29 خرداد 1399 ساعت: 00:3
بهطور کلی اصطلاح «گیاهخوار» (vegetarian) برای توصیف کسانی استفاده میشود که محصولات حیوانی خاصی را نمیخورند. تقریبا همه گیاهخواران از مصرف انواع گوشتها و فرآوردههای گوشتی پرهیز میکنند، اما ماجرای تخممرغ در رژیم غذایی آنها کمی متفاوت است.

در ادامه این مطلب به توضیح این موضوع خواهیم پرداخت که آیا گیاهخواران تخممرغ میخورند یا نه؟ و اساسا چه دلیلی برای انتخابشان دارند؟
جایگاه تخممرغ در گیاهخواری
جالب است بدانید که بسیاری از گیاهخواران با اینکه انواع گوشتهای قرمز، مرغ و ماهی را از رژیم غذایی حذف میکنند اما همچنان تخممرغ میخورند. با اینحال، بعضیها همچنان تخممرغ را در گروه مواد غذایی مناسب برای گیاهخواری قرار نمیدهند زیرا به نظر آنان تخممرغ هم در نتیجه باروری مرغها بهوجود میآید. درواقع از نظر آنان، کسانی که تخممرغ مصرف میکنند، اجازه نمیدهند که تخممرغ به مرغ تبدیل شود و اگر گیاهخواران با خوردن گوشت حیوانات مخالف هستند
باید با خوردن تخممرغ هم مخالفت کنند. البته بسیاری از گیاهخواران استدلال میکنند که اگر قرار نباشد که تخممرغ مصرفی هرگز به یک حیوان تبدیل شود، آنوقت گیاهخواران میتوانند تخممرغ را مانند شیر و کره در گروه فرآوردههای حیوانی غیرمستقیم قرار دهند و هیچ مشکلی برای مصرف آن نداشته باشند. بنابراین با توجه به اینکه تخممرغهای فروشگاهی ظرفیت تبدیل شدن به حیوانات را ندارند، گیاهخواران اینطور فکر میکنند که مصرف این تخممرغها هیچ تناقضی با ایدههای اصلی گیاهخواری ندارد. البته جالب است بدانید که بعضی آیینها مانند هندوئیسم که انسانها را به گیاهخواری تشویق میکنند، نگاه مثبتی به مصرف تخممرغ ندارند و بنابراین مصرف تخممرغ را هم ممنوع میکنند.
ملاحظات تغذیه ای
علاوه بر نگرانیهای اخلاقی یا آیینی، ملاحظات تغذیهای هم میتوانند در تصمیمگیری گیاهخواران برای مصرف تخممرغ نقش داشته باشند. تخممرغ در گروه مواد غذایی بسیار مغذی قرار میگیرد که بیش از 6 گرم پروتئین باکیفیت و همچنین ویتامینها و مواد معدنی را در خود جای داده است. زرده تخممرغ هم از بهترین منابع غذایی برای دریافت کولین است. کولین نوعی ماده مغذی اساسی محسوب میشود که برای عملکرد طبیعی بدن و حفظ سلامت اهمیت ویژهای دارد.
بعضی از گیاهخواران تخممرغ را از این جهت به رژیم غذاییشان اضافه میکنند که مشکلات ناشی از حذف انواع گوشتهای قرمز و سفید را جبران کنند. درواقع، مواد مغذی اساسی و مهمی که درون تخممرغ وجود دارند، میتوانند بخشی از این کمبودها را برطرف سازند. البته باید این نکته را هم اضافه کنیم که بعضی از گیاهخواران نگاه مثبتی به تخممرغ ندارند، چون فکر میکنند که مصرف تخممرغ با توجه به داشتن کلسترول زیاد قطعا به افزایش کلسترول خون منتهی میشود.
درحالی که تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده و به نتایج مختلفی رسیدهاند، گروهی از این تحقیقات دریافت کلسترول خوراکی را با افزایش کلسترول خون مرتبط دانستهاند. البته تحقیقات دیگری هم نشان دادهاند که کلسترول موجود در مواد غذایی مختلف مانند تخممرغ دارای رابطه معناداری با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نیست. همین تناقضات باعث شدهاند که بعضی از گیاهخواران تخممرغ را از رژیم غذایی شان حذف کنند، درحالی که بعضی از آنها از تخممرغ بهعنوان یکی از مواد غذایی مهم در رژیم غذایی شان استفاده میکنند.
کدام گیاهخواران تخممرغ میخورند؟
گیاهخوارانی که تخممرغ مصرف میکنند یا نمیکنند، از نظر دیگران تفاوتی با همدیگر ندارند اما این افراد به گروههای مختلفی تقسیم میشوند و رویکردهای مختلفی نسبت به مصرف تخممرغ و محصولات لبنی دارند.
- گیاهخوار لاکتو (Lacto): خودداری از مصرف تخممرغ، گوشت و ماهی؛ مصرف محصولات لبنی.
- گیاهخوار اوو (Ovo): خودداری از مصرف لبنیات، گوشت و ماهی؛ مصرف تخممرغ.
- گیاهخوار لاکتوـاوو (Lacto-Ovo): خودداری از مصرف گوشتها و ماهیها؛ مصرف لبنیات و تخممرغ.
- وگان (Vegan): خودداری از مصرف همه محصولات حیوانی مستقیم و غیرمستقیم ازجمله گوشت، ماهی، تخممرغ، لبنیات و حتی عسل.
بنابراین، گیاهخوارانی که تخممرغ مصرف میکنند، قطعا در یکی از دو گروه گیاهخوار اوو یا گیاهخوار لاکتوـاوو قرار میگیرند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: Health Lineآیا گیاهخواران در برابر کووید-19 ایمنتر هستند؟
سبزیجات معطر؛ از پاکسازی کبد تا کمک به هضم غذا