هستند که بتوانند جایگزین‌های غذایی مناسبی برای دریافت ترکیبات مغذی و کلیدی موجود در لبنیات پیدا کنند. این درحالی است که پیدا کردن چنین منابع غذایی مناسبی که خصوصا حاوی کلسیم مناسب باشند، واقعا چالش‌برانگیز است. 

 

تحمل‌ناپذیری لاکتوز مانع مصرف شیر نیست 


یکی از تصورات نادرستی که خصوصا در دوران همه‌گیری جهانی کروناویروس میان افراد مبتلا به تحمل‌ناپذیری لاکتوز رواج پیدا کرد، ایده ناسالم بودن شیر و محصولات لبنی بود. اما واقعیت این است که بسیاری از افراد مبتلا به تحمل‌ناپذیری لاکتوز صرفا آنزیم لاکتاز را برای تجزیه قند طبیعی شیر (لاکتوز) در بدن‌شان ندارند و هیچ خطری سیستم ایمنی آنها را تهدید نمی‌کند.


 علاوه بر این نکته، محققان هنوز هم درباره رابطه میان تحمل‌ناپذیری لاکتوز و عواملی مانند قومیت یا نژاد اختلاف نظر دارند. یکی از مطالعات سال 2019 نشان داد که حدود 65 درصد از مردم جهان به تحمل‌ناپذیری لاکتوز دچار هستند اما این مشکل بیشتر از همه در میان آسیایی‌ها، آفریقایی‌ـ‌آمریکایی‌ها و هیسپانیک‌ـ‌لاتینی‌ها مشاهده می‌شود و کمتر از همه نیز در اروپایی‌ها اتفاق می‌افتد. 

 

شایان ذکر است که بعضی از افراد مبتلا به تحمل‌ناپذیری لاکتوز همچنان می‌توانند از محصولات لبنی کم‌لاکتوز مانند ماست، کفیر و پنیرها بدون مواجهه با هیچ علامت آزاردهنده خاصی استفاده کنند یا این‌که به‌راحتی سراغ شیرهای بدون لاکتوز بروند. استفاده از مکمل‌های لاکتاز نیز راهکار دیگری برای مقابله با مشکل تحمل‌ناپذیری لاکتوز است. 


بنابراین کسانی که تصور می‌کنند به‌دلیل تحمل‌ناپذیری لاکتوز باید در دوران کروناویروس مطلقا از مصرف شیر و دیگر محصولات لبنی خودداری کنند، سخت در اشتباه هستند و با محروم کردن بدن از دریافت مواد مغذی موجود در این مواد غذایی به سلامت شان آسیب می‌رسانند و حتی سیستم ایمنی بدن را در معرض آسیب‌پذیری بالایی قرار می‌دهند. 

 

شیرهای گیاهی جایگزین شیر گاو نیستند 


گروهی از افراد، خصوصا در دوران کروناویروس، تصمیم گرفتند که از شیرهای گیاهی برای جبران کمبودهای ناشی از عدم مصرف شیر گاو استفاده کنند، چون فکر می‌کردند که شیرهای گیاهی سالم‌تر هستند و خطرات شیر گاو را ندارند. بعضی‌ها نیز دلایل اخلاقی خودشان را برای این انتخاب داشتند. 


اما واقعیت این است که فقط شیر سویای غنی‌شده تا حدودی از نظر مواد مغذی به شیر گاو نزدیک است و دیگر شیرهای گیاهی شاید حداکثر نیمی از این مواد مغذی را برای بدن تامین کنند. بنابراین کسانی که برای دریافت پروتئین و مواد مغذی اساسی روی شیرهای گیاهی حساب می‌کنند باید بدانند که چنین تصمیمی هرگز به نتیجه نمی‌رسد. 

 

حرف آخر 


با توجه به توضیحات ذکرشده نتیجه می‌گیریم که دریافت مواد مغذی موجود در شیر گاو از طریق مواد غذایی دیگر واقعا نیازمند برنامه‌ریزی بسیار دقیق و از سر گذراندن دشواری‌های زیادی است. بنابراین کسانی که ممنوعیتی برای مصرف شیر و انواع محصولات لبنی ندارند، در دوران کروناویروس هم باید به مصرف این مواد غذایی ادامه دهند تا از سلامت شان محافظت کنند. 

 

ترجمه: ندا احمدلو

منبع:Seattle Times

 باورهای درست و غلط درباره نوشیدن شیر در دوران کرونا

چرا در دوران کروناویروس بیشتر آشپزی کردیم؟
برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد